Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
Prosti tek
 
šlanki

408.000 rednih uživalcev marihuane na Nizozemskem

Kar se je odvijalo v preteklem mesecu, je že povsem poznan ritual: nove statistike glede uporabe drog pri Nizozemcih in temu posvečena pozornost medijev. Po podatkih CEDRO, oddelka Amsterdamske univerze, šteje Nizozemska 408.000 kadilcev marihuane. Dnevni časopis Volkskrant navaja, da je to 25 % več kot poprej. Tudi časopis Parool je objavil šokantne številke društva Jellinek: eden na štiri kadilce amsterdamskih coffeeshopov naj bil bil odvisen od hašiša in dve tretjini kadilcev pokadita povprečno 5 jointov na dan.

V preteklih desetih letih so različni časopisi izvajali več anket in raziskav o nizozemski uporabi drog. Statistični podatki o številu Nizozemcev, ki redno kadijo marihuano, skačejo kot žogica navzgor in navzdol.

Leta 1992 je WVC ( Ministrstvo za socialo, zdravje in kulturo, op.p.) število rednih kadilcev marihuane ocenilo na 600.000. Dve leti kasneje, leta 1994, je taisto ministrstvo, v posebni izdaji na temo drog v čast Evropskega tedna za preventivo, prišlo do ocene 500.000. Naenkrat je torej izginilo 100.000 kadilcev!

Leto kasneje, 1995, je prišlo na dan znamenito poročilo ministra Sorgdragerja z novim statističnim podatkom: 675.000 rednih uporabnikov marihuane. Torej 175.000 kadilcev več.

V letu 1999 se nizozemska uporaba zopet umiri in Ministrstvo za pravosodje našteje po podatkih časopisa Brabants Dagblad borih 400.000 rednih uživalcev trave in hašiša. Sorgdragerjev ministrski naslednik Korthals navede v svojem poročilu leta 2000 le še 323.000 kadilcev. Ta podatek vzbuja dvome glede na statistike iz leta 1997 - uradno število se je v obdobju dveh let torej prepolovilo.

Tednik HP/De Tijd se je ob tem pošalil in izdal maja 2000 zgodbo na naslovnici z naslovom Nizozemska - dežela trave: " Kaj res ne vedo? Ali si v Den Haagu morda zatiskajo oči? Kako bi sicer lahko prišli do podatka, da Nizozemska šteje borih 323.000 uživalcev marihuane? Je to mogoče....? ”

Začetek septembra istega leta je spet napočil čas sveže statistike uporabe drog, rezultat Centra za raziskave o drogah (Cedro) Univerze v Amsterdamu. Financirano s strani Ministrstva za socialo in v sodelovanju s Centralnim inštitutom za statistiko. Podatki: Nizozemska šteje 408.000 rednih uživalcev marihuane. " Uporaba marihuane se bliskovito širi," je naslov članka v časopisu Volkskrant 7. septembra 2000. Njihov zaključek je: " Uporaba marihuane se je v preteklih štirih letih povečala za 25 %. "

In tu se lahko vprašamo: le kako lahko naj te podatke vzamemo resno ?


Peter Cohen, veteran v svetu znanosti o drogah in raziskovalec pri Cedro pravi:
"Prve ocene o številu uživalcev so prišle iz inštituta NIAD ( Nizozemski inštitut za alkohol in droge ). Za svoje raziskave so uporabili šolske ankete, v starostnem razredu 12 - 18 let. Na podlagi teh podatkov so nato ocenili, kakšen bi bil procent uporabnikov celotne nizozemske populacije - zelo nerealni podatki, številke iz pravljic."

Cohen odločno protestira proti takšnim zaključkom.
"Nikogar ne briga realnost. Statistika mora biti. Vseeno je, če je število točno ali ne, do njega je bilo treba na nek način priti. Tako je bilo narejenih nekaj ocen, kasneje še v izvedbi inštituta Trimbos, na podlagi njihovih šolskih raziskav. Te ocene pa so seveda smešne, saj vsebujejo starostno skupino 12 - 18 let. In če veš, da je povprečna starost začetnika rednega uživalca marihuane na Nizozemskem 19 let, si lahko predstavljaš, kako nenatančni so rezultati teh raziskav. Leta 1997 smo lahko prvič izvedli nacionalne meritve, ko smo končno dobili finančno podporo s strani države."

