Zelo zanimiv forum imate tukaj, upam da boste lahko tudi meni pomagali, tako kot ste mnogim.
Pa bom kar napisal kaj me muči:
Najprej osnovni podatki za orientacijo:
Moje rastlince so vrste Afghan, vzgojene iz semena. Stare tam ~3 tedne pa še malo.
Zemlja je humovit z malo stiropora, v "loncu" (izrezan iz plastenke - verjetno bom kmalu presadil v večji lonec) imam narejenih par lukenj za odtekanje vode.
Lampa je 150W MH na višini približno 50cm cikli pa so 18/6 ur. Temperatura podnevi, ko gori luč je 30ÿC, ponoči tistih 6 ur, ko ne gori pa 20-18ÿC. Vlaga precej varira od 40 do 90 %.
Zrak vleče ven en 12cm vent na vrhu(prižge se ko gre temperatura čez 28ÿC samo potem ponavadi skozi gori, ker se temperatura stabilizira nekje pri 30ÿC), notri pa je še en 8cm, da malo meša zrak.
Zalivam z uležano vodo iz pipe (2+ dni staro, pH pa sem danes zmeril s testerjem za urin in naj bi bil 8). Gnojil še nisem.
Moj konkreten problem pa je ta, kot je na sliki. In sicer 4 dni nazaj sem prvič opazil, da so listi povešeni. Ustrašil sem se, da se rastline sušijo pa jih dodatno zalil.
Ker se situacija ni popravila sem sklepal, da je bi bila diagnoza ravno obratna in sicer da sem jih preveč zalil.
Nato me 3 dni ni bilo in v tem obdobju sem sklepal, da se bodo malo "posušile", no ko sem prišel nazaj je bila situacija takšna kot je na prvi sliki.
Ker se mi je zemlja zdela zelo suha in je bil lonec čisto lahek, sem _malo_ zalil, lahko pa da je na dnu še bilo kaj vlage.
Danes sem pokontroliral situacijo in se mi zdi stvar še slabša (druga slika) in ker je zemlja tudi danes precej suha sem se odločil da ne zalijem, sem jih pa malo poškropil, ker ne vem točno kaj se dogaja.
Ali bi mi kdo lahko pomagal priti do prave diagnoze? Spodnji listi so po 4 dneh malo zbledeli in vlečejo na rumeno.
Nekako se mi dozdeva, da bi lahko bile 3 stvari: -preveč zalito -premalo zalito ali -pomanjkanje dušika.
Katera diagnoza bo prava oz. kako naj se problema lotim, da bom ugotovil v čem tiči problem? Ali naj npr. od sedaj naprej pustim rastline čisto stradati brez vode ali kaj? (zemlja na vrhu je čisto suha, 4 cm globlje pa še mal vlažna ker sem včeraj malo zalil).
Če imate ša kak drug nasvet glede česa drugega ga bom tudi zelo vesel.
Slika 1 (včeraj):
Slika 2 (danes):
Razlika v barvi je posledica drugačnega načina slikanja, upam da je vseeno v redu.
Lep pozdrav, Barakus

, sicer pa odvisno od
drzi luc tako da ne oziga rastlin, lahko 30 cm lahko 70cm odvisno od prostora, temperature ....
.