Legalizacija konoplje- Podajte svoja mnenja.

Vse o zakonodaji glede konoplje kot droge.
fedayeen
Prispevkov: 108
Pridružen: 28 Jul 2013, 18:20

Re: LEGALIZACIJA

OdgovorNapisal/-a fedayeen » 17 Avg 2013, 21:40

pricakovati, da bo kdo naredu kaj namesto nas samih, je se bolj zmotno...

kopriwa
Prispevkov: 721
Pridružen: 31 Jul 2010, 10:05

Re: LEGALIZACIJA

OdgovorNapisal/-a kopriwa » 26 Avg 2013, 18:03


fedayeen
Prispevkov: 108
Pridružen: 28 Jul 2013, 18:20

Re: LEGALIZACIJA

OdgovorNapisal/-a fedayeen » 30 Avg 2013, 11:10

http://www.motherjones.com/mojo/2013/08/justice-department-memo-obama-medical-marijuana-dispensaries

nov mejnik!
federalci se ne bojo umesaval kjer je konoplja legalna na drzavni ravni. win

frulica
Prispevkov: 16
Pridružen: 23 Jun 2013, 08:27

Re: LEGALIZACIJA

OdgovorNapisal/-a frulica » 13 Sep 2013, 09:21

Quote:

dober članek na MMC
http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/z-industrijsko-konopljo-do-petine-drzavnega-proracuna/316137

No kdaj pa bo kaj s tega, predvsem se mi je zdel en komentar dober ta :
"Bolj na papirju socialno progresivne vlade še dolgo časa ne bomo imeli. Zato je sedaj pravi trenutek, da kakšna neprofitna organizacija pripravi osnutek zakona za legalizacijo marihuane in dekriminalizacijo trdih drog in ga pošlje v parlament. Čas je že, da ima tudi državni proračun od tega korist in ne samo stroške s policijskimi preiskavami."

fedayeen
Prispevkov: 108
Pridružen: 28 Jul 2013, 18:20

Re: LEGALIZACIJA

OdgovorNapisal/-a fedayeen » 13 Sep 2013, 13:05

zalostno in sramota da vecje ni, ker zapiramo ljudi za par sadik konoplje doma za namen samozdravljenja, balkanci!

krastacha20
Prispevkov: 163
Pridružen: 21 Maj 2008, 18:23

Re: LEGALIZACIJA

OdgovorNapisal/-a krastacha20 » 11 Okt 2013, 15:13

Razpis roka za zbiranje podpisov volivcev za vložitev predloga za začetek zakonodajnega postopka za sprejem Zakona o samozdravljenju, Zakona o konoplji ter Zakona o osnovnem bivanju


Quote:

Pobuda je podana skladno z Zakonom o referendumu in o ljudski iniciativi (ZRLI). Predsednik Državnega zbora Janko Veber je zato na podlagi prvega odstavka 16.a člena in drugega odstavka 59. člena ZRLI za navedeni zakonski predlog kot prvi dan šestdesetdnevnega roka za zbiranje podpisov volivcev za podporo predlogu zakona določil ponedeljek, 14. 10. 2013. Zadnji, šestdeseti dan za zbiranje podpisov pa je četrtek, 12. 12. 2013.
Zdaj pa vsi v akcijo. Mislim, da bo 5000 podpisov ko "s pičke".

fedayeen
Prispevkov: 108
Pridružen: 28 Jul 2013, 18:20

Re: LEGALIZACIJA

OdgovorNapisal/-a fedayeen » 11 Okt 2013, 17:27

em na pravapeticija se jih je komaj 2200 zbralo v parih mesecih, pa je pobudnik peticije spisal le to kratko in jedrnato, predlogi so pa malo manjsi roman, ki ga 95% populacije ni sposobno predelat, kako pol ves kaj podpiras?

krastacha20
Prispevkov: 163
Pridružen: 21 Maj 2008, 18:23

Re: LEGALIZACIJA

OdgovorNapisal/-a krastacha20 » 15 Okt 2013, 15:30

Najlažje je jokati in kritizirati. Pa bodi ti eden izmed tistih 5%, ki zadevo v nulo predelajo in nam izrazi svoje pomisleke.

Do takrat pa:
http://sksk.si/article.php/Predlog_zakona_o_konoplji

Širite, kolikor se da.

