Vpliv blagodejnega zvoka na rastline

Gojenje konoplje znotraj ("indoor") in v rastlinjakih
Uporabniški avatar
setheh
Prispevkov: 1011
Pridružen: 09 Maj 2011, 15:59
Kontakt:

Vpliv blagodejnega zvoka na rastline

OdgovorNapisal/-a setheh » 23 Maj 2011, 11:14

Veliko je bilo že napisanega o dobri zemlji, svetlobi, temperaturi, gnojilih, obrezovanju itd., nisem pa zasledil omembe vpliva zvoka na rastline. Že naše babice (in morda matere) so občasno govorile, da rože potrebujejo ljubezen in da se je zato treba z njimi tudi pogovarjati. Seveda je to blažev žegen, bi morda rekel sodoben znanstveni um. Kaj res? Mogoče pa je le nekaj na tem. Morda je tema res malce ezoterična, vendar menim, da tudi našim "ljubicam" ne bi škodilo nekaj ljubezni.

V zgodnjih 1950' je dr. T. C. N. Singh iz oddelka za botaniko na madraški Univerzi Annamalai, v Indiji, preučeval vpliv zvočnih valov vedske glasbe na rast in na količino pridelka riža (Annamalai University, 1965; 16:78–99; and SINGH, T. C. N., On the Effect of Music and Dance on Plants, Bihar Agricultural College Magazine, Volume 13, no. 1, 1962–1963).

Odkril je, da se protoplazma rastlin giblje hitreje zaradi zvoka, ki so ga proizvajale glasbene vilice za uglaševanje. To odkritje je vodilo do zaključka, da ima zvok vpliv na metabolične aktivnosti rastlinskih celic. Ta rezultat in zgodbe o starodavnih indijskih svetnikih, ki so lahko povzročili cvetenje rastlin z izvajanjem določenih vedskih rag (indijska klasična glasba) iz Gandharva vede, so dr. Singha navdihnile, da je pričel s serijami eksperimentov na številnih vrstah rastlin, kot so petunije, lilije, prehrambenimi vrstami itd. V roku nekaj tednov je tik pred sončnim vzhodom vsaki izmed rastlin vsaj šestkrat predvajal Gandharva veda rago. Glasba je vsak dan trajala pol ure, frekvence pa so segale med 100 in 600 nihaji na sekundo.

Iz rezultatov eksperimenta je uspel dokazati, da je glasba Gandharva vede nedvomno vplivala na kalitev, rast, cvetenje in pridelek rastlin. Med leti 1960 in 1963 je dr. Singh predvajal omenjeno rago šestim vrstam riža (od zgodnjih, srednjih do poznih sort), ki so rasle na poljih sedmih vasi. Pridelek se je posledično povečal za 25% - 60% od regionalnega povprečja.

V knjigi The Sound and Music of Plants so opisani razni učinki zvoka in glasbe na rastline. Npr. monoton ton, ki so ga predvajali več ur je bil popolnoma uničujoč za rastline. Podobno je bilo tudi pri rock in drugi agresivni in glasni glasbi. Zahodnjaška klasična glasba je dala mešane rezultate, predvajanje Gandharva vede pa je dalo najboljše rezultate.

Podobnih poizkusov je bilo še kar nekaj. Ugotovili so tudi, da se rastline odzivajo tudi na nasilje in na ljubezen, kar pomeni, da rastline niso le človeški viri, ki jih lahko brezumno in pohlepno izkoriščamo. Živimo v svetu kjer je vse prepleteno, povezano in soodvisno, zato nam morda ne bi škodovalo, da bi ponovno pretehtali naš odnos do Narave.

V tradicionalni jogi je splošno znano, da imajo nekatere mantre (skupki v pravilno zaporedje sestavljenih kozmičnih zvokov) blagodejni psiho-fizični vpliv, zato se mi ne zdi nič presenetljivega, da ima prepevanje ali predvajanje teh manter vpliv tudi na rastline.

Zanimiv bi bil tudi poizkus s tibetanskimi pojočimi posodami, oziroma npr. s predvajanjem Deuterjevih albumov Nada Himalaya in Tibet Nada Himalaya 2, kajti omenjena glasbila se uporabljajo tudi za t.i. "zvočno zdravljenje".

