Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
o nas
 
 

Konferenca IACM Koln
12-13. September 2003

Mednarodna konferenca za medicinsko konopljo se je odvijala v Kolnu, na Centru za anatomijo, Univerze v Kolnu. Konference smo se iz Slovenije udeležili: Matej Košir - Urad za droge, Gorazd Dervenšek - Inštitut za farmakologijo in eksperimentalno toksikologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, Jernej Kužner - študent na Institutu za farmakologijo in eksperimentalno toksikologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, Helena Kocmur - novinarka Dela in Tomaž Koren - Konoplja.org.

Prvi dan konference se je pričel v petek ob 9.00 uri z uvodnim pozdravom organizatorjev konference.

Letošnja predavanja so bila zelo izčrpna in poučna, saj so predavatelji predstavljali rezultate dosedanjih raziskav, ki so potekale v različnih državah. Predstavili so rezultate triletne raziskave na področju multiple skleroze, intrevjuje bolnikov, ki so se samozdravili z konopljo, poskus zdravljenja s THC-jem pri otrocih in mladostnikih in še veliko več.

Imel sem tudi priložnost, da se pogovorim z bolnico MS g. Clare Hodges, ki je bila zelo aktivna pri pomoči uveljavljanju medicinske konoplje v Veliki Britaniji. Predstavila je svoj pogled na uporabnost konoplje in učinek psihoaktivne substance THC, ki deluje na telo euforično. Namreč pri uporabi medicinske konoplje je stranski efekt "evforičnost", sama medicina pa želi uničiti ta efekt pri zdravilih. Vendar kot smo lahko slišali je lahko tudi ta komponenta pri bolnikih dobrodošla, saj vpliva pozitivno na razpoloženje samega bolnika.

Zanimiva predstavitev je imel tudi g. Willem K. Scholten-a iz nizozemskega Urada za medicinsko konopljo, ki je predstavil distribucijo konoplje in način pridobivanja le-te za medicinsko uporabo. Zanimivo pa je tudi, da je Nizozemska že druga država na svetu, ki zdaj predpisuje konopljo na recept, ki jo lahko bolniki dobijo v lekarnah.

Na konferenci so predstavili tudi raziskavo uparjevalnikov – vaporizatorjev. Raziskava je pokazala, da uparjevalnik zelo zmanjša škodljive sestavine in poveča izkoristek THC-ja in CBD-ja. Vendar je imela sama raziskava še nekaj slabosti, saj še niso definirali določene sestavine, ki se izločajo pri izparevanju.

Vsi tisti, ki bi želeli izvedeti več podatkov o predavanjih in konferenci so to lahko ogledate na strani: http://www.cannabis-med.org/

Kratke vsebine predavanja


Pripravil: Tomaž Koren

 

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

© Konoplja.org

gostujemo na