Nekaj določb iz zakona:
2.1. Cilji predlaganega zakona
2.1.1. usklajevanje slovenske zakonodaje z mednarodnimi dokumenti in ustavo Cilji predlaganega zakona so predvsem usklajevanje slovenske zakonodaje v zvezi s konopljo s sodobnimi smernicami v okviru mednarodnih sporazumov. Trenutna zakonodaja na tem področju namreč vsebuje mnoga protislovja in to na škodo človekovih pravic, na škodo otrok, ki so žrtev zlorabe drog, na škodo pridelovalcev navadne in uporabnikov medicinske konoplje in tudi na škodo državne blagajne. Z rigoriznimi represivnimi zakoni se Slovenija namreč ne ravna v skladu z ustavo, niti z duhom mednarodnih konvencij, ki izrecno ne omejujejo hortikulturnega gojenja medicinske konoplje, niti pridelovanja navadne konoplje v industrijske namene, temveč omejujejo zgolj pridelovanje, prodajo in uporabo medicinske konoplje in sicer pridelavo in prodajo pogojujejo z nadzorom države, ki mora o pridelavi voditi statistike ter o njih obveščati ZN, uporabo pa z zdravstvenimi razlogi. 2.1.2 Smiseln boj proti nezakoniti trgovini z drogami Čeprav se konvencije (1961, 1971, 1988) ukvarjajo večinoma z nevarnimi drogami, kot so heroin, kokain, amfetamini itd, pa se konvencija iz leta 1998 ukvarja posebej s konopljo. Tam je zapisano, čemu velja posebna pozornost, namreč nezakonitim nasadom v Afriki, ki se poslužujejo intenzivnega gnojenja s sintetičnimi gnojili, kar ima škodljive posledice za okolje. Poleg tega naroča konvencija državam, naj
preprečijo zlorabo otrok, povezano s konopljo, ter, naj se soočijo s problemom mednarodne nezakonite trgovine. Trg nezakonite trgovine pa se napaja s prohibicijami.
2.1.3. Smiseln pristop do ekologije in družbene resničnosti Glede rešitev pušča konvencija državam članicam odprte roke in svetuje, naj se države ravnajo po načelih človekovih pravic in kulturne stopnje prebivalstva, ter po načelih trajnostnega razvoja. V tem smislu je jasno, da gojenje konoplje v Sloveniji ne predstavlja ekološke grožnje, temveč je obratno, veliko ekoloških rešitev vezanih prav na konopljo. Glede preprečevanja nezakonitega trga je jasno, da najbolj učinkovit ukrep za to ne more biti prohibicija, ko država nima kontrole nad trgom in se razmahne organizirani kriminal, temveč ureditev nedorečenosti, da organizirani kriminal nima več z njimi kaj početi, država pa si pridobi nadzor nad položajem.
2.1.4. Smiselno reševanje akutnega problema z alkoholizmom Napotek, ki se veliko ponavlja v konvencijah, je tudi iskanje vmesne poti, ponudba manj škodljivih snovi namesto bolj škodljivih. V tem smislu bolj primerne snovi, kot je konoplja, ne bomo našli. Odvisniki dobijo s tem realno alternativo, da zamenjajo svojo uničujočo odvisnost od nevarnih drog z uporabo konoplje, ki jim zdravstveno ne bo škodila, z njeno uporabo pa bodo lahko kasneje kadarkoli prenehali, saj telesno od nje ne bodo odvisni. Tukaj so mišljeni tako uporabniki prepovedanih drog, kot sta heroin in kokain, kot je tudi predvsem mišljen akutni problem alkoholizma, ki bi s konopljo končno dobil dodatno možnost. Treba se je namreč zavedati, da antialkoholne akcije zadnjih 40 let glede na zadnje statistike niso bile uspešne. Enako neuspešna je bila tudi politika prohibicije drog, saj je število uporabnikov, odkar so prepovedane, naraslo, ne glede na prepoved. 2.1.5. Varovanje mladostnikov, zatrtje črnega trga, rehabilitacija odraslih uporabnikov v samozdravilne namene Cilji, ki jih namerava doseči ta predlog zakona so predvsem obvarovanje mladih pred zlorabo z drogami, zatrtje črnega trga z drogami in družbena rehabilitacija uporabnikov konoplje. Konoplja mladine namreč ne pritegne le zaradi dostoposti, temveč predvsem zaradi svoje prepovedanosti. Prepovedanost pritegne tudi kriminalne združbe. Konoplja s statusom tradicionalnega zdravilnega zelišča v bo za mladino bistveno manj zanimiva kot prepovedana droga in enako za organizirani kriminal. Stigmatizacija uporabnikov konoplje zaradi trenutne zakonodaje pa niti ni v skladu z ustavnimi in človekovimi pravicami. Uresničenje teh ciljev obeta tudi posledice: prihranek zaradi ukinjenja nepotrebnega preganjanja konoplje in namesto njenega nadzora, kakršnega obeta sprejem tega zakona, cenejše in enostavnejše lajšanje širokega spektra zdravstvenih težav, pritok sredstev neposredno v državno blagajno zaradi omogočanja nadzorovanega izvoza medicinske konoplje, manjša obremenjenost zdravnikov, policije in sodstva.

