Pozdravljeni »botaniki« =)
Pripravljam si box, ki naj bi služil za rast in cvetenje rastlin. Skupna ploščina je nekje 1m^2 (2/3 sta namenjene za cvetenje in 1/3 za rast). Prostora bosta fizično ločena, ker potrebujejo rastline za rast in cvetenje različno količino in barvo svetlobe.
Razmišljam o LED osvetlitvi. Razlogi so enostavni: manjša poraba električne energije, manj oddajanja toplote, primerljiva kvaliteta in kvantiteta vrhov, natančnejša izbira barvnega spektorja itd. – seveda v primerjavi s klasičnimi svetili (MH/HPS).
Na internetu se prodajajo že izdelana »univerzalna« tiskana vezja. Kupit nameravam več manjših ploščic, da bo sistem res prilagodljiv. Zaenkrat razmišljam o nakupu cca. 1200 komadov modrih in zelenih LED diod, ki bodo razporejene po več ploščicah in bodo skrbele za rast (6500K) ter 2500 rdečih, oranžnih ter rumenih, ki bodo pravtako razporejene po več ploščicah in bodo skrbele za cvetenje (2700K). LED diode naj bi tako enakomerno razporedil 15 mm narazen (ker so velike 5 mm to pomeni, da bo med vsako 1 cm prostora). Mislim, da bi to moralo zadostovat za osvetlitev 1m^2 velikega (majhnega? =)) prostora. Skupna poraba bo nekje 200 W (3700 diod x 0,054 W), kar bi naj bilo ekvivalentno vsaj 400 W HPS/MH sijalki. Seveda bom ob nakupu gledal, da je vrednost lumnov čimvečja.
Vse ploščice bodo seveda na nekakšni »konstrukciji«, ki bo poskrbela, da lahko prilagodim višino. Ves prostor bo prekrit v belo folijo, ki odbija svetlobo, v drugem planu pa je namestitev dodatnih LED diod na stene boxa.
Za dotok zraka bom uporabil 8cm ventilator za računalnik, za odtok zraka pa 12cm. Filtra ne bom uporabil, ker imam zraven boxa praktičen oddušnik, ki pelje direktno iz strehe stavbe, torej me za vonjave ne skrbi. Zraven bosta postavljena še 2 12cm ventilatorja v večjem in 1 12cm ventilator v manjšem delu.
V vsakem delu boxa (vegi in flow) bosta termometer in hidrometer. Temperaturo bom skušal držat blizu 27 stopinj, vlago pa blizu 75 %.
Strošek? Vse skupaj cca. 150 €.
V teoriji se vse sliši smiselno, kaj pa v praksi? Z outdoorom imam nekaj izkušenj, indoor pa je zame zaenkrat popolna uganka. Ima kdo izkušnje s podobnimi sistemi? Sem se kje zmotil, bi kdo uredil zadevo drugače? Sem kaj spregledal/pozabil?
Peace!