Konoplja
Konoplja kot rekreacijska droga

Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
 
 
 
   
 
   
 
Uporabniki:
 
   
   
   
   
   
   
   
 

Učinki marihuane


Marihuana je najbolj uporabljana nelegalna droga v mnogih razvitih družbah.

Njeni fiziološki in psihološki učinki na človeka niso razjasnjeni in ostajajo rdeča nit mnogih debat, mnenje o rizikih povezanih z njeno uporabo pa ljudje ponavadi oblikujejo glede na pravni status marihuane v državi. Obstaja mnogo nasprotujočih se dokazov o učinkih uporabe marihuane, zato bomo v tem dokumentu prikazali dokaze fizioloških in psiholoških posledic njene uporabe in zlorabe.

V mnogih zahodnih družbah marihuano uporablja znaten del mladih oz. določene manjšine, pa čeprav je po zakonu prepovedana. Debata o utemljenosti nadaljevanja prepovedi njene uporabe je razdelila mnenja javnosti o njenih vplivih na zdravje. Le-ti, še posebej ob dolgoročni uporabi, ostajajo dvomljivi, saj je bilo opravljenih zelo malo epidemioloških raziskav in njihovi rezultati so predmet različnih interpretacij.

Kanabinoide vnesemo v telo preko pljuč s kajenjem ali preko želodca, če jih zaužijemo oralno. Preko krvnega obtoka tako delujejo na specifične receptorje, ki so razporejeni po področjih možganov in telesu in nadzorujejo zaznavanje, spomin, zaznavanje bolečine in motorično koordinacijo. Ti receptorji praviloma sprejemajo anandamid in 2 – AG (endokanabinoida), človeška analoga THCja, ki pa imata veliko manjši vpliv in sta manj potentna.

Marihuano poskusi mnogo mladih po svetu. Uporaba je največkrat časovno omejena: večina uporabnikov preneha z uporabo v sredini ali ob koncu dvajsetih in le redki jo uporabljajo vrsto let.

Uporaba marihuane med splošno populacijo zahodnih držav
Država
Leto
Uporabil kadarkoli
v življenju
Uporabil v
lanskem letu
Avstralija
1998
39%
18%
ZDA
1999
35%
9%
Danska
1994
31%
3%
Anglija in Wales
1998
25%
9%
Slovenija
1999
22,8%
?
Španija
1997
22%
8%
Irska
1998
20%
?
Nizozemska
1997
18%
5%
Francija
1995
16%
5%
Nemčija (zahodna)
1997
13%
5%
Grčija
1998
13%
4%
Švedska
1998
13%
1%
Finska
1998
10%
3%
Belgija
1994
6%
3%

Odstotek uporabnikov. Starost anketiranih od 14-18 let (spodnji limit) do 60-70 let (zgornji limit) ali 49 let (Belgija).
Primerjava je otežkočena zaradi različnih let izvedbe raziskav, merilnih metod in vzorcev.
Viri: EMCDDA, SAHMSA, AIHW, ESPAD

Zaradi nedoločljivosti doziranja THC (različne vsebnosti THC v vrstah marihuane, različna doziranja ipd.) se kronična uporaba definira kot dnevna oz. skoraj dnevna uporaba. Takšen vzorec uporabe predstavlja največji rizik za zdravje uporabnika.

1. Trenutni učinki

2.
Možne škodljive posledice uživanja marihuane
-
Trenutne
-
Dolgoročne


3.
Odvisnost in toleranca

 

Viri:
Marijuana and Medicine: Assessing The Science Base

House of Lords - Science and Technology - Ninth Report

TheGoodDrugsGuide

Trimbos Institute, Nizozemska


Arch Gen Psychiatry 2001 Oct;58(10):909-15
Neuropsychological performance in long-term cannabis users.
Pope HG Jr, Gruber AJ, Hudson JI, Huestis MA, Yurgelun-Todd D.

 
 

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

gostujemo na