Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
o nas
 
 

 

Million Marihuana March v Zagrebu, 4. maj. 2002

4. maj - Liberation Day

Prihod na trg Bana Jelačića (od daleč izgleda, da je kar nekaj ljudi na trgu-protestnikov)

V približno 190 mestih širom po svetu, so bili 4. maja organizirani shodi, manifestacije in marši v znak protesta do politike, ki se vodi do konoplje. Tudi v hrvaški prestolnici naj bi se letos odvijal že 3. zapored Million Marijuana March, vendar...

Mala skupina protestnikov

Ob prihodu v mesto smo se zaman ozirali za plakati, oziroma kakršnimikoli informacijami o shodu. Razočarani smo ugotovili, da se zagrebški organizator ni trudil z obveščanjem svojih someščanov o shodu. Nekaj do četrte ure smo parkirali našega jeklenega konjiča in se nadebudno odpravili poiskati trg Bana Jelačića, tam pa smo naleteli na prvo presenečenje.

Namesto pričakovane tisočglave množice protestnikov, za katere smo bili prepričani, da jih bomo prepoznali po transparentih in nezgrešljivem vonju opojne substance, za katere pravico so se prišli danes borit, je na trgu stala peščica razkropljenih ljudi,nekaj uniformiranih mož postave ter njihovih "under-cover" kolegov v polni pripravljenosti.

Popisovanje policajev... komentar ni potreben

Sledi ponovno čekiranje situacije in potem - akcija. Pričnemo z deljenjem letakov in poizvedovanjem o samem dogodku, ko začutimo, da nas budno spremljajo oči hrvaške policije. Po končanem deljenju, pristopita dva uniformirana policista in prične se potopek legitimacije. Sledijo številna vprašanja o tem kdo smo, kaj počnemo, s kom sodelujemo, od kod nam informacije o eventu, do tega če posedujemo kakšne prepovedane substance. Z veliko potrpežljivostjo in vsem znanjem našega sosednega jezika, jih seznanimo z vsem potrebnim in nepotrebnih ter še sami zastavimo nekaj vprašanj. Po polurnem čakanju ter negotovosti, ugotovijo, da nismo pretirano sporni obiskovalci ter nam posledično dovolijo oditi.

Takole pa je izgledalo na trgu.....MMM02 v Zagrebu je odpadel

Na trgu pa medtem množica ljudi, ki naj bi se udeležila pohoda, ni pridobila na številčnosti, a vendar je vztrajno čakala na vojo, liderja- revolucionaren glas, ki jih bi popeljal na marš po zastavljeni poti (start: trg Bana Jelačića; finish: Močvara). Dveurno čakanje pa ni obrodilo sadov; 3. MMM 02 v Zagrebu je tako neslavno propadel zaradi nam treh znanih razlogov: neinformiranosti ljudi, nepridobitvi potrebnih dovoljenj in ne dovolj dobro zastavljene akcije.

Smo pa vseeno preživeli prijetno sobotno popoldne, saj smo namesto protestnega marširanja "insidersko" spoznavali študentsko dogajanje med bodočo hrvaško intelektualo. Nekaj študentov, ki smo jih spoznali že na trgu, nas je povabilo v prostore kluba istrskih študentov, kjer smo ob prijetnem klepetu in "jeftini" pijači kvalitetno preživeli nekaj ur. Kljub vztrajnemu čakanju, pa bi morali do žura v Močvari še vedno počakati nekaj ur, kar pa se nam je zdelo nesmiselno, saj se je MMM v Zagrebu razblinil. Ostala nam je le še pot do doma...

Po napornem kruzanju vzdolž neoznačenih ulic Zagreba, smo naposled le našli smerokaze ter se podali proti Sloveniji. Veseli, da se vračamo, smo na meji doživeli ponovno presenečenje. Mirno smo prečkali hrvaški prehod, ko so se stvari zapletle na slovenski strani. Po nekajmnutnem čakanju (beri 7-10 min), je s strani vršilcev zakona padla odločitev, da nas temeljito preiščejo. Sledili so standardni postopki: pregled avtomobila, osebne prtljage ter žepov. Ne moremo mimo tega, da ne bi posumili v povezavo dogodkov, srečanja s policisti v Zagrebu in preiskavo na meji.
Vendar so se vse preiskave končale brez neprijetnih zapletov, z malo sodelovanja in potrpežljivosti iz obeh strani. Po srečnem pristanku na domači grudi, smo še zadnjič pokomentirali dogajanje dneva, potem pa za spoznanje bogatejši zaključili našo misijo.


Pripravila : Mojca & Tomaž

 

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

© Konoplja.org

gostujemo na