PS - postopek sušenja

Na splošno o vzgoji konoplje (vršičkanje, sušenje, semena itd.)
XyZ
Prispevkov: 1729
Pridružen: 10 Okt 2005, 23:02

PS - postopek sušenja

OdgovorNapisal/-a XyZ » 09 Sep 2006, 15:27

Vsak gojitel konoplje pride slej ko prej do zadnje faze, ko poseka svoje bilke (žetev).
Temu sledi končni in glavni korak do okusne marihuane. Tega marsikdo ne ve. Eni frendi se čudijo kak mam tak fino suhe bule, nekateri se ne zavedajo kak je pomembno, da se pravilno suši, če hočeš res izrazit okus za tisti tip sorte.
-Predpogoj za bilke v loncih je v tem, da se vsaj teden dni pred žetvijo dobro spere zemlja v kateri je bilka rastla, in to z večjo količino vode, tolk da se res sperejo vse soli in nastali kompleksi.

Zdaj pa bom opisal postopek, kako pravilno posušit to našo najljubše zelišče.

Marsikaj se da kupit, čas ki je potreben da se dobro ohranijo žetvene arome, to pa je neplačljivo z denarom, ampak stane nekaj potrplenja.

Dejansko sploh ni neka umetnost, zavedat se je treba samo par osnov iz vodne dinamike in še nekaj drugih malenkosti.
Rastlina se na zraku začne sušit takoj ko jo posekaš, zato je bolje če se obrezuje živa.
Jaz delam tak, da prvo ne obrežem preveč. Odstranim vse primarne liste (rastejo iz stebla) in one iz vej ..pa tudi tiste, ki rastejo iz cvetja in so nekoliko večji, tak da se jih da odrezat brez mantranja oz. lepljivih problemov. Ostale listke na cvetju pustim.
Potem nastopi moment ko posekam. Indoor gojene bilke so v večini primerov precej majnše od outdoor gojenih. Indoor odsekam bilko par cm nad medijem (pri men vedno zemlja). Še pred tem pa jo dobro zvežem oz zavozlam na prvem al pa drugem nadstropju ..to je običajno nekaj cm nad točko, kjer mislim odrezat/sekat. Ko posekam, jo čim prej postavim v prostor kjer nameravam sušit (ponavadi lesene omare). Rastlino obrnem na glavo in obesim/zvežem na nek nosilec, ki ga imam (ali pripravim) v tem prostoru.
Pri večji outdoor bilki pa je jasno, da se pač obrežejo samo veje, drugač pa enako zvozlano in obešeno.
Sušenje konoplje z koreninami je dokaj nekoristno.
Mogoče pridobiš malo bolj gladki dim, ampak rabiš lepo porcijo potrplenja, saj če po žetvi obrneš celo bilko na glavo (jo daš sušit z koreninami) ..potem se bo precej dalj časa sušila. Mimogrede to ne vpliva na višjo vsebnost THC, ampak samo podaljša sušenje.
Praktično najslabše bi bilo to, da bilko zaliješ z mineralnim gnojilom in jo potem čez kakih 5 ur posekaš, ter daš sušit z koreninami.

Bilka se torej obreže ter poseka kot so pogoji (velikost) in potem se obesi.
Oni ostali listki se pol povesijo in pokrijejo cof. to sicer prav tako malo podaljša rok sušenja, ampak varuje cvetje pred prašnimi delci iz zraka (ki se tak radi lepijo na mastne bule) in tudi globina arome se bolje razvije, če se cvetje suši počasneje.

-treba je povdarit da se zelenje mora posušit in shranit v temi!
...razen če delaš fotke




