PRIDELAVA MALO DRUGAÈE

Na splošno o vzgoji konoplje (vršičkanje, sušenje, semena itd.)
HudVrtickar
Prispevkov: 32
Pridružen: 28 Feb 2007, 08:35

PRIDELAVA MALO DRUGAÈE

OdgovorNapisal/-a HudVrtickar » 28 Feb 2007, 09:46

3 leta nazaj sem kot kmet ( tist klasičen, z solato, krompirjem, koruzo in kravami, kurami, pujsi) spoznal Biodinamično metodo pridelave. Kaj to je, si poiščite, ker se mi ne da tu razlagat. glede na znanje ki sem ga s tem pridobil, bi vam nekaj serviral na pladnju. a boste to sprejeli ali ne, je to čisto vaša stvar.

uporablja se lunine ritme: dnevi, ko je luna pred ozvezdji vodnarja, dvojčka, tehtnica, na brzino, dan za cvet. dober je tudi dan za plod. potem sta še za list in korenino. ( Setveni priročnik 2007 in vsako leto nov. ponavadi rumena drobna A5 brošurca)

pri travi nimam ravno izkušenj, imam pa jih z zelenjavo in žiti.

pripopočam vsa dela na dan za cvet, vključno z žetvijo. pridelki so lahko bolj aromatični.

dnevi za list: izogibajte se jih pri žetvi, ker vam pridelki lahko splesnijo tudi kasneje, ko so že suhi, pri dnevih za cvet pa s tem v glavnem ni težav. za outdoor, je primeren tudi

dan za plod, če morda na dan za cvet nebi bilo dobro vreme... dan za plod je dober tudi za tiste, ki bi radi seme. pravzaprav je potreben, da vam bodo sploh semena dozorela. (saj drugače tudi, le kakovost je malce slabša, pa ne tako zelo ) kako do semena, pa že veste. to kar govorim je zgolj nadgradnja tega, kar že znate.

dnevi za korenino in čas, ko se lunini loki spuščajo, so dobri za presajanje in za rezanje potaknjencev ali po vaše klonov. korenine se bolje razvijajo.

če malo povzamem, sem omenil dan za cvet, pa plod, pa korenino, na začetku pa sem reku, da vse na dan za cvet. no, potaknjence najprej na korenino in tko kot sem reku, tolk da se dobro ukoreninijo, pol se prešalta na dan za cvet. gnojenje, zalivanje, pletje, okopavanje... če imate stalni zalivalnik, nič hudega. za korenino je dobr tud pri presajanju in tudi, ko se lunini loki spuščajo....

dalje: lahko si tudi sami naredite lastna gnojila. najbolje, na cvet ali plod nabrati koprivo in jo namočit za 30 ali več dni. ( dušik, železo, drugi minerali ) stvar ima sicer hude vonjave, je pa poceni, dobro in naravno. mešate z vodo 1:10 za zalivanje in 1:20 za foliarno, škropljenje po listih, baje je dobro tudi proti ušem, sicer pa skisano mleko razredčeno z vodo.

za uši je še za 3 ure namočene veje- uporabi se voda- delije kot insekticid s kratko karenčno dobo ( 1 dan) drugi insekticidi so bolj strupeni in je treba čakat dlje (piše v navodilih)

za boljše cvetenje si pomagate z baldrijanovim čajem razredčenim 1:10

za kislost je čaj regratovih cvetov 1:10

in tako čaje uporabite pri zalivanju in vam ni potrebno čakat do naslednjič

mogoče bi se še kaj našlo, zdaj pa na delo in novim pridelkom naproti
ko kmetje zavihamo rokava, zraste cela njiva