Cohen in njegovi soraziskovalci so za to raziskavo vzeli vzorec 22.000 oseb iz celotne populacije Nizozemske, starejše od 12 let. Takrat se je izkazalo, kako napačne so bile ocene pred letom 1997.
Cohen: " Klub temu, da smo vedeli, da so bile prejšnje ocene napačne, smo bili presenečeni, da gre za tako velike razlike. Rezultat prve nizozemske nacionalne raziskave je bil 323.000. To je zaupanja vreden podatek, ker je bil vzorec prebivalstva izjemno širok in je zajemal različne skupine ljudi. "

Po istem receptu je Cedro leta 2001 ponovil raziskavo na državnem nivoju.
"To so rezultati prejšnjega meseca. Zadnja mesečna poraba marihuane se je iz 2,5 % povečala na 3 %, v obdobju štirih let. To pomeni, da je šlo letno le za rahlo rast. Celotna ocena je tako 408.000 rednih uživalcev marihuane."

Kako reagiraš na objave časopisa Volkskrant, da se je število rednih uživalcev dvignilo za 25%?
" To pomeni, da se njihovi podatki nanašajo na relativno rast. Verjetno so število 408.000 delili s starim podatkom 323.000 in prišli do rezultata 1,25. Iz tega so sklepali, da je rast 25%. Rast pa se namreč ne izraža v odstotkih izvornega števila, ampak v odstotkih tvojega vzorca populacije. Ta vzorec predstavlja celotno nizozemsko prebivalstvo. Tako lahko rečemo, da je rast mesečne porabe marihuane 0,5% nizozemskega prebivalstva, starejšega od 12 let. "

To se sliši povsem drugače...
"Obstajajo mediji, ki radi pretiravajo. Uporaba kokaina, na primer, se je iz 0,2% povečala na 0,4%. O tem lahko mirno objaviš članek z naslovom: " Uživanje kokaina se je povečalo za 100%!, in po svoji logiki niti ne objavljaš lažnih informacij, medtem ko iz drugega vidika tvoje navedbe niso resnične. In predstava, ki jo s tem daješ prebivalstvu, je seveda povsem napačna. Te zadeve se tudi dogajajo namerno in zavestno. Američani so v tem največji mojstri. "

Te številke se torej lahko obrača in interpretira na vse možne načine. V čem je potem smisel nadaljevati s takšnimi raziskavami?
"Poglej, povsod se srečaš z ljudmi, ki širijo največje izmišljotine o uporabi drog, predvsem tam, kjer ni dostopnih statističnih podatkov. Tudi v preteklosti je bilo tako. To je eden od razlogov, zaradi katerih sem pričel z raziskavami. Kot medij si potreboval le enega novinarja, ki je klepetal z nekaj meščani, in naenkrat se je uživanje kokaina drastično povečalo. V tem primeru si kot raziskovalec nemočen, ker nimaš sredstev, s katerimi bi spodbijal takšne in drugačne prazne marnje. Same po sebi so meritve neuporabne, dokler ni političnega kadra, v katerem podatki dobijo svoj namen. In ta kader v večini primerov obstaja."

Ker so droge postale politična tema?
"Ja, in še vedno se o tem rado nesmiselno razpravlja, torej je pomembno imeti vsaj nekaj zadovoljivih osnovnih podatkov. "

In medtem, ko se o drogah nesmiselno razpravlja, plane na dan raziskava o drogah društva Jelinek z imenom Antenne 2001. Revija ANP je rada postregla s podatki: "Četrtina strank coffeeshopov je odvisna od hašiša," je odgovorni urednik zapisal nad prispevek, " dve tretjini kadilcev marihuane pokadi povprečno pet jointov na dan " in: "izdatek za povprečno porabo marihuane znaša mesečno 130 eurov". Zraven je skrbno navedeno, da je bilo za to "raziskavo" anketiranih kar 230 (!!!) obiskovalcev amsterdamskih coffeeshopov meseca julija 2001.

Cohen prične skoraj pihati od jeze, če ga povprašam o tej Jelinekovi raziskavi. "O tem niti nočem govoriti. Bedarija. Pustiva to.."

Vprašanje je, če in kdaj bo potekala naslednja Cedro raziskava: "Če bo možno izvesti našo tretjo raziskavo, nam še ni zagotovljeno. Denar bi moral priti s strani WVC in ne vem, če bo to pod dandanašnjo oblastjo izvedljivo."


Vir: EssensiE (Nizozemska), letnik 6, številka 64, oktober 2002
Avtor članka: Derrick Bergman
Prevod: D. Zidar /okt. 2002

 

 

Intervjuji

Elanki

 

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

© Konoplja.org

gostujemo na