Naravna zdravilna zelišča

Sadje, zelenjava, zdravilne, okrasne in psihotropne rastline
lion
Prispevkov: 861
Pridružen: 14 Nov 2008, 17:18

Naravna zdravilna zelišča

OdgovorNapisal/-a lion » 04 Mar 2010, 14:35

Glede na to da nas farmacija vedno bolj zastruplja z umetnim , delimo tukaj znanje o nasih naravnih zeliscih ki jih najdemo pri nas v naravi in ki so uporabna za lajsanje raznih tezav bolecin itd. : )
When life puts stones in your way
build something nice out of them
Loesje

wstblue
Prispevkov: 660
Pridružen: 22 Jan 2010, 20:17

Re: Naravna zdravilna zelišča

OdgovorNapisal/-a wstblue » 04 Mar 2010, 15:02

mam jst par starih knjig doma od babice-RIP najboljsa dusa kar sm jih poznou in se bom v kratkem ce bo cajt poglubu notr! FUCK FARMACIJA only mother nature!!!

lion
Prispevkov: 861
Pridružen: 14 Nov 2008, 17:18

Re: Naravna zdravilna zelišča

OdgovorNapisal/-a lion » 04 Mar 2010, 15:14

Arnika



OPIS RASTLINE
Arnika zraste tudi do 70 cm visoko. Steblo arnike je žlezasto in dlakavo, z enim cvetnim koškom. Listi so kratko pecljasti. Pri nabiranju arnike se je najbolje orientirati po barvi in aromatičnem vonju cvetov arnike. V kolikor cvetne liste stisnete med prsti, cvet pusti rdečo sled. Če bo temu tako, veste, da ste našli pravo rastlino. Arnika ima namreč svoje "dvojčice" na travnikih in jasah, ki pa niso zdravilne. Pazite, da domov ne prinesete nezdravilnih rož.

Cvetovi arnike dišijo aromatično, posušena rastlina ima še intenzivnejši vonj, že kar malce zoprn. Je pa tudi ostrega in grenkega okusa.

Arnika prične cveteti maja, v višjih legah pa tudi kasneje.

Najdete jo po vsej Evropi, na svetlih gozdnih jasah, travnikih in pašnikih. Zdravilna moč pa je ne glede kje jo naberete približno enaka.

ZDRAVILNI DELI RASTLINE
Zeliščarji : ) uporabljajo predvsem cvetove arnike, manj pa steblo. Pogosto pa zasledimo tudi uporabo podzemnega dela rastline, korenike. Izkopati jo moramo pred cvetenjem, ali pa pozno jeseni.

Sušenje cvetov:
Nabranim cvetom moramo odstraniti zelene ovojne listke in jih preostanek cveta posušimo na soncu. Posušene dele rastline shranjujemo v temnih prostorih, v papirnatih ali platnenih vrečkah.

Ob pravilnem shranjevanju so zdravilni pripravki praviloma uporabni eno leto.

ZDRAVILNE LASTNOSTI IN UPORABA
Za zdravila iz domače lekarne se uporabljajo cvetovi in podzemni deli rastline.

Arnika je zelo znana in občudovanja vredna rastlina, ravno zaradi svojih blagodejnih zdravilnih učinkovin in lastnosti.

Zelo znani svetovni zdravilec Kneipp je bil navdušen nad zdravilnimi lastnostmi arnike. Poudarjal je njen pomen pri zdravljenju ran, krvavitev in poškodb.

Pripravimo lahko:
- tinkturo
- cvet
- olje

priprava tinkture je precej težavna, zato raje po njej povprašajte v vaši lekarni. Rane si lahko očistite z razredčeno raztopino pripravljene tinkture in sicer:

2 do 4 polne žlice arnikove tinkture zmešajte z 1 litrom destilirane vode, ali prekuhane hladne vode.

Mešanica 20 g arnikove tinkture in 20 g destilirane vode hitro ustavi kožno krvavitev.

V majhnih količinah arnika širi krčne žile, pomirja krče in ureja krvni obtok.

Arnikin cvet (namočeni cvetovi arnike v žganju) uporabljajo pri lajšanju revmatičnih težav, bolečin v mišicah. Uporablja se lahko tudi pri masaži bolečih mišic.

Arnikino olje pa si lahko pripravite kar sami doma. Namočite cvetove v olje in jih pustite na soncu toliko časa, da olje postane rdeče. Tako pripravljeno olje je koristno predvsem pri hitrejšemu zdravljenju manjših ran. Ker ne povzroča dodatnih bolečin (skelenje, kot tinktura in cvet) je priljubljen pri otrocih, ki imajo praviloma še največ takšnih težav.

