Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
Prosti tek
 
Intervjuji
Pogovor: Bebler podpira dekriminalizacijo, Brezigarjeva je proti
Barbara Brezigar

Predsedniška kandidata dr. Anton Bebler in Barbara Brezigar sta si v nekaterih mnenjih neverjetno podobna. Kadar nanese beseda na vstop Slovenije v zvezo Nato, denimo. Ko pogovor zaide na dekriminalizacijo konoplje, pa se njuna mnenja odločno krešejo.

dr.Anton Bebler

Poznate konopljo kot rastlino?
Bebler: Seveda jo poznam.
Brezigar: Da, poznam.

Ste jo kdaj poskusili kaditi? Kakšni so bili občutki?
Bebler: Ne, nikoli je nisem poskusil kaditi, medtem ko sem tudi tobak kadil samo enkrat v življenju. V šali rad rečem, da ne kadim že od svojega šestnajstega leta starosti. Takrat smo s prijatelji poskušali marsikaj, tudi tobak, vendar me ni pritegnil.
Brezigar: Sama osebno nikoli nisem zaužila marihuane. Na nikakršen način.

Kako gledate na dekriminalizacijo marihuane?
Bebler: Odločno zagovarjam dekriminalizacijo marihuane. In sicer tudi zato, ker menim, da bi na tak način zmanjšali tveganje, da bi uživalci "mehkih" drog prešli na "trde" droge.
Brezigar: Samo uživanje marihuane po naši zakonodaji ni kaznivo dejanje, ampak prekršek. Kaznivo dejanje predstavlja le preprodaja droge - trde ali mehke. Ne strinjam se z dekriminalizacijo mehkih drog, ker še vedno obstaja nevarnost prehoda z mehkih drog na trde. Kakšno gorje povzročajo droge, pa dobro vemo.

Kaj menite o odnosu slovenske politike do prepovedanih drog in do uživalcev le teh?
Bebler: Ima slovenska politika jasen odnos do teh vprašanj? Mislim, da ne. Kolikor pa jo je moč razumeti skozi dogodke in dejanja, menim, da je preveč represivna in premalo preventivna.
Brezigar: Trgovina z drogami je velik družben problem. Ne samo v svetu, ampak tudi v Sloveniji. Prav zato menim, da bi morali biti ukrepi na tem področju zelo resni in odgovorni. Pri tem seveda igra pomembno vlogo tudi politika. Prepričana sem, da bi morali politiki jasno povedati in pokazati, da so proti mamilom.

Ana Jud

 

 

 

 

Intervjuji

Elanki

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

© Konoplja.org

gostujemo na