OdgovorNapisal/-a sanyo » 21 Apr 2007, 21:48
okej...kdo je avtor prve knjige? je to slovenska knjiga?
moj komentar na prvi sestavek:
kaj so za avtorja ekstremni pogoji? so to taki pogoji kot jih imajo sative v afriki, ali so to pogoji, ki jih imajo indike npr. v afganistanu...se pa strinjam s tem, da je konoplja zelo prilagodljiva.
naslednji odstavek se pa meni zdi "čuden": govori, da je konoplja dvospolna rastlina. to samo pomeni, da je konoplja v osnovi hermafrodit, zakaj bi potem nenavadne razmere vzpodbudile nastanek hermafroditov? jaz to razumem, da bi bilo potem v gojenju dosti več hermafroditov kot pa moških/žensk.
avtor pa tudi govori kako je navadno razmerje 1:1 (to je za moje pojme čisto res). zakaj bi bilo tako razmerje, če je konoplja dvospolnik...potem bi bilo več hermafroditov (pa smo spet na začetku).
zdi se mi, da ima avtor malo zmešane pojme (ali pa jih imam jaz). iz tega odstavka ne morem zaključiti nič pametnega, razen mogoče tega, da če ima konoplja stalne, "normalne" pogoje za rast, se bo pojavilo polovica žensk, polovica moških...to se pa že ve, da je temu tako (iz semen ene ženske).
komentar na drugi sestavek:
ta je za moje pojme čisto logičen in se izključuje z prvim sestavkom. govori o temu kako se konopja razmnožuje, kako se npr. zaradi stresa pri cikli osvetljevanja pojavijo hermafroditi. za to se pa vse ve, da je res.
edino stvar kar me zmoti je tisto pri feminized semenih. piše, da gre za odsotnost gena, ki določa moški spol. kakor se jaz spoznam na to, ne gre za odsotnost, temveč je moški gen "prikrit" (če se prav spomnim sem nekje zasledil, da pri greenhouse seeds trdijo, da imajo 100% vse samo ženske. naj bi se šlo zato, da je gen za moški spol odstranjen. upam, da sem si prav zapomnil, saj se trenutno ne zanimam za feminized semena). če se pri feminized semenih ne upošteva nekih faktorjev (xyz je napisal temo o tem) se kaj hitro zgodi, da rata hermafordit, bral pa sem tudi da so ljudje dobili pravega moškega).
tako, da se s tem delom ne bi strinjal.
drugače se mi pa zdi drugi sestavek boljši (čerpav ne v celoti pravilen), prvi me ne prepriča, saj je v protislovju s samim seboj.
lp