Arnika čisti organizem, torej deluje proti strupom, zato jo zlasti priporočajo pri zastrupitvah z gobami.

Velja pa tudi opozorilo: prekomerna uporaba arnike lahko povzroči težave.
When life puts stones in your way

build something nice out of them

Loesje

wstblue
Prispevkov: 660
Pridružen: 22 Jan 2010, 20:17

Re: Naravna zdravilna zelišča

OdgovorNapisal/-a wstblue » 04 Mar 2010, 15:20

fantje nej bo ta tema velka kokr old farts! nm bo bl koristl kot trava, ceprav tut ni zanemarljiva pri zdravilnosti v zmernih kolicinah! KAMILICA

OPIS RASTLINE

Kamilica je enoletnica, zraste od 20 do 50 cm visoko. Njeno steblo je močno razvejano. Cvetovi so v koških in so značilne rumene barve.

Vonj kamilice je značilen, dišaven. Okus pa je nekoliko grenak.

Cvete od junija do avgusta, večkrat celo tudi septembra.

Raste med žitom, zato so kmetje kar jezni nanjo, kajti med žitom predstavlja malce neljub plevel. Kamilica z njiv pa je tudi najbolj zdravilna.

Vsebuje veliko kamiličnega olja, na kemične snovi pa je zelo občutljiva. Če raste na njivah, ki jih gnojijo, pote je ne smemo nabirati v zdravilne namene, kljub temu, da je na videz lepa in dišeča.

Kamilica sicer ni zahtevna rastlina, uspeva tudi na dokaj revnih tleh.

ZDRAVILNI DELI RASTLINE
Nabiramo le cvetne koške. Vendar tudi cvetni popki, nežni listki in zgornji mehki deli stebla tudi vsebujejo zdravilne snovi, tako, da jih je tudi mogoče uporabljati v ta namen.

Kamilice moramo nabirati zelo skrbno ter le ob sončnem vremenu. Ob oblačnem in meglenem vremenu kamilice vsebujejo manj eteričnih olj. Iz tega razloga pa takšne kamilice težje ohranimo dlje časa zdrave.

Sušimo jih v senci. Posušenih kamilic se ne dotikamo, ker rade razpadejo. Posušene kamilice hranimo na suhem mestu. Zelo rade vsrkavajo vlago in iz tega razloga rade splesnijo. Takšne pa seveda nimajo nobene zdravstvene in zdravilne vrednosti.

Ob neuspešnem zdravljenju moramo tako najprej sebe vprašati ali smo z rastlino ravnali prav in šele nato kriviti rastlino samo.

ZDRAVILNE LASTNOSTI IN UPORABA
Kamilično olje je glavna in osnovna zdravilna snov kamilice. Sveže je temno modre barve. Več kot je v kamilici olja, bolj zdravilna je rastlina.

Čaj kamilice preprečuje vnetja.

Kamilica je dobro poznana zdravilna rastlina, zato je o njej težko napisati ali povedati kaj bistveno novega.

Obkladki s kamiličnim čajem:
So priporočljivi pri vseh vrstah ran, kjer so vidna tudi razna vnetja, ali drugi bolezenski znaki na koži, kot so otekline, čiri ali pa zanohtnica.

Pri zobobolu je tudi priporočljiv kamilični čaj. V kolikor boste nekaj časa v ustih zadrževali čaj kamilice bo tudi bolečina malce popustila in se umirila.

Sicer pa kamilica blaži in pomirja bolečine, premaga tudi hude krče z omedlevico, nad katerimi se dostikrat pritožujejo noseče ženske, pa tudi otroci.

Kamilica pomirja, zaradi tega je dobro zdravilo za razdražljivost, preobčutljivost. Pomaga pa tudi proti revmatizmu, notranjemu nemiru, vihravosti, nespečnosti in duševnim težavam, pomaga pa tudi pri preutrujenosti.

Čaj kamilice blagodejno deluje na želodec in tudi na črevesje. Tako, da nanjo ne pozabite nanjo ob želodčnih krčih, vnetju debelega črevesja, driski, vnetju tankega črevesja, pa tudi pri vnetju želodčne sluznice, pri napenjanju in vetrovih. Z njo pa lahko odpravite tudi težave z ledvicami in žolčnikom.

