semena bi nasplošno morala biti ceneje. problem pa ni samo v profitnih seedbankah ampak predvsem pri proizvajalcih. meni tak ni jasno kaj delajo eni breederi, sploh če se spomnim na dutchpassion sorte. ma daj no vsak moj hobby križanec je boljši od njihovih lastnih hibridov. s tem da nardim vedno totalno zrela semena (tak da že hočejo explodirat:) V glavnem pa to ni taki strošek, da pustiš semena dozoret do konca ...in če so že starši dobre sorte.. potem križanec ne mora biti slabi, tudi z omejeno selekcijo. ustvarit nekaj privatnih križancev je dejansko zelo preprosta stvar, nič kaj extra organizacije, pravzaprav samo growaš bilke. tak da iz mojega vidika so semena od 3/4 današnjih "sort" dosti predraga, glede na kvaliteto. ampak to ti postane jasno komaj takrat ko vidiš rezultate od svojega dela, za katerega si porabil par mescov growanja (sami "breeding" oz selekcija pa itak ni neka višja umetnost, ko enkrat veš po katerih kriterijih se moraš orientirat)
drugo je če se nekdo odloči za "ibl" projekt, torej da poskuša nardit sorto ki je genetsko homogena in zato relativno true-breeding, torej stabilna-linija, ki jo lahko razmnožiš in dobiš več semen iste sorte, ki bodo rodila potomce z precej enakimi lastnostmi. to pa je dosti več dela in seveda razumljivo tudi precej več ekonomskih stroškov + časa. takšna stvar je potem res vredna več denarja, ampak se zajebeš, ker v tem svetu kjer živimo, ti lahko en drugi trgovec od tvoje prave sorte naredi pač več semen in jih potem prodaja po "polovični" ceni. to niti ni slabo za kupca in za prodajalca, bedno pa je seveda za biznis od originalnega breedera/stvarnika sorte. konoplja je po večini ilegalna, tak ne moreš dobit nekega uradnega patenta da bi zaščitil svoje ime sorte.. in to znajo izkoriščat mnogi preprodajalci semen. najbolj LAME pa je itak to da ko nekdo vzame neki F1 hybrid in potem prodaja F2 (ki so zelo različni od F1 generacije), s tem da ne spremeni ime in niti kaj dost ne spusti cene lol.. but some folk simply buy that shit