Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
o nas
 
 

 

VIZIJA SKUPINE

Osnovna vizija naše skupine je zbiranje, urejanje in posredovanje verodostojnih informacij vsem, ki jih zanima konoplja kot droga, zdravilo ali vsestransko uporabna industrijska rastlina (kozmetična, gradbena, tekstilna, papirna, prehrambena industrija), sodelovanje z nevladnimi in vladnimi organizacijami ter organiziranje izobraževalnih delavnic, seminarjev in okroglih miz. Želimo si postati in ostati preventivna, apolitična nevladna organizacija na področju problematike drog in informativno-organizacijska nevladna institucija na področju kmetijstva, zdravstva in industrije. Naša osnovna vrednota je nevtralen in dosleden pristop do obravnavane problematike. Skupina se zavzema za samostojno delo in izpolnjevanje načrtovanih ciljev ter pričakuje podporo in sodelovanje s strani vladnih organov in lokalnih skupnosti.


CILJI PROJEKTA

V minulem desetletju so se mestne, regionalne in državne vlade mnogih narodov odzvale na problem droge z različnimi pobudami, ki so temeljile na razvijajočem se pojmu "zmanjševanja škode". Ti ukrepi temeljijo na skupni predpostavki, da je za posameznika in državo bolje, če se osredotočimo na zmanjševanje škode, ki nastaja zaradi (kontinuirane) uporabe drog ter politike nadzora nad drogo, kot da se osredotočimo izključno na cilj - življenje brez drog. Pojem zmanjševanja škode se nanaša na politiko ali program, usmerjen k zmanjševanju različnih zdravstvenih, socialnih in ekonomskih posledic uporabe drog, glede na družbo in posameznega uporabnika. Konoplja.org ugotavlja, da je razumna politika do drog pomembna za družbo kot celoto. Nekateri posamezniki v družbi se bodo ne glede na zakon odločili za uporabo drog. Konoplja.org je prepričana, da trenutna politika povezana z drogami ne uspeva zmanjševati nastale škode, ampak namesto tega povzroča nastanek novih problemov:
ˇ podcenjevanje učinkovite izobrazbe o drogah in preprečevanje dostopa uživalcev do podatkov, kako najmanj škodljivo uporabljati droge,
ˇ nastajanje zdravstvenega tveganja za uporabnike drog in njihove bližnje,
ˇ vzpodbujanje mladih ljudi k uživanju drog z vzpostavitvijo drzne in zanimive podobe uporabnika prepovedanih drog,
ˇ zelo povečana stopnja kriminala, povezanega z odvisnimi uporabniki drog, ki zaradi prenapihnjenih cen na črnem trgu potrebujejo ogromna finančna sredstva,
ˇ preprečevanje vzgoje industrijske konoplje v komercialne namene in posredno zanikanje ekonomskih in okoljevarstvenih koristi, ki jih lahko vzgoja prinese.

Zloraba drog je socialni, družbeni in zdravstveni problem, včasih pa tudi zakonski. Omejevanje dostopa do informacij, ki bi uporabnikom pomagala zmanjšati škodo uporabe je nehumano in nedopustno. Glede na dejstvo, da so v slovenskem prostoru še vedno močno zakoreninjene metode, ki temeljijo na zmotnem prepričanju, da je problem drog možno odpraviti, ozdraviti ali enostavno izkoreniniti, smo izbrali strategijo zmanjševanja škode, ki se vedno bolj uspešno uveljavlja tudi drugod po svetu. Metodo smo izbrali predvsem zaradi njene večplastnosti, saj temelji na spoznanju, da so droge pojav, ki obstaja v vseh civilizacijah in ureditvah in ga ni mogoče povsem odpraviti, po drugi strani pa iz etične opredelitve, da je uživanje drog stvar osebne odločitve in pravice človeka in da posameznik počne s svojim telesom kar hoče.

 

 

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

© Konoplja.org

gostujemo na