Prosti tek
Intervju

Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
 
 

Intervjuji

Elanki

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
 
KJE SO ODVISNIKI II.
Pogovor z Dr. Zdenko Čebašek Travnik, dr. med., specialistko za psihiatrijo na Psihiatrični kliniki Ljubljana
 
Začudenje ob izjavi predstojnice oddelka za zdravljenje bolezni odvisnosti v Vojniku, dr. Darje Boben-Bardutzky, da sama še ni naletela na človeka, ki bi ga lahko opredelila kot odvisnika od marihuane, me je držalo do Ljubljane, kjer sem se obrnil še na enega strokovnjaka s področja zdravljenja bolezni odvisnosti. Sogovornico mi je predlagala dr. Darja Boben-Bardutzky kot strokovnjaka, ki ima več izkušenj z odvisnostjo od marihuane.

Z dr. Zdenko Čebašek- Travnik, namestnico predstojnika kliničnega oddelka za mentalno zdravje Psihiatrične klinike v Ljubljani, sva se pogovarjala na 2. Srečanju slovenske mreže zdravih šol, kjer je zbranim ob akciji Sporočilo v steklenici, predavala na temo:
"Kako bi lahko učitelji, učenci in njihovi starši vplivali na politiko do alkohola?"

Mene pa je kljub dejstvu, da smo v Sloveniji prepoznali alkohol kot trenutno najnevarnejšo drogo in da so zato vse sile osi naperjene v zmago nad krutim tekočim sovražnikom, še vedno zanimalo, kako se zdravstvo in psihiatrija soočata z ostalimi nevarnimi drogami.
Predvsem marihuano.
Da si kar takoj pomirim skepso, začnem z rahlo nevljudnim vprašanjem:

Dr. Čebaškova, če se ne motim imam sedaj priložnost govoriti s strokovnjakom tudi za področje odvisnosti od marihuane?

Posebej za marihuano se nisem specializirala, lahko pa se pogovarjava o izkušnjah, ki sem jih pridobila pri svojem delu z odvisnimi.

Vam je morda znano, da bi se v Sloveniji kateri od strokovnjakov specializiral za področje odvisnosti od marihuane?

Ne, za zdravljenje ne, za prodajo in uživanje najbrž so, da pa bi se nekdo ukvarjal samo z zdravljenjem odvisnosti od marihuane, mi ni znano. Bi pa vedela, če bi se.

Vam je mogoče znano, da obstaja kakšen program, ki bi usmerjal strokovnjake pri delu z odvisniki od marihuane?


Ne. Tudi ni potrebno. Delitev programov za zdravljenje odvisnosti od alkohola in nedovoljenih drog ali če hočete od marihuane, je zelo umetna.
Napredni centri po svetu imajo poenotene programe za vse vrste odvisnosti od psihoaktivnih snovi in je razlika samo pri začetni, abstinenčni fazi, ko je potrebno človeku pomagati, da se skrizira. Enemu na ta, drugemu na drugi način, potem pa so odvisnosti oziroma značilnosti odvisnosti zelo podobna motnje, ne glede na vrsto droge.

Iz vaših izkušenj, kakšno nevarnost predstavlja uživanje marihuane?

