Konoplja
Konoplja kot rekreacijska droga

Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
 
 
 
   
 
   
 
Uporabniki:
 
   
   
   
   
   
   
   
 
Pojem in pristop zmanjševanja škode


V zadnjih nekaj desetletjih so države celega sveta na področju izobraževanja o drogah uporabile mnogo pristopov. Zgodnje metode so poudarjale predvsem taktiko zastraševanja, v osemdesetih in devetdesetih pa so se razmahnili pristopi "Reci NE drogam". Uspeh kateregakoli od teh pristopov je bil vprašljiv že od samih začetkov, saj so bili bazirani na napačnih predpostavkah - namreč, da je vsa uporaba drog nezdrava in da je cilj izobraževanja o drogah prenehanje uporabe vseh drog.
Taktika zmanjševanja škode je usmerjena predvsem na zmanjševanje negativnih posledic uporabe drog, saj upošteva realno dinamiko človeške uporabe drog v preteklosti.

Pristop zmanjševanja škode predstavlja veliko spremembo na področju izobrazbe o drogah: zasuk iz strategije preprečevanja rabe na strategijo preprečevanja zlorabe ali zmanjševanja škode. Nova paradigma razširja in preoblikuje tradicionalne cilje in metode izobraževanja o drogah. Pristop lahko služi kot model za bolj racionalno in razumljivo organizacijo virov preprečevalstva, ki bo prinesla družbi večjo korist od dosedanjih metod.

Politika zmanjševanja škode se osredotoča raje na preprečevanje škodljivih posledic rabe droge kot na preprečevanje same rabe drog.
Ta pristop sprejema dejstvo, da ljudje uporabljajo droge ne glede na vse težnje, da bi se raba preprečila. Še več, zaveda se vseh ukrepov, ki so bili namenjeni preprečitvi rabe drog, pa so nehote dosegli učinek povečanja škodljivih učinkov uporabe drog.

Bistvo strategije zmanjševanja škode uteleša naslednja trditev: "Če oseba ni pripravljena prenehati z uporabo drog, ji je treba pomagati zmanjšati škodo, ki jo lahko uporaba drog povzroči njej ali okolici."

Programi, ki se trenutno izvajajo na področju problematike drog in so v skladu s strategijo zmanjševanja škode:
• Izobraževanje in informiranje o različnih vrstah drog, njihovih učinkih in posledicah uporabe drog.
• Metadonski programi s ciljem preprečevanja škode, ki jo povzroča uživanje opijatov.
• Razdeljevanje igel uporabnikom opijatov s ciljem zmanjševanja škode, ki jo povzroča neprimerna raba igel.

http://www.drugtext.org
http://www.harmreduction.org


 
 

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

gostujemo na