Konoplja in
zdravstvo

Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
 
  zdravstvo
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 

OPUSTOŠEVALNI AIDS SINDROM

 Opustoševalni AIDS sindrom, pogosto usoden izid infekcije z virusom HIV, je definiran kot neprostovoljna izguba desetih procentov telesne teže ali več, ki ga ne moremo pripisati nobeni drugi bolezni. Za paciente z virusom HIV in AIDSem je najvažnejše, da ohranijo zdrav apetit in telesno težo in se tako izognejo priložnostnim infekcijam. Izgleda, da medicinska konoplja zavira izgubo telesne teže, slabost in bolečine, povezane s HIVom in AIDSem. V zadnjem času so medicinske organizacije, ki so se specializirale za raziskave AIDSa, najmočnejši zagovorniki legalizacije marihuane, ki je po njihovem "potencialno zdravilo, ki rešuje življenja".

 Na delavnici o medicinskih koristih marihuane, ki je bila leta 1997 v okviru nacionalnega inštituta za zdravje (NIH), so prišli do naslednjih zaključkov: "Klinične študije in podatki raziskav med zdravo populacijo kažejo močan odnos med marihuano in povečanim hranjenjem. Poročajo, da marihuana poveča užitke pri hranjenju in število obrokov na dan." Serija raziskav na ljudeh, ki se je začela leta 1970, je pokazala, da marihuana lahko stimulira vnos hrane in pridobitev telesne teže pri zdravih posameznikih.

 Zaenkrat pa ne obstajajo raziskave, ki bi se osredotočile na odnos med inhalirano marihuano in prehranjevanjem pri pacientih z AIDSem. Na kalifornijski univerzi v San Franciscu se sedaj izvaja pripravljalna varnostna raziskava, ki naj bi ugotovila ali se inhalirana marihuana vmešava v učinkovitost zaščitnih inhibitorjev pri pacientih, ki trpijo zaradi HIVa ali AIDSa. Raziskava, ki bo omenjeni sledila, bo verjetno raziskovala vpliv marihuane na vnos hrane pri pacientih. Lahko, da se bodo v Torontu v kratkem pričele dodatne raziskave o vplivu marihuane na paciente z AIDSem.

 Učinkovitost marihuane kot antiemetičnega in analgetičnega sredstva so priznali: Inštitut za medicino (IOM), The House of Lords, britanski komite za znanost in tehnologijo, Australian National Task Force on Cannabis in ostali. Še vedno pa ne obstajajo specificni podatki ali marihuana učinkovito izboljšuje stanje pri pacientih s HIVom ali AIDSem.
Dronabinol (imenovan tudi Marinol ali oralni THC) je odobrila ameriška organizacija FDA (Food and Drug Administration) kot antiemetično sredstvo in stimulant apetita za paciente, ki prestajajo kemoterapijo raka ali trpijo za AIDSem. Marinol je ena od samo dveh zdravil, ki jih FDA odobrava, da stimulirata apetit pri pacientih z virusom HIV in AIDSem. FDA je zdravilo za to uporabo odobrila leta 1992 po številnih kliničnih preskusih, ki so zagotovili pridobitev telesne teže pri pacientih okuženih z virusom HIV. V eni izmed študij je 70 % pacientov povečalo telesno težo s hkratnim uživanjem
Marinola .

 Čeprav Marinol ostaja legalna alternativa medicinski konoplji, številni pacienti s HIV virusom in AIDSem pravijo, da je manj učinkovit pri kontroliranju slabosti in stimuliranju apetita. Veliko ima ta pojav opraviti z zakasnelim učinkovanjem Marinola v primerjavi s pokajeno marihuano. Inhaliranje je za HIV in AIDS paciente bolj zaželeno, saj potrebujejo hitro olajšanje prihajajočih napadov slabosti. Inhaliranje je primernejše tudi za tiste paciente, ki ne morejo zadržati v sebi tablet.
Med strokovnjaki za AIDS obstaja manjša zaskrbljenost, saj Marinolu manjka anabolična sposobnost stimuliranja telesne teže pri pacientih s HIVom ali AIDSem. Raziskave kažejo, da velik delež HIV in AIDS pacientov izbere konopljo kljub njeni nelegalnosti.
Izgleda, da konopljin terapevtski potencial kot antiemetik, stimulant apetita in analgetik odlično zdravi številne simptome HIVa in AIDSa.

 Kljub ugodnim ugotovitvam, se nekateri zdravniki in pacienti sprašujejo, če lahko konoplja kompromitira zdravje pacientov s poškodovanim imunskim sistemom. Medicinske raziskave kažejo, da so te skrbi neutemeljene.
Vir: http://www.gwpharm.com/cann_ther_aids.html

 
   

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

gostujemo na