Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
Prosti tek
 
Intervjuji

Konopljo sem v živo videl enkrat in mislil, da je regrat

Jure Cekuta, slikar, predsedniški kandidat

Jure Cekuta

Ali poznate konopljo? Kdaj ste se prvič srečali s to rastlino?
Konopljo poznam samo iz literature. Fizično sem jo videl enkrat in mislil, da je regrat.

Ste jo kdaj poizkusili? Kakšni so bili učinki?
Nikoli jo nisem poizkusil, torej tudi učinkov ni bilo.

Kaj menite o uvrstitvi konoplje med prepovedane droge? Kaj mislite o uvrstitvi v isto skupino prepovedanih drog kot opiati in ostale trde droge?
Mislim, da je bilo v evropskem prostoru kar nekaj poizkusov, in potrebno je najprej analitično pogledati razpoložljive podatke in se nato opredeliti.

Kaj menite o dekriminalizaciji (ali celo legalizaciji) konoplje?
Še enkrat bi povedal, da se je potrebno osredotočiti na določene izkušnje evropskih držav, ki so to naredile, ugotoviti rezultate in izhajati iz tega. Prav za konopljo pa velja, da bi morali industrijsko konopljo (canabis sativa) posebej opredeliti od tiste, ki ima večjo stopnjo psihotropnih snovi (canabis indica), ki je zaenkrat naša zakonodaja ne dopušča.

Kakšna se vam zdi državna politika do prepovedanih drog? Se da izboljšati? Kaj bi spremenili?
Imamo vladni urad, ki se ukvarja s to problematiko preventivno, čeprav menim, da so preslabo kadrovsko opremljeni in imajo preveč dela. Drugi del pa je iztrebljanje razpečevanja drog. Tu mislim, da ima Slovenija še veliko rezerv. Vtis imam, da se policijska operativa vse preveč ukvarja z malimi razpečevalci in vse premalo z brskanjem po vrhovih organiziranega kriminala. Morda imajo policisti na tem področju tudi premalo pooblastil.

Se vam zdi uporaba konoplje v industriji (oblačila, olja, vrvi) in/ali v medicini (lajšanje bolečin, zbujanje apetita, lajšanje simptomov nekaterih bolezni npr. zelene mrene ipd.) smiselna?
Uporaba industrijske konoplje je smiselna in tudi opravičljiva.

Kakšno je vaše mnenje o ustvarjanju ( npr. slikanje, kiparjenje) pod vplivom psihoaktivnih substanc?
Mislim, da mora biti človek pri vsakem kreativnem delu popolnoma zbran in verjamem, da je uporaba vseh teh substanc pri kakršnem koli delu ali ustvarjanju popolnoma nepotrebna. Človek lahko prepozna in začuti svoje notranje občutke z lastno koncentracijo. Podobno je tudi pri športnikih.

Ste kdaj ustvarjali pod vplivom takšnih substanc? Občutki; ustvarjalnost?
Nisem nikoli ustvarjal pod vplivom teh substanc. Mogoče sem bil kdaj pod vplivom alkohola, vendar ko sem trezno pogledal lastno stvaritev, nisem ugotovil, da bi lahko takšna substanca dobro vplivala na ustvarjalni proces.

Jure Bernard

 

 

 

 

Intervjuji

Elanki

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

© Konoplja.org

gostujemo na