Sušenje ni preprosto določeno s časom. Lahko se posuši v treh dneh, lahk pa v 3 tednih.
Vse kar se posuši prej kot v petih dneh, bo bolj grobo/ostro za kadit in nasploh nižje kvalitete.
Sušenje je predvsem funkcija temperature in ventilacije, ki regulirata vlažnost.
Višje temp. pospešijo prehod vodnih molekul na mesto, kjer jih je majn... se pravi voda bo iz rastline hitreje izhlapevala, dokler se ne razporedi enakomerno (vspostavi se ravnotežje). Skratka z višjimi temp. bo hitreje suho, ampak v tem procesu se zgubi večji del aromatičnosti! Prosim da pozabite na kake pečice. Idealne temp. za kvalitetno posušen produkt so med 18-22°C.
Z ventilacijo se dovaja nov zrak, ki ni nasičen z vodo...in obratno, nasičen zrak se odvaja do mesta, kjer vlažnost še ni tak visoka. To kombinirano z višjimi temp. (50+°C) in majnša količina trave je lahko suha v par minutah...kar je bedno. Močno pihanje vpliva na večjo prehajanje aromatskih molekul v zrak ...to pomeni, da se zniža globina vonjave/okusa od posušenih delov rastlin. Bolje je sušit brez prepiha. Sušilni prostor, ki je v celoti zaprt, pa je treba par krat na dan odpret. Idealna vlažnost, kjer se suši, je okoli 15-20%.
Vendar vlažnost je relativna in se spreminja, tak kot vreme. Nemogoče je kontrolirat oz vzdrževat točno določeno vlago v nekem prostoru. Razen če je popolnoma zaprt in opremljen z ustrezno napravo za reguliranje vlage v zraku (draga stvar). Npr. omara ni popolnoma zaprt sistem, ampak ima malo odprtino, kjer vlaga uhaja in se hoče izenačit z sobno, zunanjo. Seveda velja tudi obratno, če je v sušilni sobi odprto okno ..in da je odzunaj konstanten dež (vlažnost 100%), potem bo zračna vlaga silila noter dokler se nebo izenačila z sobno. Posledica, cvetje se v tem času nebo sušilo oz če je že skoraj suho, bo se praktično počasi navlažilo nazaj, saj hoče bit v ravnotežju z vlago iz okolice.
Celotni material se lahko navlaži nazaj max. do 50% Ker določeni deli rastline samo izpuščajo vodo ampak jo ne vpijajo. Vsekakor pa se mora preverjat Bude, če se slučajno kje pojavi plesen. To se rado zgodi, če je cvetje dalj časa navlaženo in naloženo gosto skupaj.

Bud je dobro suh, ko je zunanji del na otip trdi. Drugi indikator (pokazatelj) pa je steblo, ki drži bud. Steblo/vejica ne sme biti prožno (to je zaradi vodikovih vezi od vode), suho steblo mora lepo počit.

Pol ko je dobro suho pa na hitrco (z lahkoto) obrežem še ostale listke, ki so tak suhi da se kr drobijo. Obrezane bule dam prvo v obično polivinil vrečko. Ponavadi je tak, da so določeni (zunanji) deli bolj suhi od onih pri steblu, ki so znotraj Buda. Vrečko zaprem in pustim kakih 10-12ur. Bule se morjo dotikat, ampak malo je treba pazit, da se vrečke ne stisne oz da se bule ne natlačijo preveč noter... če se to zgodi, potem se ful suhi deli nadrobijo, oni vlažni pa se lahko uničijo (kondenz aroma – žge sinuse).
V tem času se preostala vlaga kr enakomerno razporedi po vseh cofih. Ko poteče teh 10-12 ur pa čekiram kak je situacija;
-Če je še malo prevlažno, dam za kake 6-8 ur spet sušit ..položim na čisti list papira in spet nekam v temo, kjer je primerno nizka vlažnost.
-Če je vseskup že malo presuho, pa preprosto odrežem neki debelejši del stebla (kjer se še vedno zadržuje del rastlinske vlage) in ga položim v vrečko. Spet zaprem in pustim za nekaj ur ter preverjam.
Zadovoljen sem, ko zavoham cof še preden ga potegnem iz vrečke, in da ga lahko z eno roko nadrobim v take male bunkice. Tak posušena zadeva vsebuje idealni delež razporejene vlage in pri tej točki se lahko bule potlačijo kolk ste močni, ali pa tudi ne ...čist po želji. Jaz imam rad rahlo stisnjene na trdoto kokice, mogoče malo bolj.

-Na tem mestu začne škodovat zrak. Treba je iz vrečke izsesat zrak (al pa vakum mašinca) potem pa vrečko čisto zapret in če je tajnša plast polivinila, še v drugo vrečo in zadelat. Alternativa so stekleni kozarci oz posode, ki se dajo dobro zapret. Gol je v tem, da se tak posušeno ohrani v stabilnem ravnovesju. To pa je možno le, če se dobro izolira od zunanjih vplivov okolice.

