Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
o nas
 
 

 

Po izidu monografije Velika knjiga o konoplji

 V sredo, 16. maja 2001, je bila ob 11. uri v dvorani Bežigrajske knjižnice tiskovna konferenca ob izidu monografije Rowana Robinsona Velika knjiga o konoplji. S strani predstavnikov slovenskih medijev konferenca ni ostala neopažena. Tiskovno konferenco je vodil Aleksander Urbančič, samozaložnik, skupaj z gostjo dr. Darjo Kocjan Ačko, univ. dipl. inž. agr., ki je kot predavateljica in izvajalka večjih projektov pridelave konoplje, pokrivala strokovno plat konopljaštva.

 Na osrednjem delu tiskovne konference so se vprašanja osredotočala predvsem na trenutne razmere pri nas, s posebnim poudarkom na zakonodaji, se pravi, ali bo država še naprej vztrajala pri fizičnem varovanju nasadov navadne konoplje ali pa se bo zgledovala bolj po Evropi.
 Pogovor se je nato preusmeril na govorice o določilih nove Uredbe, ki jo pripravlja Ministrstvo za kmetijstvo in je bojda že usklajena z MNZ in Ministrstvom za zdravstvo. Trenutno naj bi se nahajala v obdelavi pri Službi vlade za zakonodajo, prinašala pa naj bi predvsem to novost, da se odpravlja fizično varovanje in se ga nadomešča z vzorčenjem, to je pobiranjem vzorcev neposredno iz posevka, čemur sledi analiza v za to pristojnem laboratoriju.

  Sodelujoče je zanimalo, zakaj se je prevajalec odločil ravno za tega avtorja in prevajanje točno te knjige in odgovoril je, da je iskal izdajo, ki bi bila resnično čimbolj vsestranska in bi pokrivala čimvec področij koristnosti in uporabe konoplje. In da bi bilo kaj takega pri nas, kljub zadostnemu številu strokovnjakov, ki se s konopljo aktivno ukvarjajo, veliko večji projekt kot pa prevod in priprava dodatnega poglavja.

 Sledilo je vprašanje, komu vse je namenil knjigo razen kmetijskim proizvajalcev, na katere najprej pomislimo. Odgovoril je, da vsekakor različnim strokovnim krogom, razvojnim oddelkom v podjetjih, prijateljem konoplje in pa ljudem, ki so ekološko naravnani, častijo zdravo hrano, sonaravno bivanje itd.

 Prisotne je zanimalo tudi, če vedo, ali se kaj dogaja v zvezi s konopljo pri nas tudi na področju njene ponovne medicinske uporabe, saj je le par dni pred tiskovno konferenco v časopisih pisalo, da je ameriško vrhovno sodišče prepovedalo uporabo konoplje in njenih sestavin v medicinske namene. Enakim pobudam smo priče v zadnjem času tudi v raznih evropskih državah, medtem ko o čem takšnem pri nas še ni slišati.

 Tiskovna konferenca se je končala po slabi uri, nato so se prisotni pokrepčali s svežo orehovo potico samozaložnikove mame in nagrajeno kapljico rujnega njegovega tasta.

 Zvečer se je v prostorih Teatra Gromki Metelkova Mesto odvijalo še srečanje in odprt pogovor po izidu Velike knjige o konoplji. Bilo je zelo dobro obiskano, ne samo s strani rednih obiskovalcev kluba, ampak tudi s strani predstavnikov zainteresiranih medijev, ki se dopoldanske tiskovne konference niso mogli udeležiti in pa prijateljev konoplje ter predstavnikov civilno-družbenih gibanj.
Začelo se je s krajšo predstavitvijo knjige, ki je nato kmalu preraslo v diskusijo, saj se je znova pokazalo, kako splošno zanimiva tematika je konoplja, in pa, kako malo jo ljudje poznajo. Vrstila so se različna vprašanja, med njimi marsikatero podobno vprašanjem s tiskovne konference, le da je bilo zaradi zasnove srečanja možno na vsako odgovoriti veliko nadrobneje in je pri tem sodelovalo več ljudi.
 Na prizorišče so namestili nekaj primerkov knjige in vse do konca prireditve so jih obiskovalci prebirali nepretrgoma, zaradi česar je vse skupaj spominjalo na nekdanje čitalnice. Potekala je tudi prodaja po super promocijski ceni, kar so prisotni sprejeli z odobravanjem.
Večer se je nadaljeval s projekcijo diapozitivov ter razstavo svetil Ilije Terraha, kateremu je bila zaupana tudi izbira glasbe, ki je polnila ušesa prisotnih. Dogodek se je zaključil v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne.

Uredništvo Konoplja.org

info@konoplja.org

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

© Konoplja.org

gostujemo na