Konoplja in
zdravstvo

Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
 
  zdravstvo
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 

Tourettov sindrom

 
Tourettov sindrom je kompleksna nevropsihiatrična motnja, ki jo spremljajo nenadni krči, ki se še posebej pojavljajo na obraznih mišicah, vratu, ramenih. Spremljajo jo tudi godrnjanje in drugi glasovi. Bolezen se navadno začne v poznem otroštvu in največkrat prizadane moški spol. Kar nekaj dokumentiranih študij primera navaja, da ima inhaliranje konoplje dobrodejne učinke na ta sindrom.

Raziskovalci Inštituta za medicino (IOM) so v poročilu iz leta 1999 napisali: "Zaenkrat še ni bilo vzpostavljene jasne povezave med simptomi Tourettovega sindroma in kanabinoidnimi mehanizmi." Dodali so, da "obilica CB1 receptorjev v osnovnem gangliju in živalske študije, ki kažejo na vpletenost kanabinoidov v kontrolo gibanja, navajajo na dejstvo, da bi kanabinoidi lahko bili koristni pri zdravljenju gibanjskih motenj pri ljudeh."

Leta 1999 je nemška raziskava dokumentirala uspešno zdravljenje Tourettovega sindroma z delta - 9 - tetrahidrokanabinolom (THC) v odprti, nekontrolirani klinični raziskavi. Raziskovalci so poročali, da so 25 letnega pacienta zdravili z 10 mg THCja in da je le ta doživel znatno izboljšanje vokalnih in motoričnih trzljajev, povezanih z boleznijo. Pacientova pogostost trzljajev je iz 41- ih pred zdravljenjem padla na 7 trzljajev samo dve uri po konzumiranju THCja. Izboljšanje se je pokazalo 30 minut po zdravljenju in je trajalo približno sedem ur.

Nadaljevalna študija iz istega leta je pokazala, da je eno samo zdravljenje s THCjem vodilo k pomembnem zmanjšanju trzljajev pri 12 pacientih. Raziskovalci sedaj poskušajo potrditi te pripravljalne rezultate v dvojni slepi študiji, ki bo vsebovala kontrolno placebo skupino. V študiji bo sodelovalo 24 pacientov. Študija bo preucevala efekte THCja na različne simptome Tourettovega sindroma (trzljaji, kompulzivno obnašanje, strah, depresija) in beležila možne stranske učinke na možganske funkcije. Študija naj bi se izvedla novembra 2000.

Odvijajoča se študija na University of California at Irvine o naravno pojavljajoči se konoplji podobni substanci anandamidu kaže, da bi konoplja lahko igrala vlogo pri lajšanju simptomov Tourettovega sindroma. Raziskovalci so odkrili, da se anandamid vmešuje v delovanje živcnih celic, ki prenašajo dopamin, kemično sestavino, ki prenaša podatke za stimulacijo gibanja in ostalega motoričnega obnašanja v možganih. Raziskovalci verjamejo, da bi nekontrolirana produkcija dopamina lahko bila odgovorna za živčne trzljaje in izbruhe povezane s Tourettovim sindromom.

Vir: http://www.gwpharm.com/cann_ther_tour.html

 
   

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

gostujemo na