Vaša mnenja, komentarji, predlogi, izkušnje?
"Zelišče je zdravilo naroda; alkohol je njegovo uničenje." — Bob Marley

weedster
Prispevkov: 2319
Pridružen: 30 Okt 2007, 14:08

Re: Vpliv blagodejnega zvoka na rastline

OdgovorNapisal/-a weedster » 23 Maj 2011, 13:33

Se strinjam s tem. Ne tolko sama zvrst glasbe ampak vibracije ter zvočni valovi. Tako kot ima rada roža plav in rdeč spekter svetlobe ima po moje rada tudi točni spekter zvočnega valovanja.
Sem prebiral nekaj na icmagu, če se ne motim in so res dokazi da vzpodbuja rast.
<3 Mary Jane !

fjuice
Prispevkov: 42
Pridružen: 19 Sep 2010, 09:53

Re: Vpliv blagodejnega zvoka na rastline

OdgovorNapisal/-a fjuice » 23 Maj 2011, 14:14

vpliv glasbe na rastline je mozen tudi na racun vode. voda ima 'spomin' za pretekle dogodke. ce vas zanima kaj vec o tem je treba poiskat dokumentarec:
water, the great mistery ( partis, yuotube, piratebay...???)

sam sem se spraseval kaksen vpliv ima zvok ventilatorja na rastline, ker zvok sigurno ni prijeten.
vprasanje je tudi s kaksno glasnostjo in koliko casa predvajas dolocene zvoke. glasba je naceloma sestavljena iz ritma, melodije in harmonije, teh v naravi ni veliko, poleg tega so tu se moteci zvoki iz okolice, tako da obstaja neskoncno veliko kombinacij, ugotoviti pravo bi po moje pomenilo pravo revolucijo.

Uporabniški avatar
setheh
Prispevkov: 1011
Pridružen: 09 Maj 2011, 15:59
Kontakt:

Re: Vpliv blagodejnega zvoka na rastline

OdgovorNapisal/-a setheh » 23 Maj 2011, 14:59

@fjuice, saj pri indijskih ragah in mantrah gre prav za to. Namerno so sestavljene tako, da imajo blagodejen učinek. Saj ne rečem, da se ne bi dalo tudi fizikalno to narediti, ampak zakaj bi ponovno izumljal toplo vodo?

Drugače se pa strinjam s tem kar praviš o hrupu, ki ga ustvarja človek - gotovo ni dober. Pred nekaj leti so v našem kraju izvajali neka gradbena dela in eden od strojev je oddajal tak zvok, da je na določeni razdalji šel skozi stene in okna in nam povzročal nelagodje.
"Zelišče je zdravilo naroda; alkohol je njegovo uničenje." — Bob Marley

timoslav
Prispevkov: 505
Pridružen: 02 Feb 2010, 19:17

Re: Vpliv blagodejnega zvoka na rastline

OdgovorNapisal/-a timoslav » 24 Maj 2011, 13:39

js šopam 24/7 v tisti sobi, ko rastejo pa trance nonstop in rastejo, ko nore. Potemtakem bi še zdaj mogel probat brez če isto rastejo. Samo nebom, hehehe.

Uporabniški avatar
jah
Prispevkov: 651
Pridružen: 09 Okt 2010, 13:14
Kraj: Mariborska cesta 7, Celje

Re: Vpliv blagodejnega zvoka na rastline

OdgovorNapisal/-a jah » 24 Maj 2011, 18:32

Kako šrancarijo spustiš u sobo, ti bo po žetvi in ob kajenu takega hefta pomoje dodobra šrancalo po glavi. .

In da, se tudi jaz strinjam. Rastlina je živo bitje tako kot človek. Samo ni sposobna govoriti. Odaja pa tudi energijo. In sigurno lahko odreagira na zvočne vibracije.
welcome to my lab where you can choose your own dreams.

Descartes
Prispevkov: 302
Pridružen: 06 Dec 2010, 19:11

Re: Vpliv blagodejnega zvoka na rastline

OdgovorNapisal/-a Descartes » 24 Maj 2011, 19:01

Jaz sem jim redno pink floyde predvajal. ce se je kaj bolje obneslo pa povem jeseni

Uporabniški avatar
setheh
Prispevkov: 1011
Pridružen: 09 Maj 2011, 15:59
Kontakt:

Re: Vpliv blagodejnega zvoka na rastline

OdgovorNapisal/-a setheh » 25 Maj 2011, 07:46

@Descartes, bo zelo psihedeličen high. :-)

Jaz bom drugo leto poizkusil izvesti poizkus s predvajanjem Gandharva vede in tibet. pojočih posod. Letos imam rože na balkonu in ne bi rad pritegnil preveč pozornosti s tem. Letos jim bom kakšno Gayatri mantro zjutraj prišepnil. :-)
"Zelišče je zdravilo naroda; alkohol je njegovo uničenje." — Bob Marley

Zefy
Prispevkov: 206
Pridružen: 09 Apr 2010, 01:09

Re: Vpliv blagodejnega zvoka na rastline

OdgovorNapisal/-a Zefy » 30 Maj 2011, 22:25

Pri outdooru imajo rastline tako al tako vsakodnevne koncerte, vsaj pri mojem, ptice pojejo cel čas, pa še en posebnež je blizu nas, kateri začne okrog 11 zvečer veselo žvrgoleti zvečer pa so tu še žabe in črički


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostovOpozorilo

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam. Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.

Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

cron