@carlos:
Samo primer za ponazoritev: Vzameš zemljo, ki ima pH 4,0. Rože pri tem pH-ju ne morajo absorbirati dušika iz zemlje (oz. če je že absorpcija jo je zelo malo) in ti začnejo rumenti. Ker ne veš sploh kak je pH zemlje si misliš, da moraš pač pognojiti. Rožam pa gre samo na slabše, zato še malo pognojiš in kar naenkrat rože postanejo zažgane -> v zemlji so se ti nabrale odvečne soli od gnojila, saj rože sploh niso nič absorbirale, tako da si z gnojenjem še poslabšal stvar.
Ravno to se je meni zgodilo pri prvem growu na parih rožah...pH je sčasoma padel zaradi gnojil in jaz sem še bolj gnojil in stvari so šle na slabše. Pač ena izkušnja več.
@Medved: To je zelo čudno, da ti potem spet kaže narobe. Preden popravljaš zemljo res preveri, če ti ta "hud" pH meter prav kaže. Da ne bo šlo kaj zaradi tega narobe. Radi bi videli eno res dobro primerjavo
Zemlji lahko dodaš za zvišanje pH-ja mleti dolomit (sprošča še kalcij in pa magnezij) ali pa kak kalcivit od plantelle. Malo odkoplješ zemljo na vrhu, posipaš notri in položiš zemljo nazaj.
Drugače pa zalivaj oz. speri zemljo z vodo s pH-jem kot se ti zdi optimalen.
Te rešitve imam jaz v glavi, lahko pa da bo kdo imel kaj boljšega.
edit: Ena ideja kako bi lahko probal pH zemlje (vsaj približen): Vzami malo zemlje iz lončka (iz nivoja korenin), in ga zmešaj s približno enako količino destilirane vode. Dobil boš tako rahlo tekoče blato. Potopi Checkerja notri in poglej vrednost. Sicer je taka meritev bolj okvirna ampak vsaj približno veš kje si.