Zato ti priporočam da delaš vedno več lukenj v te plastenke in čimpreje odstraniš vse "plastike" iz placa. Tudi kola ne rabiš.
Če ob lepih dnevih odstraniš "zaščito", je zelo priporočljivo.
Zdaj ko si enkrat to naredil, je treba postopamo rože utrditi za življenje brez tople grede. Začenš počasi delati luknje v plastenke, zmeraj več in zmeraj večje. Odstraniš zaščito, ko veš, da te čaka paket lepih toplih dni.
Če boš zaščito odstranil na enkrat bo roža "zabremzala", ker se ustvarijo pod plastenko nevrjetni pogoji (topla vlaga v zraku), ki jih na prostem roža ne doživi. Če se preveč "navadijo" na tropske pogoje, je prehod na našo klimo šokanten.
Moj nasvet je, da se kar se da hitro rešiš plastike seveda se pa ne sme takoj čez noč. Te rože so pač že v jamah niso pa še utrjene za življenje na prostem, posebno pa sedaj, ko so že okusile tropsko razkošje in s tem prezgodnjo bujno rast.
Bodi pozoren na utrjevanje rož !
Če bodo predolgo v plastiki lahko zgnijejo, ker se nabere zelo veliko vlage, roža pa že v nekaj dneh lahko podivja, in ponavadi najdemo polno nabito plastenko mokrih listov, ki so skoraj za ožeti. Zato čim več zračenja - pomembno !
V mojem primeru pred leti so rože rastle zelo bujno pod plastiko celo pod snegom, ko pa sem odstranil plastiko je vse zabremzalo, za vedno so ostale majhne rože. Nisem še vedel kaj pomeni postopno utrjevanje !

zmeraj poucno branje! ma tele roze so bolj poskusne ker me base plac! so pa na plastenkah ze izrezane vecje luknje in ce bo ta teden lep vreme grejo postopoma pod varstvo mreze! ta teden nisem imel casa hodit na plac in se mi je zgodilo ravno to kar si napisal- podivjane in (presvicane) roze! kolicki so samo zaradi plastenk!
poglej temo srnice in ganja! ceprav je bolj svoh ampak za silo... upam pa tudi se na kaksen odgovor ganjakmeta!