Tobak in nikotin kot pesticid

Gojenje konoplje na prostem ("outdoor")
Firbec101
Prispevkov: 98
Pridružen: 23 Feb 2011, 15:51

Tobak in nikotin kot pesticid

OdgovorNapisal/-a Firbec101 » 16 Apr 2011, 22:33

Tobak in nikotin kot pesticid

Tobak je poceni in učinkovito naravno sredstvo za boj proti škodljivcem. Zadnje tedne sem eksperimentirala z njim in se mi začenja svitati, da je ta rastlina naš naravni zaveznik.
Mogoče bi bilo fajn, če bi ljudje sem napisali svoje recepte in izkušnje z uporabo tobaka za preganjanje škodljivcev naše najljubše zeli, da bomo imeli vse v eni temi zbrano?

Osnovne informacije:
Tobak ljudje že zelo dolgo uporabljajo kot pesticid, ker vsebuje nikotin, ki je zelo strupen za mnogo vrst škodljivcev, poleg tega pa relativno dolgo učinkuje. Znanstveno je dokazano, da ubija celo nekatere funguse/glivice in bakterije. Nikotin je zelo strupen tudi za človeka, ne glede na to, a je čisti škodljivec ali pa je kaj koristi od njega.
Z izvlečki tobaka lahko rastline zalivamo ali škropimo – odvisno od tega, ali imamo opravka z nadzemnimi ali podzemnimi škodljivci. Z vidika varovanja okolja je tobak kot pesticid ob pravilni uporabi tako rekoč nesporen.
Izvlečki tobaka večini rastlin, med njimi tudi marihuani, ne škodijo. So pa škodljivi za paradižnik, papriko in melancane.
Tobak lahko vsebuje t.i. »virus mozaika tobaka« (tobacco mosaic virus), ki napade tudi marihuano in je baje zelo nadležen, zato je pred uporabo priporočljiva termična obdelava pripravkov iz tobaka, ki ta virus inaktivira.

Dodatne info: Uporaba pesticida nikotina je v EU in ZDA prepovedana, lahko pa se uporablja v nekaterih tretjih državah (vir: ZIRS).
Menda je to zaradi nevarnosti kontaminacije hrane. Po domače povedano, nikotinskega pesticida ne moreš kupiti pri nas, lahko si ga pa sam narediš. Z njim je treba ravnati vsaj tako previdno kot z vsakim drugim strupom, ki bi ga kupil v vrtnariji.

Dodatno branje v angleščini: http://www.sciencedaily.com/releases/2010/10/101027124734.htm

........................
Ne obvladam še glih, ampak bom probala bit koristna in za boljši search nabila keywordse:
tobakov sok, voda z nikotinom, namakanje s tobakom, voda od ogorkov, voda s tobakom, nikotinski pesticid, tobak v vodi, nikotin, domači pesticidi, doma narejen pesticid, strup iz tobaka, čaj iz tobaka, tobak za škodljivce, pesticid iz cigaret, tobacco juice, tobacco tea, tobacco water, cigaretni ogorki, insekticid tobak, cigarete insekticid, tobak za rolanje proti škodljivcem, organski pesticid, bio pesticid, naravni pesticid
Od Dutch Passion rastejo ko konoplja, od Sensi Seeds pa ko kapnik.

weedster
Prispevkov: 2319
Pridružen: 30 Okt 2007, 14:08

Re: Tobak in nikotin kot pesticid

OdgovorNapisal/-a weedster » 17 Apr 2011, 16:08

dobr info

keep 'em coming
<3 Mary Jane !

Firbec101
Prispevkov: 98
Pridružen: 23 Feb 2011, 15:51

Re: Tobak in nikotin kot pesticid

OdgovorNapisal/-a Firbec101 » 17 Apr 2011, 22:11

Sem na začetku svoje botaničarske kariere, tako da imam bolj skromne izkušnje za delit, tisto malega, kar jih je, bom pa valda napisala, pa se bo mogoče še kdo okorajžil in kaj pristavil.
Najbolj zanimivo bi bilo slišati, kaj vse je že kdo pobil s tobakom. Jaz sem pofentala drobnonožke s starešinami, podmladkom in jajci vred, če tega slučajno še nisem povedala

Sicer pa tak. Opazila sem, da prebrisane stare mamke zalivajo svoje rože z vodo, v kateri so namakale cigaretne ogorke, baje je to za preganjanje listnih uši in odlično deluje. Ko sem malo prebrala, sem ugotovila, da bi moralo paliti tudi proti mojim sovražnikom.

