Osnove za začetnike

Na splošno o vzgoji konoplje (vršičkanje, sušenje, semena itd.)
WeedParty987
Prispevkov: 34
Pridružen: 09 Feb 2014, 18:01

Osnove za začetnike

OdgovorNapisal/-a WeedParty987 » 25 Mar 2014, 16:39

Osnove za začetnike

WeedParty987
Prispevkov: 34
Pridružen: 09 Feb 2014, 18:01

Re: Osnove za začetnike

OdgovorNapisal/-a WeedParty987 » 25 Mar 2014, 16:46

ammm v wordu sm naredu nekakšen vodič... kjer sm zbrov iz vseh tem skupaj informacije... upam da nisem glede določenih stvari ful zgrešu... zanima me kk bi dau datoteko tuki gor, da bi se dalo potegniti dol... so pa čiste osnove...
-prostor za gojenje
-priprava tal
-gnojenje
-kaljenje
-škodljivci
-obiskovanje in zalivanje
-vršičkanje, fim in lst
-kloniranje
-žetev
-sušenje
70% vsega je prekopiranega in (pre)urejenega... tako da se nekako vse povezuje... upam da ne zamerite zaradi avtorskih... dobr je pa za to kr je so vse osnove na enem mestu... če bo preveč napak oz. vam ne bo kul... zaradi mene lahko brišete temo ali pa dodate oz. popravite... sm pa to naredil iz čistega dolgčasa.. pa še bliža se čas sajenja, število novih pa se veča...

palck
Prispevkov: 223
Pridružen: 31 Mar 2013, 23:29

Re: Osnove za začetnike

OdgovorNapisal/-a palck » 25 Mar 2014, 17:01

http://grow-marijuana.com/

Za tiste ki znajo angleško je tuki en čist spodoben link
One good thing about music, when it hits you, you feel no pain.
Bob Marley

WeedParty987
Prispevkov: 34
Pridružen: 09 Feb 2014, 18:01

Re: Osnove za začetnike

OdgovorNapisal/-a WeedParty987 » 25 Mar 2014, 18:20

Imamo moško in žensko konopljo ter hermafrodite (hermiče). Slednji imajo tako moške kot tudi ženske cvetove. Hermafroditi nastanejo zaradi stresa/šoka, ki ga doživi rastlina (stresi s cikli svetlobe, toplotni stresi itd.) torej zaradi sprememb, ki jih na hitro doživi rastlina, na katere pa ni predhodno navajena. Za kajenje se uporablja ŽENSKA konoplja, ostala dva spola pa se ne uporabljata za zdravljenje/omamljanje zato ju odstranite še pred cvetenjem, razen če hočete dobiti na stotine semen, s tem pa tudi uničite pridelek. Za začetnike je priporočljivo, da izberejo feminizirana semena, to pomeni, da so semena 99% ženska, in vam ni treba skrbeti, da boste dobili moško rastlino.

1. PROSTOR ZA GOJENJE
Za plac gledamo da ima vsaj 5-6 ur svetlobe, več je sonca boljše je. Če ne moremo dobiti sonca čez celi dan pa imamo na izbiro popoldansko ali jutranje sonce izberemo seveda slednjega. Treba je najti razmerje med skritostjo in na drugi strani dostopnostjo in sončno lego. Zelo pomembno pri outdooru je tudi varnost, zato sadimo po čim manj bilk na en plac in iščemo takšne place po/ob katerih se ne sprehaja veliko ljudi. Ostalo kar se tiče varnosti je, da ne izbiramo place blizu velikih potokov, jezer, cest, pohojenih potkah na katerih se vidi, da se sprehaja veliko ljudi, ker, če bodo iskali policisti z helikopterji place bodi ziher iskali ob naštetih, pa tudi ljudje vam jih lahko najdejo. Lahko prijavijo policiji, jih uničijo ali pa vam jih drugi hahišarji oropajo. Odstranitev parih vej je tolerirana ampak naj bo poseg čim manjši. Podrast se, v kolikor zares ni pregosta oz. previsoka pusti. Razen jame, ki jo skopljeno z zložljivo lopato, ki jo imamo s sabo pustimo stvari čim bolj na miru,
saj s tem razen parih novih rastlin ne bomo pretirano spremenili okolja. Ko ljudje naključno najdejo plac je to zato, ker ali so se dobesedno spotaknili ob sadiko, ali pa zares seva iz okoliške vegetacije. Za sabo obvezno pospravi; pa naj bodo to cigaretni ogorki ali ogorki česa drugega, vreče, lonci itd. Ne samo, da s tem znatno povečaš možnost, da nekdo drug najde plac, ampak izpadeš neciviliziran hašišar. Takih pa noben ne mara. Prav tako ni potrebno posekati cel gozd za par rastlin, zadosti je bolj primernih lokacij kjer mora iti stran samo veja ali dve.