Kamilična kopel:
Približno 1 kg kamilic zavremo v 5 l vode. Nato zavretek pustimo stati 10 minut in nato precejen zavretek dolijemo kopeli. Takšna kopel pomirja in odpravlja krče ter bolečine povezane z njimi. http://www.ednevnik.si/uploads/b/brjav8/61870.jpg

toras
Prispevkov: 553
Pridružen: 10 Jan 2010, 17:12

Re: Naravna zdravilna zelišča

OdgovorNapisal/-a toras » 04 Mar 2010, 15:33

BALDRIJAN
DRUŽINA: ŠPAJKOVKE
Druga imena: špajka, ajdina, božjastica, božji bič, mačja trava, vražji bič, hajdovka, zdravilna špajka.
Značaj: pekoč, nekoliko grenak, hladen
ZNAČILNOSTI: Raste na vlažnih travnikih in na potočnih bregovih. Je trajnica in zraste od 50-100 cm visoko. Cvete od maja do avgusta. Majhni belo-roza cvetovi so združeni v kobuljasta socvetja. Uporabljamo korenino najmanj dve leti stare rastline. Izkopljemo jo jeseni, očistimo in posušimo na 35 stopinj Celzija v pečici.

UČINKOVINE: Eterična olja,estri, alkaloidi, glikozidi, iridoidi, valepotriati.

KAJ ZDRAVI: Umirja, sprošča krče, lajša izkašljevanje, pospešuje izločanje vode, znižuje krvni tlak, odpravlja vetrove. Čaj in kapljice pomagajo pri živčnih motnjah, nespečnosti. Ugotovili so celo, da ne samo, da pomaga proti nespečnosti, ampak pomaga pri tudi pri kvaliteti spanja. Čaj ali kapljice so učinkovite je pri nervozah, blažijo krče, uravnavajo pospešen srčni utrip, blažijo depresijo, znižuje krvni tlak. Pomagajo tudi pri histerijah, migreni, živčni omotici, živčnem bruhanju, izčrpanosti in v meni.

PRIPRAVA IN UPORABA

Čaj pri želodčnih težavah živčnega izvora: v en liter vode damo pol žličke narezanih korenin baldrijana , pol žličke strtih brinovih jagod. Kuhamo 5 minut. Ko prevretek odstavimo dodamo še dve žlici čajne mešanice sestavljene iz enakih delov materine dušice, poprove mete, rmana in melise. Pokrito pustimo stati še 10 minut. 15 minut pred obrokom popijemo skodelico čaja 3 krat na dan. Baldrijan se dobro kombinira z zelišči, ki pomirjajo krče (hmelj, janež, kamilica, sladki janež). Korenina učinkuje na živčno napetost, zlasti na tesnobo in nespečnost., krepi srce in v nekaterih primerih znižuje krvni tlak. Izkopljemo jo jeseni.

Čaj proti živčnosti: čajno mešanico enakih delov korenin baldrijana, janeža, kamilice in sivkinih cvetov prelijemo s hladno vodo in pustimo stati najmanj dve uri.. Pijemo po požirkih čez dan.

Pri živčnosti in tremi deset baldrijanov kapljic nakapamo v kozarec vode in popijemo pol ure ped izpitom npr. Kapljice lahko kot tinkturo pripravimo sami ali pa jih kupimo v lekarni.

Drugo

Pri slabovidnosti in utrujenih očeh si oči umijemo z baldrijanovim čajem, a si oči ne smemo obrisati.

Pri povečanem srčnem utripu, aritmiji, vzamemo nekaj kapljic baldrijana razredčenih z vodo.

Pri migreni popijemo skodelico majaronovega čaja, v katerega smo kanili 10 kapljic tinkture baldrijana.

Opozorilo: Baldrijana ne smemo stalno uživati oz. dlje kot 2-3 tedne, ker drugače lahko povzroči težave s stranskimi učinki. kot so glavoboli in pospešen srčni utrip. Preveliki odmerki povzročijo okvare srca. Ne jemljimo ga med nosečnostjo ali dojenjem. Po zaužitju kapljic ne delajte vsaj 2 uri ničesar takega, kar zahteva veliko koncentracijo. Kadar uživamo uspavalne tablete, se moramo izogniti pripravkom iz baldrijana, ker okrepi njihov učinek. Ne smemo ga zamenjevati z vrtnim "ameriškim" baldrijanom, ki nima zdravilnih lastnosti ( Centranthus ruber).

crt
Prispevkov: 151
Pridružen: 12 Apr 2007, 09:05

Re: Naravna zdravilna zelišča

OdgovorNapisal/-a crt » 06 Mar 2010, 22:14

Če vas zanima je ena huda knjiga o divji hrani, not so recepti pa opisi rastlin ki jih najdeš u gozdu, na travniku, v solinah in morju.... in so užitne nekatere tudi zdravilne. Ne moreš verjet kaj vse raste nedaleč stran od naših domov mi pa neumno skačemo v super extra megalomanske supermarkete po "zdravo" hrano.
Kot zanimivost pa bom napisau en recept!

