Konoplja in
zdravstvo

Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
 
  zdravstvo
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 

Poškodbe hrbtenjače

 
Živčne bolečine (bolečine, ki nastanejo zaradi poškodb živcev) in hudi, nenadzirljivi mišični krči so tipični rezultati bolezni in poškodb hrbtenjace. Naraščujoči dokazi kažejo, da bi konoplja lahko izboljšala obojne simptome pri pacientih, ki trpijo zaradi poškodb hrbtenjače.

Iz pregleda medicinske literature so razvidne vsaj štiri reference uporabe konoplje in kanabinoidov za to stanje. Študija iz leta 1974 je raziskala znane konopljine efekte na nekatere skupne simptome poškodb hrbtenjače pri desetih pacientih, ki so priznali, da so uporabljali konopljo po poškodbi. Ugotovljeno je bilo, da "zmanjšanje bolečine in krčev kaže na to, da bi bilo koristno izvesti bolje kontrolirane raziskave".

Študija iz leta 1982, ki je obravnavala paciente s poškodbami hrbtenjače v VA bolnici, je ugotovila, da jih je 56% uživalo konopljo in da jih je 88% od tega poročalo o zmanjšanju mišičnih krčev. Študija iz leta 1986, ki je obravnavala pet pacientov s travmatično paraplegijo, je ugotovila, da je administracija THCja "klinično ugodna" pri kontroliranju neukrotljivih krčev pri dveh pacientih. V 1990 so trije švicarski nevrologi poročali o terapiji paraplegičnega pacienta, ki je trpel zaradi bolečih krčev v nogi. Raziskovalci so zapisali: "Dvojna slepa študija je bila izvedena tako, da smo primerjali 5 mg THCja, 50 mg kodeina in placebo pri pacientu s krči in bolečinami zaradi poškodbe hrbtenjače." Raziskovalci so tudi zapisali, da odmerki THCja, uporabljeni v študiji, niso povzročili evforije. Zaključili so, da je bil učinek droge pri zdravljenju krčev tako močan in uspešen, da bi morali razmisliti o njeni uporabi pri zdravljenju paraplegikov
.

Raziskovalci so v poročilu iz 1999 "Marihuana in medicina: pristop k zdravstveni bazi" priznali, da anekdotični dokazi in živalske študije namigujejo, da bi konoplja lahko pomagala pacientom s poškodovano hrbtenjaco. Zapisali so naslednje: "Obstajajo številna anekdotična poročila, da lahko marihuana olajša krče povezane s poškodbami hrbtenjače in živalske študije so pokazale, da kanabinoidi učinkujejo na motorična področja v možganih, ki lahko vplivajo na krče."
Najnovejše odkritje so zabeležili britanski raziskovalci, ki so pri podganah našli CB1 receptorje v področjih hrbtenjače, ki so relevantni za prilagoditve bolečine. Nekateri raziskovalci verjamejo, da bi to odkritje lahko odprlo pot za razvoj analgetikov, ki bi temeljili na konoplji, za hrbtenjačne poškodbe.


Vir: http://www.gwpharm.com/cann_ther_spin.html

.
 
   

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

gostujemo na