2. PRIPRAVA TAL
Pri tleh ni treba komplicirati, če nočete dobrih in velikih rezultatov. V Sloveniji imamo različne tipe prsti, zato je nemogoče govoriti o univerzalnem načinu.
Rastlina ima, kot že velikokrat povedano rada Ph tam okoli 7 oz. malce kislo (6,5).
Zelo dobro je tudi kupit zemljo. Dobi se v vseh vrtnarskih centrih/oddelkih in jo zmešamo z zemljo na placu v razmerju 50/50. Večina kupljenih zemelj, kjer večino predstavlja šota so malce bolj kisle, kar pa se reši z dodatkom apnenca ali dolomita v prahu. V dolinah oz. ugrezninah je zemlja bolj kvalitetna in globja kot nekje v strmem pobočju. Naš cilj je, da omogočimo koreninam čim boljše okolje.

3. GNOJENJE
Lahko se gnoji na bio/eko način ali z umetnimi gnojili, čisto odvisno od želje posameznika. Pomembno je, da v času njene vegetacije (rasti), ji zagotovimo čim več dušika (N). Lahko pripravimo popolnoma naravno gnojilo iz kopriv, katero je obogateno z dušikom. Postopek je preprost:

-V sod z vodo preprosto namočimo koprive in jih pustimo. Ko začne zelo smrdeti, je gnojilo pripravljeno. Nato z njim zalijemo rastlinice, okoli nje pa lahko položimo nekaj kopriv, kar bo rastlini zagotavljalo dušik.

V času cvetenja pa rastlina potrebuje čim več kalija (K) in fosforja (P). Nikoli ne gnojite s svežim gnojem, vedno naj bo star vsaj 10 mesecev, saj lahko že pri zelo majhnih količinah opečete/zažgete rastlino oz. njene korenine, kar pomeni smrt rastlini. Glede naravnih gnojil je zelo priporočen kurji gnoj vendar pazite mora biti star in uležan. Ko kupujete gnojilo se držite tega:

- vegetacija N > P >/= K (npr. 9-7-6)
- cvetenje N < P >/= K (npr. 6-8-7)

Zunaj (outdoor) se je praviloma bolje držati pravila: bolj premalo kot preveč saj nimaš opcije preprostega spiranja gnojila kot pri indoor (notranjem) gojenju, v primeru, da si preveč pognojil. Zelo dobro je uporabiti agrogel, saj zadržuje vlago in vodo v zemlji, kar lahko v času suše reši vaše rastlinice. Dva tedna pred žetvijo se rastline ne gnoji!