Nabiranje: Spomladi in poletei nabiramo mlade steljke, ki še niso otrdele. Pri tem pazimo, da je rastiščečisto. Morsko solato porabimo svežo, lahko jo tudi posušimo in pred uporabo namočimo.

Priprava: Morsko solato lahko uživamo surovo (očistimo jo kar v morski vodi), npr. skupaj z ostrigami. To je prava surova morska predjed, h kateri se odlično prilegajo črni kruh, merlot ali teran. Lahko jo tudi ocvremo. Obrisano in posušeno za nekaj sekund potopimo v vrelo olje, odcedimo in nenavadno zeleno cvrtje je pripravljeno.
Ponudimo ga kot dodatek morskim jedem.

No zdej veste, če boste kdaj svojo ljubico peljali na morje ji boste lahko z malo truda pripravili pravo romantično večerjo na plaži.

Nikjer pa nisem zaslediu da je zdravilna, je pa užitna in zelo nenavadna rastlina, za katero marsikdo nebi niti pomislil da bi jo užival. Mislim pa da si zasluži mesto med zdravilnimi rastlinami, ker je preprosto rečeno res zanimivost.

Če pa koga zanima naslov knjige naj mi na PM piše, da nebom delal reklame.

Lp
You are never alone with a gram!

Uporabniški avatar
Lacna-Pljuca
Prispevkov: 454
Pridružen: 15 Jul 2006, 15:00

Re: Naravna zdravilna zelišča

OdgovorNapisal/-a Lacna-Pljuca » 07 Mar 2010, 02:26

Sam ne je nabirat v kopru ker se boste zastrupil

lion
Prispevkov: 861
Pridružen: 14 Nov 2008, 17:18

Re: Naravna zdravilna zelišča

OdgovorNapisal/-a lion » 17 Apr 2010, 16:15

Naravna zascita proti komarjem

* 10 kapljic etericnega olja (recimo sivke, citronele, evkaliptusa, geranije, macje ali poprove mete, rozmarina, cesna)
* 1 žlica (velika) rastlinskega olja

tudi v drazjih kao naravnih preparatih se najdejo notri iste zadeve.
bomo probal ce tacrne tut odzene : )
When life puts stones in your way

build something nice out of them

Loesje

toras
Prispevkov: 553
Pridružen: 10 Jan 2010, 17:12

Re: Naravna zdravilna zelišča

OdgovorNapisal/-a toras » 17 Apr 2010, 17:05

ej zajon a maš kakšno mešanco k klope odganja razn (nafta)

lion
Prispevkov: 861
Pridružen: 14 Nov 2008, 17:18

Re: Naravna zdravilna zelišča

OdgovorNapisal/-a lion » 17 Apr 2010, 18:00

Kurilno olje? hehe

Ekstrakt dalmatinskega bolhaca ? , podobn je ivanjscici samo v kolker nisi doma kje ob jadranu ga je problem najdit : ) vsi nadzemni deli rastline vsebujejo piretrine ki so naravni insekticid in deluje tut proti klopom. Forth sprej naj bi bil bolj al manj naraven vsebuje piretrine in se uporablja za zascito prot klopom.Me zanima ce bi se ga dalo gojit v teglcih? hm : )
zanimivo - Insekticidi iz naravnih piretrinov zatirajo širok spekter rastlinskih škodljivcev: listne uši, resarje,
rastlinjakove ščitkarje, pršice, kaparje, razne mušice, škodljive hrošče, gosenice ter mnoge druge
škodljivce.

-Klopni meningoencefalitis je vezan na naravna žarišča. Meje nevarnega območja v Sloveniji potekajo od Jesenic čez Škofjo Loko, Postojno do Kočevja, nato proti Litiji, prek Zidanega mostu, mimo Celja in Šentjurja proti meji s Hrvaško. Tveganje za okužbo je največje na območju ljubljanske in celjske kotline ter njunem nižjem hribovitem obrobju.
Ce klopa takoj odstranis menda bistveno zmanjsas moznost okuzbe .
Kaksno drugo antiklop sredstvo anyone ? : )
When life puts stones in your way

build something nice out of them

Loesje


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 14 in 0 gostov



Opozorilo

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam. Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.

Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

cron