To nevarnost moramo razdeliti po starostnih skupinah. Največjo nevarnost predstavlja za mlade. Iz več razlogov.
Prvič, nevrobiokemično delovanje marihuane vodi do težav pri koncentraciji, spominjanju, učenju, slabšanju šolskega uspeha in s tem zmanjšani možnosti za uspeh v življenju. Drugi aspekt pa je vstop v uživanje psihoaktivnih snovi.
Osebe, ki uživajo marihuano, namreč zelo verjetno uživajo tudi druge psihoaktivne snovi, najpogosteje alkohol in nikotin.
Vsaka od teh snovi pa jih spet dodatno odteguje od tistih dejavnosti, s katerimi naj bi si zagotavljali neko uspešno prihodnost. Pri študentih je zgodba sila podobna. Čeprav bi pričakovali, da bo pri študentih odgovornost za posledice večja, opažamo, da tako "pijanke" kot uživanje marihuane, ostajajo del študentskega življenja. Vprašaš se, kaj se mora dogajati v odraslem človeku, da si zaželi spravljati svojo psiho v neko drugo stanje; v čem je ta potreba, česa ne more doseči, ko je trezen, kaj mu bo ta sprememba prinesla, skratka, vprašaš se, kje je motiv, da hoče odrasel človek spreminjati svoje psihično stanje. Vendar tudi če rečemo, da ima vsakdo vso pravico do tega, se lahko s tem ujamemo v zanko, saj je tudi med odraslimi določen del populacije, ki je genetsko obremenjen z možnostjo, da bo postal odvisen. V kratkem bo mogoče odčitati gen, ki prenaša odvisnost in človek bo postavljen pred izbiro: "Si kandidat za odvisnost, odloči se, boš pil ali ne, oziroma kadil ali ne." Problem marihuane in kokaina pa je tudi v tem, da sta vezana na neko subkulturo uživanja, torej je uživanje povezano z neko določeno družbo, okoljem, njihovimi pravili, se pravi, da človek pade pod vpliv te družbe, ki mu pomeni vedno več in postopoma opušča dejavnosti vezane na študij, službo prijatelje, šport. Sicer pa je odvisnost od marihuane medicinsko povsem jasno opredeljen pojem. Obstajajo dokazi, da lahko govorimo ne samo o duševni, ampak tudi o telesni odvisnosti. O tem so narejene raziskave.

Kje so bile opravljene te raziskave?


V Angliji. Tudi v Ameriki in na Švedskem, vendar imam trenutno v mislih članek, objavljen v angleški reviji. Dejstvo je, da te raziskave obstajajo. Namreč oseba, ki je odvisna od marihuane, ob opustitvi droge občuti abstinenčno krizo, ki se da izmeriti tudi na podlagi telesne funkcije, tako da gre dejansko za pojav, ki je dokazljiv in merljiv.

Ali gre za hudo obliko odvisnosti?

Ne. Abstinenčni sindrom je blažji kot pri opioidih, alkoholu ali benzodiazepinih, vendar se ga da izmeriti.

Ga lahko primerjamo s tistim pri odvisnosti od nikotina?

Nekje na tem nivoju, čeprav je pri nikotinu telesna odvisnost nekoliko bolj izrazita, medtem, ko je pri marihuani bolj izrazita psihična odvisnost.

Torej, ali lahko pričakujemo, da bomo v Sloveniji ustanovili kakšen center za zdravljenje odvisnosti od marihuane?


Ne.

Ali lahko pričakujemo, da bomo dobili strokovnjaka za bolezni odvisnosti od marihuane?

Ne. Da bi se nekdo specializiral samo za marihuano ni nobene potrebe, saj trenutno po takšnem strokovnjaku ni nobenega povpraševanja. Če pa bi se pojavila neka določena skupina ljudi, ki bi bila odvisna od marihuane in bi se želela zdraviti, pa to ne bi bil problem, saj se da takšnega strokovnjaka, ki se že ukvarja z odvisnostmi v zelo kratkem času usposobiti tudi za to vrsto odvisnosti. Ampak do sedaj ni bilo povpraševanja.

Skreniva malo s teme. Se v Sloveniji obeta kakšen nov program obravnavanja odvisnikov od opiatov, ki so danes le vzdrževanci metadonskega programa in jih pravzaprav nihče ne zdravi?

Ponudbe obstajajo, vendar dokler je metadonski program tako lahko in široko dostopen, odvisniki nimajo interesa za bolj resne oblike zdravljenja. Vse kar morajo narediti je, da gredo tja in rečejo: "Jaz sem odvisen, dajte mi metadon" in ga dobijo. Zato ni pričakovati, da se bodo drugi programi polnili.

LucaS
   
 
 

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

gostujemo na