Ljubljana, 20. junij 2018 - najdeni novi sinteticni kanabinoidi

Tema je namenjena uporabnikom, ki se soočajo ali s problematično uporabo ali želijo prenehati z uporabo konoplje. Prav tako je tema namenjena NSK - novim sintetičnim kanabinoidom in povezanim problemi z njimi.
skorc
Site Admin
Prispevkov: 1335
Pridružen: 12 Nov 2004, 10:08
Kraj: Celje
Kontakt:

Ljubljana, 20. junij 2018 - najdeni novi sinteticni kanabinoidi

OdgovorNapisal/-a skorc » 20 Jun 2018, 10:13

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Na spletu se kot ciklopropilfentanil prodajajo drugi sintetični opioidi in sintetični kanabinoidi

Ljubljana, 20. junij 2018 – Analiza na spletu kupljenega ciklopropilfentanila, ki je bil prinesen v info
točko NVO za namen anonimnega testiranja, je pokazala, da so trije od štirih vzorcev vsebovali druge snovi.
Od štirih vzorcev ciklopropilfentanila, ki so jih uporabniki kupili na spletu in prinesli v info točko NVO za namen anonimnega testiranja, je le en vzorec vseboval to psihoaktivno snov, trije pa so vsebovali druge snovi, in sicer metoksiacetilfentanil, sintetični opioid methene-U-47700 in sintetični kanabinoid
FUB-144.

Za vse omenjene snovi je na voljo zelo malo informacij. Po podatkih, ki so na voljo, sta ciklopropilfentanil in metoksiacetilfentanil po svojem delovanju podobna opioidom s protibolečinskim učinkom, kot je npr. morfin. Med prepoznavnimi učinki teh snovi so: evforija, sproščenost, zelo
počasen srčni utrip, znižana telesna temperatura in depresija dihanja (izredno upočasnjeno dihanje, nepravilno dihanje). Največje tveganje predstavlja prav depresija dihanja, ki se lahko pri predoziranju končna s smrtjo. Za sintetični opioid methene-U-47700 in sintetični kanabinoid FUB-144 ni na voljo
zanesljivih informacij o učinkovanju.
Zaradi nepoznavanja snovi, pomanjkanja izkušenj z razredčevanjem snovi, z učinki snovi in z doziranjem, se uporabnikom priporoča izredna previdnost. Prav tako se odsvetuje mešanje z drugimi snovmi.
Uporabnikom se priporoča previdnost tudi ob nakupih snovi prek spleta. Še posebej se svetuje, da s pomočjo storitve anonimnega testiranja preverijo, ali vzorec dejansko vsebuje snov, za katero menijo, da so jo kupili.

Seznam info točk NVO, ki zbirajo vzorce PAS za anonimno testiranje

Ljubljana: DrogArt, Stigma
Kranj: Labirint
Koper: Pina, Društvo Svit
Nova Gorica: Šent
Celje: JZ Socio
Maribor: DrogArt, Zdrava pot
Ptuj: ArsVitae

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostovOpozorilo

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam. Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.

Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.