Prvi bolnik z rakom oproščen v RS, zaradi pregona gojenja konoplje za lastno uporabo

Vse o zakonodaji glede konoplje kot droge.
skorc
Site Admin
Prispevkov: 1335
Pridružen: 12 Nov 2004, 10:08
Kraj: Celje
Kontakt:

Prvi bolnik z rakom oproščen v RS, zaradi pregona gojenja konoplje za lastno uporabo

OdgovorNapisal/-a skorc » 09 Sep 2016, 15:10

Včeraj se je v R Sloveniji zgodil velik presedan.
V kazenskem postopku pred Okrožnim sodiščem v Murski Soboti št. I K 34435/2014 v katerem je odvetnica Mojca Bertalanič-Foršek zagovarjala bolnika z rakom, ki si je gojil konopljo zaradi zdravljenja, je pričal tudi osebni zdravnik bolnika, ki ga je senat imenoval tudi kot izvedeno pričo, z njegovim pričanjem pa se je strinjala tudi ODT! (Vsa čast…).
Na podlagi pričanja zdravnika, je okrožna državna tožilka nato umaknila obtožbo.
Vsa čast zagovornici in zdravniku!
Rabili bi več takih zagovornikov in več takih zdravnikov in ne nazadnje tudi ODT….
Nekaj navedb iz pričanja zdravnika:
»Nadalje povem, da mi je znano, da tudi sedaj obtoženi uživa konopljo, vendar pa za samo zdravljenje kajenje ni dovolj, zato obtoženi uživa tudi smolo. Kajenje za zdravljenje ni dovolj, ker je premajhna doza THC-ja in zato učinek ni zadosten, zato je potrebno uporabljati smolo, ki se pridobi iz konopljo, da je lahko učinek na zdravljenje zadosten. Nadalje povem, da sem torej že nekje pred 4 leti opazil pri obtoženemu spremembo, torej bulo na vratu, ta je počasi rasla, nekje pred 2 letoma pa je že zrasla toliko, da je postala moteča tudi že za obtoženega in tudi okolico, saj ga je na to tudi okolica že začela opozarjati. Takrat, torej pred 2 letoma je obtoženi prvič začel tudi zdravljenje s smolo, tako da je opravil 3 mesečno kuro in otrdlina je skoraj povsem izginila. Po kakem letu dni pa je ta otrdlina spet zrasla na enako veliko, mogoče je postala celo večja. Obtoženi mi je takrat povedal, da ni imel dovolj denarja za ta način zdravljenja. Znano mi je, da na črnem trgu za nakup konoplje, iz katere pridobiš zadostno količino smole za 1-mesečno uporabo, stane med 500-700 EUR. To mi je znano, ker sem tudi sam to kupoval zaradi lajšanja težav pri očetu zaradi parkinsonove bolezni. Nadalje povem, da je torej potreben kar precejšen znesek za zadostno količino te smole, sicer zdravniki lahko uporabo sintetičnega THC-ja predpišemo tudi že na recept za nakup v lekarni, vendar pa sintetični THC nima enakega učinka, tako da je bolj ugodna za zdravljenje ta smola iz konoplje, prav tako pa je nakup sintetičnega THC-ja v lekarni tudi precej dražji in stane okrog 1.200,00 do 1.500,00 EUR mesečno.
Nadalje povem, da smo zdravniki tudi na podlagi zdravniške etike vezani, da sprejmemo oz. pomagamo ljudem pri zdravljenju, ne glede na to, ali se oseba odloči za klasičen način zdravljenja ali pa za alternativni način zdravljenja, žalostno pa je, da je to pri nas še vedno kriminalizirana zadeva. Stvar odločitve posameznika je, na kakšen način se zdravi, zdravnik pa mora to sprejeti in mu pomagati, ne glede na odločitev posameznika.
Nadalje povem, da je od takrat , ko je obtoženi vpisan pri meni v kartoteko, bil pri meni skupaj 3-krat, na zadnje je bil pred nekje 3 tedni, za lajšanje bolečin mu predpisujem opiatne analgetike v obliki obliža, ta se daje oz. lepi na kožo. Povem, da ima obtoženi bolečine tudi po celi desni strani telesa, toki, nogi. Povedal mi je, da dnevno pokadi vsaj 4 jointe, v glavnem pa predstavlja hranjenje popitje enega piva dnevno. Nadalje povem, da si torej glede na situacijo, kot mu jo finance dopuščajo obtoženi nabavlja te obliže, jointe in pivo, znano mi je, da kakih rednih prihodkov nima, mogoče računa, da kaj konoplje sam pridela, ne vem, koliko je ima posajene, za tak način zdravljenja bi mesečno potreboval od 200-300 sadik.
Na nadalje vprašanje, ali verjamem da se z uporabo take smole lahko tumor zmanjša povem, da je to možno. Tumor obtoženega takrat se ni bil preiskan, obtoženi takrat ni uporabljal drugih zdravil, z uporabo smole se je pri njem tumor vidno zmanjšal, tako da druge razlage, da smola konoplje pri tem pomaga, ni.
Na vprašanje predsednika senata povem, da mi je torej znano, da je obtoženi v tem času uporabljal konopljo, sicer sem mu tudi povedal, da samo kajenje nima želenega učinka, da je zato potrebna smola. Pred 2 letoma je torej obtoženi izpeljal 3-mesečno kuro s to smolo, vmes je tudi še uporabljal smolo, vendar je povedal, da zaradi pomanjkanja financ ni mogel speljati 3-mesečne kure in je to prekinjal. Če želiš, da je določen učinek na zdravljenje, je potrebna vsaj 3-mesečna kura, če jo prekinjaš, tvegaš, da želenega učinka ni. To je enako, kot v primeru, ko učiva antibiotik in tega ne jemlješ redno, ampak jemanje prekinjaš.
Drugega ne vem povedati«
»ODT navede, da tožilstvo dodatnih dokaznih predlogov nima. Glede na izpovedbo danes zaslišane priče dr………………………….. , da je obtoženi konopljo uporabljal oz. užival zaradi lajšanja bolezni, da torej ni bilo namenjeno širšemu krogu ljudi in nadaljnji prodaji, umika obtožbo pod tč. 1.«
Tako je sodišče izreklo naslednjo SODBO:
Na podlagi 1. Točke 357. člena o kazenskem postopku se zoper obt. ………………………………
ZAVRNE OBTOŽBA,
Da je neupravičeno z namenom nadaljnje prodaje hranil rastline oziroma substance, ki so razvrščene kot prepovedane droge na ta način:
- Da je v nasprotju s 7. Členom Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, dne 13.7.2014 v stanovanjski hiši v …………….. št. ………, v PVC vrečkah in posodah hranil skupno 108,59 grama konoplje, slednjo, ki je po Uredbi o razvrstitvi prepovedanih drog, v skupini I, pod točko 75 razvrščena med prepovedane droge, pa je hranil z namenom nadaljnje prodaje.
S čimer naj bi storil kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po prvem odstavku 186. Člena Kazenskega zakonika (KZ-1B).


https://www.facebook.com/bozji.dar.5/po ... 2003762938

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 16 in 0 gostovOpozorilo

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam. Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.

Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

cron