OdgovorNapisal/-a mike » 09 Apr 2008, 21:39
no, pol je še ena potrditev mojih opažanj. jst sem enkrat na začetku svojih eksperimentov testiral podobno kot ti, na sredini 20W varčna, ob straneh pa na vsaki strani 120led. tut pr men je blo tko, da so ble bule direkt pod ledicami precej boljše kot pod varčno, razlike v W pa precejšnje.
mam pa eno opozorilo zate, kar se tiče same vezave. tok 24mA se mi zdi prevelik, čeprav piše v papirjih, da je typ 20mA, max 30mA. fora je, da rabiš dovolj veliko površino bakra med posameznimi diodami, da lohk odvajaš odvečno toploto. sej se ne grejejo ful, sam v spoju naj bi bilo 27°C, kar pa je precej hitr. jst jih nikol ne furam nad 20mA, rajš še malenkost manj. sem enkrat reskiral par ledic in naredu en test obremenitve. sem mel vse pofotkan in dokumentiran (pomoje da sem še na OG dal), zdej sem pa vmes že komp zamenjal, tastarga pa tut že parkrat sformatiral, tko da nimam več slik. v glavnem eno skupino ledic sem fural na 15mA, drugo na 20mA, tretjo pa na 25mA. vse skup dal v isto omaro, vsaki skupini v krog dal še A-meter, vklopu napajanje in pustu 14 dni, da sveti 24/0. po 14 dneh sem panele odklopu in na vseh tok zreguliral na 20mA. sem kar pogledal, ko se je občutno poznala razlika v svetilnosti. tiste na 15 in 20 so svetile praktično isto močno, tretja skupina pa je bla vidno šibkejša. na rdečih se niti ne pozna tolk, sam modre so pa zelo občutljive. od takrat naprej nobenga kompleta ne nardim tko, da bi bil tok čez 20 - vselej nekje med 19.5 in 20.0mA.
intenzivnost svetlobe in tok nista linearno odvisna. na začetku je krivulja precej strma (majhna sprememba toka, velika sprememba intenzivnosti), kasneje pa postane krivulja precej bolj položna.
to je precej bolj opazno pri high power ledicah. firme ti tam podajo 3 vrednosti toka, naprimer 350, 700, 1000 mA. če vzameš 1 led in jo furaš na 700 alpa 2 led na 350, maš v drugem primeru precej več svetlobe za isto porabo. življenska doba sistema se ti podaljša (teoretično za več kot 2x), manj se ti greje, edino cena je dvojna.
če boš pa kdaj delal samo z led in ne boš uporabu 735nm (na koncu dneva), ti pa svetujem, da na začetku cvetenja režim nastaviš na 11/13, dokler ne začne rastlina dobro cvetet.