Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
Prosti tek
 
Intervjuji
Podpiram dekriminalizacijo

Dr. Lev Kreft, filozof, publicist, predsedniški kandidat

dr. Lev Kreft

Kakšen je vaš odnos do uživanja marihuane in do uživalcev marihuane?
Marihuane ne uživam, mislim pa, da ne sodi med nevarna mamila, in da je uživanje marihuane pač opojno, kot še marsikaj drugega, česar zakon ne preganja.

Kot predsedniški kandidat ste namreč izjavili, da ste tudi vi poskusili kaditi marihuano. Zakaj ste to povedali javnosti (večina take zasebne podatke skriva)?

Na vprašanje novinarja, ali sem kdaj poskusil marihuano, sem odgovoril, da mislim, da sem, čeprav takrat nisem ničesar takega čutil. To naj bi bilo na Ohridu. Kasneje me je z boljšim spominom popravil Blaž Ogorevc, da se je to pripetilo kak dan preden sva v začetku sedemdesetih pripotovala na Ohrid, v Beogradu, in da nismo imeli marihuane, ki je bila takrat draga in težko dosegljiva, ampak hašiš (članek o tem je izšel v Mladini).

Nam lahko opišete, kdaj je to bilo? Kje? In kako se tega spomnite, kako se spomnite občutka?
Zdaj, ko me je Blaž popravil, lahko samo ponovim, da nisem ničesar posebnega čutil, res pa je, da smo pred tem kar precej spili.

Kako gledate na dekriminalizacijo marihuane v naši državi?
Dekriminalizacijo marihuane podpiram, ne le zato, ker kriminalizacija ustvaja kriminalno mrežo gojenja in preprodajanja, pa tudi socialno odvisnost in negotovost uživalk in uživalcev marihuane, ampak predvsem zato, ker ni res, da je uživanje marihuane po nevarnosti kaj drugačno od uživanja tobaka ali alkohola, kot tudi ni res, da predstavlja le prehodno stanje pred uživanjem težkih drog. Danes, ko so mnogo bolj razširjena in nevarna sintetična mamila, ki so zaradi preprostosti postopka tudi dostopnejša in cenejša od marihuane, je posebno preganjanje marihuane tudi policijsko strokovno zgrešeno.

Kako osebno se boste vi, kot politik, zavzemali za dekriminalizacijo? Katere konkretne poteze lahko pričakujemo od vas?
Predsednik republike nima kakih posebnih pristojnosti, zato lahko od mene pričakujete, da bom vedno pripravljen prisluhniti strokovnjakom in tistim, ki delujejo v gibanjih za dekriminalizacijo marihuane, in s tem obrniti javno pozornost k njihovi plati argumentacije.

Se vam zdi, da se strokovnjaki dovolj trudijo, da bi ljudi, še zlasti mlade, poučili o konoplji? Kaj še bi lahko, po vašem mnenju, naredili na tem področju?
Tisti, ki nasprotujejo poduku, menijo, da je poznavanje že korak k uživanju, in ker je marihuana le prehod k uživanju težkih drog...Sam menim, da so mamila prav dobro znana, predvsem pa vedno lažje dostopna, mnogo manj pa se ve o njihovi sestavi, o njihovi škodljivosti, o odvisnosti in odvajanju, in tako dalje. Dajati poduk posebej o konoplji ne bi imelo posebnega smisla, gre za celoten sklop mamil, ki se danes uporabljajo in širijo, za poznavanje zgodovine uporabljanja in preganjanja mamil, za poznavanje slovenske zakonodaje, za poznavanje manj škodljivih in nevarnih drog, za vednost o odvisnosti in tako dalje. Nisem pa prepričan, da je samo šola tista, ki naj bi ponujala ljudem vse vrste znanja in vednosti. Včasih so svobodnejše, civilnodružbene forme širjenja vednosti in osveščanja boljše.

Ana Jud

 

 

 

 

Intervjuji

Elanki

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

© Konoplja.org

gostujemo na