Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
Prosti tek
 
Intervjuji
Konopljo je treba vzeti iz kompleksa drog

Zmago pl. Jelinčič, predsednik SNS, farmacevt, predsedniški kandidat

Zmago Jelinčič

Kakšno je bilo vaše prvo srečanje z marihuano?
Prvo srečanje je bio na farmacevtski fakulteti, ko smo določali vsebnost
tetrahidrokanabinola v rastlini, pred kakšnimi tridesetimi leti.

Kdaj ste jo prvič kadili? Kakšni so bili občutki?
Kadil je še nisem, zato ne vem kakšni so občutki, je pa tudi v bodočnosti ne
nameravam poizkusiti.

Kakšna se vam zdi slovenska politika do drog?
Na splošno je slovenska politika do drog bistveno preveč popustljiva, saj omogoča dilerjem, da se izvlečejo in niso kaznovani, kar pa je zasluga LDS. Morda so zadaj tudi kakšni privatni interesi. Žal tudi policija ne naredi svojega. Kar se pa tiče konoplje, sodim, da jo je treba izvzeti iz kompleksa drog.

Kaj menite o uvrstitvi marihuane/konoplje v isto skupino prepovedanih substanc s heroinom in ostalimi trdimi drogami?
Marihuana - konoplja nikakor ne sodi v isto kategorijo kot opiati ali sintetične droge, pa tudi ne gre skupaj npr. z metoksiindoli in podobnimi substancami.

Kakšen je vaš odnos do dekriminalizacije oz. legalizacije marihuane? Se vam zdi smiselno preganjati ljudi zaradi posesti manjše količine marihuane? Oziroma zaradi gojenja za lastno uporabo (brez namena prodajanja)?
Legalizacija marihuane bi bila zagotovo smiselna, gojenje konoplje pa je tako ali tako v večini evropskih držav dovoljeno. Zaradi posesti marihuane je nesmiselno storiti karkoli, le spodnjo starostno mejo bi morali določiti, tako kot velja za alkohol.

Mislite, da je slovenski program zmanjševanja zlorabe in škodljivih posledic drog učinkovit? S čim bi se učinkovitost povečala? Kako bi vi kot predsednik vplivali na izboljšanje?
Slovenski program zmanjševanja zlorabe in škodljivih posledic drog je popolnoma neučinkovit in je namen samemu sebi in nekaterim, ki na zadevi dobro služijo. Najprej bi bilo potrebno dekriminalizirati konopljo, urediti njen status, kot sem že povedal, potem pa zaostriti kaznovalno politiko na področju pravih mamil in halucinogenov ter t. i. dizajnerskih drog.

Kaj menite o uporabi marihuane v medicini?
Uporaba marihuane v medicini je zagotovo smiselna, saj je za pacienta dobro vse, kar mu pomaga oziroma kar ga zdravi.

Jure Bernard

 

 

 

 

Intervjuji

Elanki

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

© Konoplja.org

gostujemo na