4. KALJENJE
Poznamo več načinov klitja semen. En način je, da vzamemo vato (ali WC papir), jo prepojimo z mlačno vodo jo postavimo v posodico in vanjo postavimo semena. Vodo je priporočljivo menjati enkrat na dan, vendar ni nujno. Glejte na to, da niso semena v celoti v vodi, saj potrebujejo tudi zrak (kisik). Rezultati se pokažejo v 4 dneh, včasih kakšna semena potrebujejo tudi dan več. Torej, seme začne kaliti in iz njega pogleda nekakšen bel repek; to je kalček. Ko je velik približno en centimeter, ga vtaknemo v zemljo, tako da kalček gleda navzdol. Prej je boljše, da v zemljo naredimo s svinčnikom ali prstom približno 1 cm globoko luknjico in vanjo damo seme/kalček in nato na rahlo zasujemo in dobro zalijemo. S tem preprečimo, da bi kalček zlomil.
Za začetnike je najboljše, da seme vtaknejo v zemljo, približno centimeter globoko in vsak dan zalijejo. Ko je rastlina mlada, jo zalivajte vsak dan, vendar pa to ni nujno, če kakšen dan ali dva ne boste, ne bo nič narobe, zalivajte po občutku, ko zemlja ni več vlažna . Ni priporočljivo kaliti/saditi takoj na placu, najbolje je rastlino imeti prvi mesec doma, saj tako lahko redno spremljamo, če gre kaj narobe in pravočasno ukrepamo. Poleg tega, je rastlinica zaščitena pred zajedavci ter divjimi živalmi, katere jedo mlade rastline/poganjke. Doma jo je priporočljivo imeti kakšen mesec.
Za kaljenje oz. za mlade rastlini ni priporočljivo, da damo takoj v najbolj hranilno zemljo kar jo najdemo, saj lahko zažgemo mlade koreninice. Prav tako ni dobro takoj gnojiti, saj jo spet lahko zažgemo, saj so mlade in veliko bolj občutljive.

5. ŠKODLJIVCI
Rastlinojedce privlačijo mladi vršički, mesojedci pa lahko iz radovednosti razkopljejo zemljo, če se je gnojilo s kakšnim kurjim gnojem. Za ceno manjše skritosti se lahko obda rastlino z mrežo, bolje pa je napeljati žico tako, da srnam preprečimo prihod. Toda to so res skrajni ukrepi. Okoli rastline lahko urinirate (se poščijete), saj bo vonj po človeku odganjal živali. Najbolje je pustiti kakšen kakec (pasji), saj ga dež ne bo takoj spral, vonj pa bo dolgo ostal in odganjal druge živali. Lahko tudi, če imamo psa, potrosimo okoli rastline njegovo dlako, katera bo prav tako odganjala srne in druge škodljivce. Največji škodljivec, poleg samega človeka je plesen, saj je možnost plesni vedno prisotna, še posebej jeseni, ko je veliko dežja. Zato izbiramo rastline, ki hitro končajo, še pred koncem septembra, da je možnost plesni res minimalna. Zato priporočam za začetnike avtoflowerje, kot tako vrsto pa easy sativo saj hitro konča in jo je zelo enostavno za vzgojiti. Na splošno plesen ne predstavlja velikega tveganja za rastline, razen proti koncu, ko se rada pojavi v in na cvetovih. To se zgodi, ker cvetovi niso kompaktni, se pravi imajo v sebi prazne prostore, kjer se lahko voda oz. vlaga zadržuje. To je zato, ker se zrak ponoči ohladi in kot tak ne more nositi toliko vlage, zato jo odloži v obliki rose. To sonce zjutraj hitro "posuši", zato je treba poskrbeti, da imajo vse rastline neposredno sonce navsezgodaj zjutraj. Tako zmanjšamo možnost plesni na minimum.

6. OBISKOVANJE IN ZALIVANJE
Rastline ne bodo rasle nič hitreje, če boš vsak drugi dan ob njih, zelo pogosto obiskovanje samo škodi. Do placa je dobro, da vedno prideš po drugačni poti, saj če hodiš vedno po eni in isti nenamerno narediš potko, kar dodatno poveča možnost odkritja placa. Rastlina najbolj uživa ko je sama, zato jo pusti čim bolj pri miru. Na plac hodi na dva tedna, da preveriš stanje, v času suše pa lahko tudi enkrat na teden. Vendar je pravilo, da si čim manj na placu ter tako zmanjšaš tveganje, da te kdo vidi in posledično odkrije plac. Zalivanje je po potrebi. V godu se ni treba bati, saj je zemlja vedno vlažna, vendar je dobro, da ko greš na plac, da jo zaliješ, v času suše tolik bolj in večkrat. Pametna je uporaba agrogela, saj zadržuje vodo in vlago v zemlji ter prepričuje odtekanje le-te, to v času suše zelo pomaga, če ne celo reši rastlino.

