konoplja
Zgodovina

Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
 
Konoplja na Japonskem
 
 Konoplja raste na Japonskem že od dobe Neolitika (Jomon). Arheološki dokazi so pokazali, da so semena konoplje bila v Jomon obdobju vir hrane (10,000 do 300 p.n.š.). Ljudje lovci in zbiralci so živeli civilizirano in udobno življenje in so uporabljali konopljo za tkanje oblek in izdelovanje košar. (Prvi papir je bil narejen na Kitajskem. Izdelal ga je dvorni menih iz konopljinih trakov.)

 Ljudje tega časa so živeli v patriarhalnih skupinah in so nosili obleke narejene iz konoplje. Obleke so bile narejene s pomočjo tehnike, ki se je ohranila več stoletij.

  V medicini se je konoplja uporabljala za zdravljenje bolezni kot so: astma, strupeni ugrizi in piki, preprečevanje kožnih bolezni in kot tonik za splošno vitalnost.

 V Fevdalni dobi so fevdalni gospodje (Daimyo) vzpodbujali vzgajanje konoplje zaradi visoke cene na trgu in davkov, ki so jih dobili od trgovcev. Konoplja (skupaj s svilo) je bila primarni vir tkanine za oblačila vse do 17. stoletja, ko je na Japonsko prišel bombaž.

  Konoplja se je še naprej uporabljala za vrsto drugih izdelkov: trakove za sandale (geta), ribiške vrvice za lovljenje jegulj in vrvi za pakiranje (Mayazumi), itd.

  V 19. stoletju so na področjih Meiji in Taisho podeželski ljudje še vedno uporabljali kombinacijo konopljinih vlaken z drugimi rastlinami za izdelavo okroglih, koničastih klobukov, iz katerih je z lahkoto spolzel njihov vlažen, gorski sneg.

  Konoplja se je na Japonskem pojavljala tudi v religiji. S konopljo so se Japonci obračali k Sončni boginji (Amaterasu Omi kami), v svetišču Ise Jinja, ki je na otoku Ise penisula. Za to boginjo obstaja posebna molitev, ki se imenuje Taima (cannabis). V tem svetišču se poleg soli, riža uporablja tudi konoplja kot sestavina pri vseh obredih v tem svetišču.

  Neka druga stara tradicija opisuje, da so v svetiščih sežigali konopljine liste na vhodu. To naj bi privabljalo duhe umrlih, očistilo svetišče in vzpodbujalo ljudi k plesu.

  Konoplja je postala nelegalna šele po drugi svetovni vojni, ko so ameriški general Douglas MacArthur in njegovi kolegi ponovno napisali japonsko ustavo. V njo so vključili Taima Torishimari Hô, akt kontroliranja konoplje (Hemp Control Act).
                      
 
Vir:

http://www.taima.org/
http://www.giggling-piglet.com/newjapan/
 
 
   
 
     

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

gostujemo na