Ker sem do tedaj proti škodljivcem sprobala že vse, kar sem dobila pod roke, pa je bila tekma še vedno neodločena, sem prosto po receptu z neta naredila tole:

- V dva litra vrele vode sem vmešala četrt zavojčka tobaka za zvijanje in pustila, da se ohladi.
- Ker sem ziheraš, sem ohlajeno mešanico še enkrat zavrela, da ne bi kakega virusa prenesla, potem pa precedila stran mrvice tobaka in ohlajen tobakov čaj vmešala v vodo za flushing, razmerje 1:5.
- Z mešanico sem splahnila obolele rastline in gledala, kako drobnonoge množično bežijo pri luknjah na dnu lonca ven, kar me je strašansko vzradostilo.
- Ostanek čajčka sem shranila v plastenko in dobro skrila, da mi ne bi kdo tega pomotoma popil.
- Tretma sem ponovila vsak teden in opazila, da je barab vedno manj, predvsem pa ni bilo več videti odraslih primerkov.
- Po šestih splaknjevanjih ni bilo od prasičk ne duha ne sluha več, iz same vztrajnosti pa sem jih vseeno še nekajkrat flushnila, da sem bila res ziher.

Mislim, da je tako dolgo trajalo, ker imam na dnu loncev plast peska, v katero se je nekaj škodljivcev skrilo, predvsem mlajša generacija. Zdaj vem tudi, da bi lahko brez strahu za rože uporabila tudi precej močnejšo koncentracijo.

Rastlin nisem škropila, ampak sem jih samo splaknjevala, ker nisem imela nadzemnih sovražnikov. Vse, kar je letalo nad zemljo, sem že davno pred tem napotila v onostranstvo, ker sem vsako žval, ki si je upala pribrenčat do boksa, s pipsom ustrelila direkt med oči. Žal so vmes padale tudi civilne žrtve, ker sem bila živčna in vsako mimoidočo žužko sumila veleizdaje. Recimo, da sem se vmes že poboljšala.

Zanimalo me je tudi, ali je tobakov čaj v večjih količinah nevaren ganði oziroma koliko ga je treba uporabiti, da jim začne škoditi. Do škodljivega odmerka še nisem uspela priti, tudi ko sem sveže skaljene semenke dala v direkt v zemljo, prepojeno s tobakovim čajem. Nič jim ni bilo. Tako da je zdaj namakanje s tobakom moj najljubši način za razkuževanje zemlje.
Trenutno tudi v vodo za zalivanje mešam merico tobakovega čajčka, preventiva pač.

V kratkem načrtujem širitev eksperimentov na prosto, kjer sem lani videla bolhače, polže, uši pa še par sumljivih golazni, ki bi mogoče bile za k vragu poslat. Bom povedala, kaki bo rezultat.

Če ima kdo probleme z root aphids (saj menda so to koreninske uši?), a se mu da poskusit s tobakom in potem poročat? Baje jih prav ekspresno eliminira.
Od Dutch Passion rastejo ko konoplja, od Sensi Seeds pa ko kapnik.

foxy
Prispevkov: 19
Pridružen: 02 Okt 2010, 20:03

Re: Tobak in nikotin kot pesticid

OdgovorNapisal/-a foxy » 19 Nov 2012, 14:27

Koliko časa je pesticid iz tobaka uporaben?
Se da to dalj časa hranit?
lp
motherfuckers stole my weed!

timoslav
Prispevkov: 505
Pridružen: 02 Feb 2010, 19:17

Re: Tobak in nikotin kot pesticid

OdgovorNapisal/-a timoslav » 19 Nov 2012, 15:22

Mogoče je to rešitev za gosenice če bojo se naslednje leto tud pojavle,,drgač pa lepo spisano

Skankazor
Prispevkov: 6
Pridružen: 28 Jun 2011, 10:32

Re: Tobak in nikotin kot pesticid

OdgovorNapisal/-a Skankazor » 27 Avg 2014, 09:52

Pozdravljeni,

Na 4 dni vidim na roži takle list. Zgleda kot da so neke ličinke gor. Kako naj se rešim tega?


Vufko
Prispevkov: 36
Pridružen: 08 Jan 2014, 10:54

Re: Tobak in nikotin kot pesticid

OdgovorNapisal/-a Vufko » 23 Nov 2014, 19:43

Mene pa zanima, če kdo ve kje dobiti seme za gojenje tobaka. Je vzgoja tobaka sploh dovoljenja v EU ali je podobno kot pri konoplji. Hvala

Uporabniški avatar
setheh
Prispevkov: 1012
Pridružen: 09 Maj 2011, 15:59
Kontakt:

Re: Tobak in nikotin kot pesticid

OdgovorNapisal/-a setheh » 23 Nov 2014, 20:24

Tole preberi (vključno s komentarji).
"Zelišče je zdravilo naroda; alkohol je njegovo uničenje." — Bob Marley

colts
Prispevkov: 187
Pridružen: 30 Maj 2012, 17:42

Re: Tobak in nikotin kot pesticid

OdgovorNapisal/-a colts » 24 Nov 2014, 12:37

Koliko semen potrebuješ ?
Imam malo viška

belivitez
Prispevkov: 1687
Pridružen: 03 Maj 2012, 20:43

Re: Tobak in nikotin kot pesticid

OdgovorNapisal/-a belivitez » 24 Nov 2014, 13:26

Par tisoč semenkic hehe


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 5 in 0 gostovOpozorilo

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam. Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.

Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

cron