7. VRŠIČKANJE, FIM IN LST
Vršičkanje (ang: topping), FIM-anje (ang: FIM) in kloniranje je odsvetovano začetnikom. Pri vršičkanju, FIM-anju in kloniranju morajo biti noži oz. škarje prej očiščene, da zmanjšamo možnost, da rastlina zboli oz. se okuži, prav tako morajo biti rezila ostra.

Vršičkanje je to, da rastlini odrežemo vrh (steblo) čim bolj pod kotom 45°. To ustavi rast v višino, iz stebla poženeta dva poganjka oz. veji. Rastlina ne bo rasla več v višino ampak v širino in nastal bo nekakšen majhen grmiček, poleg tega pa je pridelek večji (ni pa nujno). Razlika med vršičkanjem in FIM-anjem je zelo majhna, vendar na koncu zelo velika. Pri vršičkanju iz stebla, kjer je bil odrezan vrh poženeta dve veji, pri fim-anju pa lahko tudi 4, kar se na koncu zelo pozna na pridelku. Pri FIM-anju odrežemo 80%-90% vrha:

Pri FIM-anju tam, kjer je rdeča črta približno odrežemo preč, medtem ko pa pri vršičkanju odrežemo nižje – steblo in to pod kotom. Oboje zaustavi rast navpično, zato gre rastlina v širino. Vršičkamo/FIM-amo kadarkoli pred cvetenjem, NIKOLI kadar začne rastlina cveteti. Vršičkamo/FIM-amo lahko že pri drugem nadstropju, vendar je najbolje takrat, ko se vam zdi, da je rastlina že dovolj visoka. Po navadi se to dela okoli petega nadstropja. LST (Low Stress Training) privezovanje oz. upogibanje rastline k tlom, da se rastlina nekako plazi po tleh je neinvazivna tehnika pri kateri upogibamo steblo in veje rastline tako, da so vrhi vej in glavni vrh v isti višini - isto oddaljeni od vira svetlobe. Na ta način povečamo produkcijo na spodnjih vejah, katere bi drugače prekrivale zgornje veje. To je zanjo stresno, zaradi stresa pa proizvede več THC-ja in kanabinoidov. Dobra stran tega je tudi, da ne gre v višino in se jo tako težje opazi/najde.

8. KLONIRANJE
Nož oz. škarje morajo biti čiste. Pri kloniranju odrežemo konec stebla ali stranske veje pod kotom, ta naj bo čim bolj 45°. Ko odrežemo, odrezani konec takoj damo v vodo. Priporočljivo je, da še prej na tistem koncu, kjer je odrezan pomočimo v korex. To pomaga odrezanemu koncu, da hitreje požene korenine, jim takoj da hranilne snovi, ter zaščiti, da odrezani konec ne umre oz. se okuži. Nato damo v vodo in čakamo, da požene korenine. Dobro je, da v prvih dneh odrezan del špricamo po listih, da dobi tudi nekaj vode skozi liste. Prostor, kjer je v prvih dneh klon je priporočljivo, da je vlažen. Ko naredi dobre korenine, ga damo v zemljo in z njim ravnamo kot z prejšnjo rastlino. Pridno zalivamo in na vsake toliko časa, če je potrebno pognojimo.

