Bom še jaz nekaj dodal...
@boula: če hočeš raziskave itd. pojdi na
www.pubmed.gov in si poglej abstracte člankov, ki izhajajo na to tematiko, je tega kar dosti...nekatere članke lahko tudi v celoti prebereš, nekateri pa so na žalost plačljivi (je pa rešitev tukaj, da greš v centralno medicinsko knjižnico, kjer z njihovih računalnikov lahko dostopaš praktično do vsega). Lahko pa pobrskaš malo po
www.newscientist.com to je spletna stran ene vodilnih revij z dobrim ugledom...najbrž boš tudi tam našel kaj uporabnega.
Glede uporabe cannabisa je pa tako. Ko sem nazadje preletel abstract neke raziskave, ki so jo delali v Ameriki (opazovali so povezavo med kajenjem cannabisa in razvojem ploščatoceličnega karcinoma v pljučih raka), so dobili naslednje izsledke: kajenje cannabisa v čisti obliki naj bi povečal tveganje za razvoj karcinoma za max 1%, prav tako pa naj bi kajenje zaviralo razvoj oz. delitve rakavih celic pri tistih, ki že imajo to obliko raka. Za primerjavo naj povem, da kajenje tobaka naj bi povečalo to tveganje za razvoj za 60-70% (sem nekje spada tudi mešanje cannabisa z tobakom).
Se je pa treba zavedati, da tudi kajenje čistega cannabisa draži sluznico (predvsem zaradi vročega dima) kar ni ravno blagodejno. Temu se sicer lahko izogneš v večji meri z uporabo vaporizatorja.
Cannabis se prav tako uporablja za zbijanje stranskih učinkov kemoterapij (ne v Sloveniji-vsaj ne uradno) kot je npr. izguba apetita in lajšanje bolečin (mislim, da sem nekje bral, da naj bi kanabinoid CBD bil odgovoren za ta sedativen učinek in da bodo sorte, ki se uporabljajo v terapevtske namene začeli križati tako, da bo v rastlini čim več CBD-ja - do sedaj se je križalo samo na čimvečjo potentnost v smislu čim več THC-ja).
Uporaba cannabisa pa je problematična predvsem za moje pojme v smislu psihičnih težav. Zelo velika je povezanost med uporabo Cannabisa in razvojem shizofrenije. Ampak to poudarjam, da samo pri ljudeh s predispozicijami!!! Če nimaš predispocije je zelo zelo malo verjetno, da bo šlo kaj narobe. Če pa jo imaš, pa lahko sproži shizofrenijo še ogromno drugih dejavnikov kot pa je Cannabis oz. katere druge psihoaktivne substance. Torej če imaš v družini shizofrenijo ali kake druge psihične bolezni bi ti odsvetoval uporabo, ali pa se predtem dobro informiraj kaj in kako.
Torej Cannabis je ena izmed rastlin, ki ima ogromen potencial uporabe v medicinske namene, seveda če si bodo pristojni ljudje nehali zatiskati oči in sprejeli neka dejstva, ki so dokazana. Je pa tudi res, da lahko posamezniku prinese tudi nezaželene oz. negativne učinke. Sicer je pa tako tudi s čokolado ali s katero drugo stvarjo.
Za primer so delali raziskavo in sou ugotovili, da bi bilo dosti bolje voziti pod vplivom Cannabisa kot pa alkohola (pod katerim postaneš agresiven in "pogumen" voznik. Sicer pa je treba odpreti samo cajtng in prešteti mrtve zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Pač je v naši državi to družbeno sprejemljivo. Pa ne me narobe razumeti, da sem proti alkoholu.
Naslednja generacija, ki bo prišla pri nas na oblast (pa s tem ne mislim volitev prihodnje leto, ampak mlade, ki se bodo odličili za politično pot) ima možnost stvari spremeniti in se končno odločiti na podlagi dokazanih dejstev ne pa nekih moralnih zadržkov.
LP