Quote:
glede na to da mi nihče ni znal povedat odgovora na zaraženostjo zemlje z ogrci bi rad pridobljeno znanje delil s forumaši, ki jo bodo morda kdaj rabili.
Ogrci so žuželke majskega hrošča. Ta se močno razširi vsaka 4 leta, ko večina ličink preide v fazo letečih hroščev, ki jih vsi poznamo. ti imajo potem sex in odložijo jajčeca v prst kot naprimer prst v kateri raste konoplja. Jaz se jih opazil tako, da ko sem zalil se je zastirka pricela premikati za dober centimeter navzgor in navzdol. ko sem na mestu drgetanja preril s palico sem zagledal ogrce v večih "generacijah" beri velikostih. Dolgo nisem imel odgovora zakaj ne raste ena izmed mojih kalasnikovih. v 2 mesecih je zrastla za 10 cm. ti ogrci namreč jedo korenine ( očitno jim konoplja dobro tekne). Staknili jih boste lahko spet čez 4 leta, ko bodo žuželke spet odlagale jajčeca. Zadeva je toliko bolj aktualna za vse, ki gojijo outdoor v loncih, kjer so posledice delovanja ličink majskega hrošča največje.
S kratka zadeva res upočasni rast, saj je roza po ukrepih zopr ogrcem zrastla za 2kratno svojo višino v 14 dneh. (kakšnih 30 cm v širino in višino)
še link da bomo vsi vedeli, kako zgledajo :
https://lh6.googleusercontent.com/_xYzG6KBPXZk/Tafghl2Ap5I/AAAAAAAAB70/LqleG_rw1hI/MajskiHrosc.jpg
ličinka :
https://lh6.googleusercontent.com/_xYzG6...kiHroscOgrc.jpg
še isti dan po odkritju tople vode sem porešaširal po internetu in našel MOSPILAN 20SG. Za zadevo sem po navodilih zalil 80l lonec s 20 litrom škropiva in od ličink ni več sledu.
p.s. zadnjič sem gledal en dokumentarec in se prišel do interesantne novice. Listne uši, ki jih vsi poznamo in ki jih mravlje nosijo tudi na liste konoplje so se sposobno nespolno razmnoževati s kloniranje. s tem postopkom lahko v enem dnevu naredijo do 6 majhnih klonov.
lp *D
Lepo, da si prišel do te informacije. Te teme načeloma ne berem, ker potem bi lahko vsakemu nekaj pisal in kje se mi pa da. Če bi mi kaki paradajz ali pa krompir kazali bi še mogoče kaj pisal, ker pa se gre o konoplji, ki je žilava u božjo mater, se mi načeloma ne zdi vredno pristopiti na pomoč.
Ampak ko napišeš, da se uši klonirajo in da se ogrci (za katere po moje marsikdo ve, da so predhodna faza hroščev iz družina pahljačnikov) pojavijo enkrat na štiri leta le moram nekaj popraviti.
Prvič majski hrošč se pojavlja vsako leto v Maju zato tudi je majski in ne štiriletni majski hrošč. Posamezni hrošč potrebuje od jajčeca do odrasle žuželke 4 leta, kar pa ne pomeni da se pojavi ne vsaka 4 leta. Pojavi se vsako leto. Logično razmišljaj pri teh stvareh.
Drugič, ko podajaš znanje raje sprašuj če je pravilno in ne predavaj, ker namreč ravno zaradi sledečega sem se odločil, da moram nekaj napisat: uši se NE klonirajo. Kje pri bogu si pobral ta izraz. Kloniranje jer razvoj genetsko identičnega osebka iz njegovega lastnega tkiva.
Uši se razvijajo PARTENOGENETSKO , kar je nespolno razmnoževanje, pri katerem se zarodek razvije iz jajčne celice brez oploditve. To pride prav predvsem v žlahtnenju rastlin, namreč vsi oraganizmi, kjer spol določajo kromosomi in imajo nato potomce partenogenetsko, so potomci izključno ženskega spola.
Nikakor pa niso to kloni matere, saj se ob nastanku jajčne celice prenese vanjo le polovica materinega genetskega zapisa in ta se nato podvoji.
Se pravi da boš vedel: zimo preživijo v jajčecih, iz teh pridejo samice bre kril, te se nato razmnožujejo partenogenetsko (kar je nespolno). Ko dorasejo se razmnožujejo brez parjenja in vsaki dan producirajo nekaj ličink.
Zdaj pa še eno opozorilo: prvič Mospilan je acetamiprid, ki je insekticid, ki se po večini uporablja za uši, koloradskega hrošča, hržice, bolšice,... Ne vem kje si našel navodilo o nekih 20 litrih škropiva na 80 literni lonec??? Prvič meni ni znano, da bi mospilan bil za ogrce, torej nikjer ni najti mere za pravilno koncentracijo tega insekticida za majskega hrošča. Zdaj povprečna koncentracija je nekje 4g na 10L za kakega jabolčnega zavijača. upam, da si to dal in ne kaj več. Sedaj pa priporočena doza npr. na krompirju za koloradskega horšča je 1g na 100 m2, pri porabi vode 400L/ha. Ali pa breskove uši mislim da 2g na 100m2 pri enaki porabi vode.
Vidiš kaj ti pišem? malo bolj zakomplicirana je aplikacija teh stvari, kot pa nekih 20L v 80L lonec vsipavat. Tu moraš vsaj neke osnove fitofarmacije poznat. Prvič Mospilan ni talni insekticid, ker potem bi se zadelal v tla. Mospilan SG pomeni Mospilan Suspo-Emulsion, kar je po naše vodotonpa zrnca, ki se v vodi raztopijo in pri tem nastane prava raztopina aktivne snovi. Je sistemični, kontaktni in želodčni insekticid. To pomeni, da se šprica po rastlini in ne z njim zaliva rastlinin substrat.
Pa še zadnje: BERITE VARNOSTNE LISTE!!!! Mospilan ima lepo napisano POSEBNE NEVARNOSTI POŽARA: PRI POŽARU SE RAZVIJEJO STRUPENE SNOVI.
Kar pomeni, da če si to šprical po rastlini in boš ti to potem kadil, bo razvil nekaj totalno bolj strupenega, kot če uživaš oralno.
TAKA ŠKROPIVA NISO PRIMERNA ZA RASTLINE, KI SE UŽIVAJO INHALACIJSKO!!!!
V bistvu boš kar en kup strupov v sebe s tem vnesel. Zdaj boš pa rekel, da si zemljo zalil. ja to pa potem spet zgoraj piše da je sistemik, to pomeni, da škropivo pronica v rastlino in se po njej razporedi ne glede na mesto nanosa. Če pricaš npr. samo zgornjo stran lista je toksična tudi podnja stran. Če si poprical korenine, bo strupen še kakšen drugi del rastline.
Zelo zelo zelo sem jezen, da lahko vsaki laik dobi v roke taka škropiva, potem pa si giftajo zdravje. to je naša gnila država, pri kateri moraš za en kurčevi antibiotik dobit recept in doktorjev pregled, po drugi strani pa take gifte dobi vsak, ki ima kaj pojma in tudi tak ki ga nima čisto nič.
upam, da boš prihodnje kaj več prebral pri tem, pa idi na tečaj o škropivih, pride 80 eurov, pa res ga poslušaj, ker ti bo samo koristilo.

ne vem kaj bi mel od tega, da bi zavajal ljudi.