9. ŽETEV
Po laskih se raje izogibaj z orientacijo, saj laski lahko zavajajo in postanejo rjavi, zaradi večih dejavnikov. Za rastlino veš, da je končala po kristalih. Kristali se v času cvetenja spreminjajo: najprej so čisti, kristalni kot solza na primer (niso še pripravljeni za žetev), potem so mlečni (so že pripravljeni za žetev), kasneje pa se obarvajo v rjavkasto barvo. Če želiš, da si bolj high pobereš pridelek, ko so kristali boj mlečnati, če želiš stoned varijacijo, pobereš bilko ko so kristali bolj rjavkaste barve. Kdor ima dober vid, lahko kristalčke pogleda že z povečevalnim steklom, lahko pa jih pogledamo z mikroskopom ali posebnim povečevalnim steklom, ki ima povečavo med 30x do 100x.

10. SUŠENJE
Rastlina se na zraku začne sušit takoj ko jo posekaš, zato je bolje, če se obrezuje živa. Najprej porežemo največje liste, ki rastejo iz stebla in stranskih vej. Odstranimo vse primarne liste (rastejo iz stebla), tiste iz vej ter tiste, ki rastejo iz cvetja in so nekoliko večji, da se jih da odrezat brez matranja oz. lepljivih problemov. Ostale listke na cvetju pustimo. Nato sledi žetev.
Indoor odsekamo bilko par cm nad zemljo. Še pred tem pa jo dobro zavežemo oz. zavozlam na prvem ali pa drugem nadstropju. To je običajno nekaj cm nad točko, kjer mislimo odrezat/sekat. Ko posekam, jo čim prej postavim v prostor, kjer nameravamo sušit (po navadi lesene omare). Rastlino obrnem na glavo in obesimo/zvežemo na nek nosilec, ki ga imamo (ali pripravimo) v tem prostoru. Pri večji outdoor bilki pa je jasno, da se pač obrežejo samo veje, drugače pa enako zavozlamo in obesimo. Sušenje konoplje z koreninami je dokaj nekoristno. Mogoče pridobiš malo bolj gladki dim, ampak rabiš lepo porcijo potrpljenja, saj če po žetvi obrneš celo bilko na glavo (jo daš sušit z koreninami) se bo precej dalj časa sušila. Mimogrede to ne vpliva na višjo vsebnost THC, ampak samo podaljša sušenje. Praktično najslabše bi bilo to, da bilko zaliješ z mineralnim gnojilom in jo potem čez kakih 5 ur posekaš, ter daš sušit z koreninami. Bilka se torej obreže ter poseka ko so pogoji (velikost) in potem se obesi. Oni ostali listki se potem povesijo in pokrijejo vrh. To sicer prav tako malo podaljša rok sušenja, ampak varuje cvetje pred prašnimi delci iz zraka (ki se radi lepijo na mastne bule) in tudi globina arome se bolje razvije, če se cvetje suši počasneje.

Bilke se sušijo in hranijo na suhem, zračnem ter temnem prostoru.

Z višjimi temperaturami bo hitreje suho, ampak v tem procesu se zgubi večji del aromatičnosti, tako, da pozabite na kake pečice. Idealne temperature za kvalitetno posušen produkt so med 18-22°C. Močno pihanje zniža globino vonjave/okusa od posušenih delov rastlin. Cvet je dobro suh, ko je zunanji del na otip trdi. Drugi indikator (pokazatelj) pa je steblo, ki drži bulo. Steblo/vejica ne sme biti prožno (to je zaradi vodikovih vezi od vode), suho steblo mora lepo počit.
Potem, ko je dobro suho pa z lahkoto obrežemo še ostale listke, ki so tako suhi, da se kar drobijo. Te listke lahko uporabimo za kuhanje konopljinih dobrot (cookie, bhang, puding,…), recepte pa lahko sami poiščete na internetu. Na tem mestu začne škodovat zrak. Alternativa so stekleni kozarci oz. posode, ki se dajo dobro zapret. Cilj je v tem, da se tako posušeno ohrani v stabilnem ravnovesju. To pa je možno le, če se dobro izolira od zunanjih vplivov okolice.

