OK, zgodba na kratko:
Pišem mail marleku, da majo zelo drage liquid culture medije in da bi se to dalo verjetno ceneje napravit, maili letijo sem in tja, nakar trmast kot sem, dam seznam zadev, ki jih rabim in da bom sam to porihtal. Na mojo začudo sem res dobil vse, sicer je kar nekaj stalo, predvsem crimp klešče, ampak dobro, bodo še prav prišle
No odločil sem se za tekoč medij iz raznih sladkorjev v koncentraciji 4%. Torej 96ml vode + 2g light malt extract + 2g dextroza oz. glukoza
Za test sem potreboval 4 viale.
1. viala samo UV sterilizacija
2. viala samo termična
3. in 4. UV + termična
Naj še omenim da sem imel na voljo 20 minut in sem se odločil da to počnem danes čisto mimogrede. Zato tudi takšna svinjarija
Najprej stehtamo glukozo:
Nato stehtamo še light malt extract (ječmenov slad). Ker sem hitel sem pri zapiranju vreče z sladom ga malo posul po mizi.
Pripravimo viale:
In še pokrovče, tesnila in orodje:
V valju imam 96ml vrele vode. Ne rabi biti ravno vrela, je pa postopek precej hitrejši, saj se sladkor hitreje topi v topli vodi:
Na približno natočimo viale do istega nivoja, nato pa si z injekcijo pomagamo da so vse enako polne:
Zatesnimo viale in pričnemo z crimpanjem:
Prva viala je že med dvema 9W UV sijalkama:
Tri viale pa sem dal v lonec in na indukcijski kuhalnik, nastavljen na 240 stopinj. Kuhale so se cca. 12min
UV sterilizator sem dal v škatlo, ker je UV-C prasica od svetlobe in ti lahko uniči vid, opeče kožo itd...
POZOR: Mešanje kartona in elektrike oz. naprav ki se grejejo ne priročam brez nadzora. Sam sem bil cel čas prisoten, pa še gasilski aparat imam v bližini.
Viale v loncu še malo obrnemo, tako da so vročini izpostavljeni vsi deli. Je pa dosti enostavnejše če se uporablja večji lonec.
V UV sterilizator sem dal še prekuhani viali.
Eno izmed prekuhanih pa sem dal na polico.
Tako konec.
Sedaj še počakam če se kje pojavijo znaki plesni. Bi pa opomnil da je vse skupaj en dirty eksperiment, ki je bil opravljen v zelo kratkem času in zato niti ne pričakujem da bo dejansko kaj uspelo. Čeprav sem delal enkrat že tekoč medij iz same dekstroze po podobnem postopku in v istih pogojih se ni nič kontaminiralo, bili so pa samo prekuhani.
Resnično, resnično si pa želim da bi uspel LC ki je bil samo v UV sterilizatorju. Oz. želim si da bi uspeli vsi, najbolj pa samo UV, saj bi to znatno skrajšalo čas izdelave.
Peace.