Kasneje pridejo arome še bolj do izraza, ker s časom začnejo potekat reakcije, ki še bolj povdarijo fine vonjave in prav tako njihov dim.

Iz perspektive gledano mislim da sem kr temeljito opisal vse osnove... morda pa sem kaj spustil in se zdaj ne spomnim. Počutite se svobodno diskutirat in/ali dodat svoje tehnike.
...ja pa uživajte v okusu fino posušene herbalistike
Cannabis~Researcher

sleak
Prispevkov: 882
Pridružen: 03 Apr 2005, 12:16

Re: PÿS - postopek sušenja

OdgovorNapisal/-a sleak » 09 Sep 2006, 15:39

tole bi lohk dal pod sticki poste, k je zlo dobr opisan in razložen
Growing is legal. Don´t believe the cops...

sloskank
Prispevkov: 1479
Pridružen: 18 Maj 2006, 16:46

Re: PÿS - postopek sušenja

OdgovorNapisal/-a sloskank » 09 Sep 2006, 16:44

Svaka čast stari ... bravo,čimveč takih postov rabmo!
weedindeed



lux
Prispevkov: 96
Pridružen: 07 Jun 2006, 15:02

Re: PÿS - postopek sušenja

OdgovorNapisal/-a lux » 09 Sep 2006, 17:30

Lepo razloženo le tako naprej

INKVIZITORKA
Prispevkov: 670
Pridružen: 16 Jun 2005, 08:27

Re: PÿS - postopek sušenja

OdgovorNapisal/-a INKVIZITORKA » 09 Sep 2006, 21:11

No tu pa Inke obmolkne, le parni tlaki ti pomoje niso ravno jasni,
samo ni panike.


p.s. Zakaj si dal pa najpomembnejšo zadevo pod začetnike?

Drmr
Prispevkov: 17
Pridružen: 31 Jul 2006, 18:32

Re: PÿS - postopek sušenja

OdgovorNapisal/-a Drmr » 09 Sep 2006, 22:49

Nekaj malega bi še dodal. Sicer že nekaj let nisem ničesar žel, tako da sem nekaj stvari že pozabil, se pa spomnim da ni naj bila zelo pomembna tema, ker bi naj THC na soncu razpadal, tako da je priporočljivo sušenje v temi, prav tako sklaadiščenje ustekleničenih vrhov. Kvaliteta bi se naj po nekaj tednih prbivanja v nepredušnih kozarcih še povečala. Kolegi so me vedno spraševali kako je možno da imajo moji vrhi še po več kot enem letu tako močan vonj in so tako lepljivi, skrivnost je v tem da so bili ves čas v kozarcih.
Kolikor se spomnem sem jaz bral, da je priporočljivo dati vrhe v kozarce še preden so popolnoma suhi in potem dvakrat dnevno odpreti kozarce da gre vlaga ven. Je pa potrebno biti zelo previden pri curingu (zapiranje v kozarce) da vrhi ne splesnijo, zato jih je potrebno dokler niso popolnoma suhi redno pregledovati!!

Agnes
Prispevkov: 2532
Pridružen: 29 Avg 2005, 02:39

Re: PÿS - postopek sušenja

OdgovorNapisal/-a Agnes » 10 Sep 2006, 00:06

DEATH BEFORE DISHONOR!

Baki
Prispevkov: 377
Pridružen: 01 Sep 2006, 21:12

Re: PÿS - postopek sušenja

OdgovorNapisal/-a Baki » 10 Sep 2006, 00:19

Quote:

http://www.yonkis.com/mediaflash/unmillon.htm


Nekdo je meu mal preveč cajta

Drgač pa dobr napisan o sušenju
Lp
Avešunokao.

skalman
Prispevkov: 308
Pridružen: 24 Nov 2005, 21:51

Re: PÿS - postopek sušenja

OdgovorNapisal/-a skalman » 10 Sep 2006, 03:21

majstr, ni kej
left konoplja.org on 27.7.2007


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 8 in 0 gostov



Opozorilo

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam. Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.

Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

cron