laik
Prispevkov: 416
Pridružen: 12 Jan 2011, 10:04

Re: Osnove za začetnike

OdgovorNapisal/-a laik » 27 Mar 2014, 11:35

kar nekaj napak imaš in nevem zakaj je ta tema sploh potrebna saj je že outdoor vodič kjer se najdejo vse informacije.

drugače pa ko se da seme v zemljo mora biti le ta vlažna ne pa da se vsak dan zaliva! ponavadi se zemlja dobro navlaži in prvi teden niti ni potrebe po zalivanju, če že, se samo rahlo poprši da je vlažna da ima rastlina lažjo pod da prikuka iz zemlje. poleg tega po sušenju našega zelišča sledi curing, s katerim dosežemo boljši okus, dim itd... šele nato shramba pridelka, in še in še.

če že pišeš vodiče prvo dobro predelaj temo o kateri pišeš ne pa da kar nekaj pišeš potem pa bo še več vprašanj in zavoženih growow!

m00d
Prispevkov: 1209
Pridružen: 11 Apr 2007, 21:20

Re: Osnove za začetnike

OdgovorNapisal/-a m00d » 27 Mar 2014, 12:52

Problem teh vodičev za "začetnike" je ta, da so spisani celi romani in tist, k nima pojma, ko to prebere ma še manj pojma ker je toliko nepotrebnih informacij za začetnike, da se izgubiš.

Taprav vodič za začetnike bi moral biti napisan na čimbolj enostaven način, čim krajše in jedrnato.

laik
Prispevkov: 416
Pridružen: 12 Jan 2011, 10:04

Re: Osnove za začetnike

OdgovorNapisal/-a laik » 27 Mar 2014, 17:02

se strinjam...zajete bi morale biti samo osnovne informacije ki jih potrebuje začetnik da zvozi en preprost grow. Sam sem mnenja da kdor prvič goji ne potrebuje vedeti kaj je fim-anje ter še ogromno drugih stvari. vendar bi zadeve ki jih zajema vodič morale biti pravilne, da ti grow če upoštevaš vodič tudi uspe potem.

pusikurac
Prispevkov: 33
Pridružen: 06 Jan 2013, 12:07

Re: Osnove za začetnike

OdgovorNapisal/-a pusikurac » 27 Mar 2014, 18:38

vsaj potrudu se je model, imata pa vi2 prav, samo seme v vato, wc papir ipd. pa mal krtino obkopat, pa malo gnoja (res malo) pa gasa. za taprvič se ti ne splača neke velike € dajat za semena. se pozna da pušim kusur iz kozarca kjer so zmešane Easy Sativa, Frizian Dew in Passion#1...... prbija ko noro....(imaš 10-15 semen za 50€) lani sem mel prvič takle zelnjik, malo zalivajte malo se pogovarjajte z rožicami..... če vam letos ne rata vam bo drugo leto :P

laik
Prispevkov: 416
Pridružen: 12 Jan 2011, 10:04

Re: Osnove za začetnike

OdgovorNapisal/-a laik » 27 Mar 2014, 19:47

ja luknje je kar vredu da se koplje, ampak tak vodič je že spisan s priloženimi slikami outdoor vodič. sam sem se ravnal po njemu ko sem bil začetnik in mi je zraslo, potem pa vsako leto raziskuješ. in kot je bilo že velikokrat napisano če se ti ne ljubi prebrati par strani je bolje da ne gojiš! ali da gojiš v vrtu kjer ne rabiš veliko časa ter je večina stvari že pripravljenih

DuLock
Prispevkov: 21
Pridružen: 01 Feb 2016, 18:39

Re: Osnove za začetnike

OdgovorNapisal/-a DuLock » 05 Feb 2016, 11:16

Ker sem nov pri vzgoji, nisem pa še nikjer zasledil kaj o spiranju rožice. Kako to delate drugi? ker mene skrbi, da z velikiko količino vode, mi bojo začele plesneti korenine.


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 2 in 0 gostovOpozorilo

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam. Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.

Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.