Konoplja
Konoplja kot rekreacijska droga

Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
 
 
 
   
 
   
 
Uporabniki:
 
   
   
   
   
   
   
   
 
Konoplja? Marihuana? Kanabis? Trava?
Kaj za vraga?


Konoplja, ena najbolj kontroverznih rastlin našega planeta ima nešteto imen. Ker jo uporabljajo skoraj vsa ljudstva, je imen skoraj toliko kot njenih uporabnikov. Naj bo uporabljana v industriji, zdravstvu ali kot droga, srečujemo se z izrazi, ki jih ne poznamo ali pa smo jih že slišali, a ne vemo kaj pomenijo.

V Sloveniji je zmeda s poimenovanjem še toliko večja, saj zakonodaja ne določa enotnega poimenovanja, stroka pa uporablja zdaj eno ime, drugič drugo, pač tisto, ki bolj ustreza trenutnemu počutju.

Konoplja, latinsko Cannabis Sativa L. je v zakonu opredeljena prav pod tem imenom, čeprav se v strokovnih publikacijah navajajo tudi izrazi kot so kanabis in marihuana. Kanabis je poslovenjeno latinsko ime in se je uporabljalo še v jugoslovanski zakonodaji o prepovedanih drogah.

Medtem ko kanabis in konoplja opredeljujeta celo rastlino, izraz marihuana pomeni le posušene cvetove, liste in manjše dele stebel, ki se pojavljajo na nelegalnem tržišču in so namenjeni rekreacijski uporabi.

Industrijska konoplja obsega vrsto sort, ki so jih s časom vzgojili z namenom dobiti rastlino s čim manjšo vsebnostjo psihoaktivne snovi, THC-ja, da bi s tem zadostili strogim zakonom in ločevanju med vzgojo za industrijske namene ter vzgojo konoplje za drogo. Na žalost je koncentracija THC- ja obratno sorazmerna s kvaliteto rastline (hektarski donos, kvaliteta semen, kvaliteta olja, kvaliteta vlaken). Nekaj najbolj znanih sort: Novosadska konoplja, Beniko, Unico-B.

Konoplja, ki se uporablja v zdravstvu je seveda prav takšna marihuana, kot jo uporabljajo rekreativni uživalci. V Evropi, kjer se resneje ukvarjajo z uporabo konoplje v medicini, se že nekaj časa oblikujejo standardi, ki naj bi zagotovili neoporečnost vzgojene marihuane, ki bo namenjena le bolnikom, prav tako, kot so predpisani standardi za vsa druga zdravila. S standardizacijo naj bi zagotovili osnovne pogoje za vzgojo zdravih, neoporečnih rastlin konoplje, pri kateri so znane in predvidljive koncentracije psihoaktivnih ter drugih snovi. S tem naj bi rešili problem, ki se pojavlja tudi na nelegalnem trgu, kjer uporabniki praviloma niso deležni informacij o kvaliteti marihuane, njenem izvoru in potencialnih nezaželenih primeseh.

Konoplja kot droga

Konopljo se največkrat vzgaja predvsem zaradi uporabe v rekreativne namene. Ker je cilj vzgoje tu predvsem višja stopnja vsebnosti psihoaktivnih substanc, predvsem THC-ja, so gojitelji vzgojili sorte, ki se ponašajo prav z večjimi odstotki le-teh. Sorte so diferencirane tudi glede na klimatske pogoje rasti (indoor, outdoor) ter tehnike gojenja (hidroponično, SCROG, SOG). Nekaj najbolj znanih sort: Spontanica, White Widow, Skunk #1, Northern Lights.

 

Ulični izrazi
Ker je človeška populacija bolj iznajdljiva žival, lahko uporabniki konoplje, tisti, ki jo uprabljajo kot drogo, iz glave naštejejo vsaj 5 izrazov za samo rastlino, zvitek marihuane s tobakom ali pa postopek uživanja. Tako smo s spletne konference izbrali nekaj najpogosteje uporabljanih izrazov za zgoraj naštete pojme.

Zvitek marihuane
Špinel, metla, kanon, doint, dola, kanonik, stari 57, žbe, žblj, žint, petarda, ror, raketa, basa, borut, rur, bakla, joja, flinta, frulica, en tavesel, špinca, žboht, žboha, herb, baklič, špina, veselje, smeh, repa, basa, miki, duve pohoman, dedek, štrudl, plomba, binc, pihič, splif, pop, pita, neki za v pljuča dat, konkreten čik, pershing, ed, edie

Hašiš
šit, čokolada, plastelin

Konoplja je v Sloveniji na spisku prepovedanih/nelegalnih drog, zato morajo biti uporabniki še posebej zviti, če hočejo prijatelja povabiti na zvitek, saj nikoli ne vedo, katera stena z ušesi jim lahko zagreni užitek. Domišljija ne pozna meja in v to kategorijo spada cela vrsta izrazov, ki so največkrat izrazi iz vsakdanjega življenja, a imajo ob primerni gesti čisto drugačen pomen.

Povabilo na dejanje
gremo enega sfrkat, v pljuča metat, a gremo na malco, enga črnca pofukat, eno sfafat, gremo uživat, gremo na taku, gremo na enga, enga sahnt, enga u pluča zabrisat, enga rečt, gremo na giro, a gremo na Popa, gremo na enga kratkega, gremo na bakle, gremo dehat, gremo na pito, a se gremo ganjat, gremo enga smouknt, je treba delat, gremo na baklo, gremo na eno klobaso, pihni me nežno, gremo razmislit, gremo zu hause, gremo na Travolto, gremo enega spompat, gremo na en baseball

Zvijanje zvitka
a bomo enga ukotal, kotni enega, enga urolkat, umotat, namotat, ubrnt, enga ufurat, enga zmotat, enga zviznit, enga poštimat

 

  
 

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

gostujemo na