krastacha20
Prispevkov: 163
Pridružen: 21 Maj 2008, 18:23

Re: LEGALIZACIJA

OdgovorNapisal/-a krastacha20 » 15 Okt 2013, 15:37

2.12.3.2. Uvrstitev konoplje v skupino 'Z' na seznamu Pravilnika o razvrstitvi zdravilnih rastlin Na seznamu Pravilnika o razvrstitvi rastlin se konopljo uvrsti v skupino Z v skladu z dognanji znanstvenih in vladnih raziskav po svetu.
2.12.3.3. Registracija konoplje kot tradicionalnega zdravila rastlinskega izvora, Konopljo (Cannabis sativa, cannabis indica, cannabis ruderalis) se vpiše v register tradicionalnih zdravil rastlinskega izvora v skladu z dognanji znanstvenih in vladnih raziskav po svetu, na pobudo ministra za zdravje.

6.1.1. Učinkovito in varno zdravilo Zdravniki lahko namesto precejšnjega števila sintetičnih zdravil po želji pacienta predpišejo konopljo, kar je ceneje za državo in bolj zdravo za zdravljence. Bolniki s samozdravljenjem razbremenjujejo zdravstvo. Zdravniki lažje spremljajo potek samozdravljenja.

6.3.4. Izboljšanje prometne varnosti Policija se trenutno posveča ugotavljanju in testiranju voznikov s prisotnostjo thc ali celo metabolitov v organizmu, kar je povsem nesmiselno, saj ni dokazan negativen vpliv thc na vožnjo, oziroma so celo dokazani pozitivni vplivi in tudi pozitivna statistika v državah, kjer so uzakonili uporabo zdravilne konoplje.

In še samo besedilo Zakona (zanimive določbe):

II. GOJENJE IN PRIDELAVA 14. člen (gojenje za osebne potrebe) (1) Gojenje za osebne potrebe je dovoljeno pod pogoji, da: -količina znatno ne presega enoletne porabe in teža suhih zdravilno uporabnih delov rastline znatno ne presega 1 kg letne porabe na osebo, razen, v kolikor je večja količina priporočljiva zaradi zdravstvenega stanja. -je prostor gojenja ograjen oziroma zavarovan pred krajo -se suhe rastlinske dele, namenjene uporabi oziroma samozdravljenju, spravi na varnem in otrokom nedostopnem mestu (2) Samozdravilci, ki se združujejo v društva, kjer se goji konoplja v samozdravilne namene, so dolžni posaditi konopljo zgolj v mejah pričakovane porabe konoplje članov društva ter so o znatnem presežku pričakovanih letin dolžni obvestiti organ za konopljo ter mu ponuditi odkup presežka zaloge.

IV. UPORABA 28. člen (terpevtska uporaba zdravilne konoplje) (1)Zdravilna konoplja se lahko uporablja v terapevtske ali znanstvene namene (2)Terapijo s konopljo drugih oseb, kot samega sebe, lahko izvaja le zdravnik ali zdravilec skladu z načeli zdravilstva in medicine. (3)Terapijo s konopljo mladoletnih ali duševno prizadetih oseb lahko izvajajo starši ali skrbniki v soglasju z zdravilcem ali zdravnikom.

37. člen (Izrecne prepovedi) (1) Izrecno prepovedano je: -posredovanje zdravilne konoplje brez zdravstvene kontrole mladoletnikom in duševno motenim osebam. -pridelovanje ali promet s konopljo, ki ni v skladu s tem zakonom

colts
Prispevkov: 187
Pridružen: 30 Maj 2012, 17:42

Re: LEGALIZACIJA

OdgovorNapisal/-a colts » 27 Okt 2013, 12:06Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 3 in 0 gostovOpozorilo

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam. Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.

Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.