kosobrin
Prispevkov: 74
Pridružen: 05 Feb 2007, 00:05

Re: PRIDELAVA MALO DRUGAÈE

OdgovorNapisal/-a kosobrin » 28 Feb 2007, 10:14

zdravo
tI TIP PA TI SI MI CAR TO Z KOPRIVAMI JE NAJBOLJSA FORA TO MAM JAZ ZA VRTNIOCE TOKO SMRDI KO SVINA JE KOT ANA TAKA KOKO BIREKU ENA DRIZASTA REC,.. SAMJE PAPREKLET MOCNO ,.. HEC JE V TEM DA BIMROAL EN TOPROBAT JAZ NIMAM RESORSOV ZA TAK PODVIG KER JE VSE OD KESA ODVISEN,.. SAM CE AP SI NA KEMTIH JE PA IDELANO SAM EN A MISLE DA BI MEL DVESTO LITERSKI SOD KOPRIV NA BALKONU JAOP JAO VES KOKO TO MSRDI K TO ODPRES SE MUHE POCRKAJO PA DA TO ZALIJES JAOJAO,.. SMA VES IAMS PA DOBRE IDEJE SVAKA CAST S ETAKO NAPREJ ....

volkds
Prispevkov: 1431
Pridružen: 23 Nov 2004, 13:21

Re: PRIDELAVA MALO DRUGAÈE

OdgovorNapisal/-a volkds » 28 Feb 2007, 10:21

pizda človk dej se nauč pisat

scythe
Prispevkov: 278
Pridružen: 05 Dec 2006, 12:26

Re: PRIDELAVA MALO DRUGAÈE

OdgovorNapisal/-a scythe » 28 Feb 2007, 10:22

kosobrin- Kaj se dereš? Piši normalno!

HudVrtickar
Prispevkov: 32
Pridružen: 28 Feb 2007, 08:35

Re: PRIDELAVA MALO DRUGAÈE

OdgovorNapisal/-a HudVrtickar » 28 Feb 2007, 10:42

Saj ne rabiš nevem kake količine kopriv. rabiš liter ali dva, ali pa namočiš v plastično flašo samo liste in pustiš in si ob enem pripraviš še zalogo za naslednje leto, če imaš v planu kaj sadit. glede smradu je pa relativno. sprva so mi roke res smrdele, ampak čez cas je pa vonj postal kar prijeten.
ko kmetje zavihamo rokava, zraste cela njiva

kosobrin
Prispevkov: 74
Pridružen: 05 Feb 2007, 00:05

Re: PRIDELAVA MALO DRUGAÈE

OdgovorNapisal/-a kosobrin » 28 Feb 2007, 12:38

Zdravo

Oprostite sem bil v soli,.... itd.Ves koprive so fina rec svaka ti cast da si to umenil.Hec je da so za caj naprimer korenine so dobre za ledvice,.....Ideja je res dobra morali pa bi malo kog aprasat koko dozirat ker po pravici povedan je problem z doziranjem da ne posmodi korenin.TO je moje mnenje.Si mogoce pokusil mesat to gnojilo z vodo na hidro nacin.Kar jaz vem so stari ljudje zelo veliko uporabljali koprive in potlej obe preslici(za zelisca oziroma caje je ena bolj vredna ker iam vec mienralov in vitaminov to da samo v prvi zetvi pol ne vec) ter rman(roza za caj) in s eneki ostalih roz za izdelavo gnojil.Kar se tice usi in teh reci pa mi je eden razlagal da cesen in cebula tudi dobr primeta(samo ce pomislim da jih sedaj z pesticidi spricamo t en bo vec zapalilo)

p.s.oprostite se bom potrudil pri pisavi

ROXZ
Prispevkov: 1476
Pridružen: 30 Nov 2004, 16:23

Re: PRIDELAVA MALO DRUGAÈE

OdgovorNapisal/-a ROXZ » 28 Feb 2007, 14:13

kosobrin ker razred si? po tvojem pisanju zgleda da si bolj malo v šoli.

HudVrtickar

HudVrtickar
Prispevkov: 32
Pridružen: 28 Feb 2007, 08:35

Re: PRIDELAVA MALO DRUGAÈE

OdgovorNapisal/-a HudVrtickar » 28 Feb 2007, 15:04

Bravo, kosobrin, saj ti pa nekaj veš. zelo lepo.

saj pravim, da je treba koprivo razredčit za tiste rastlince zunaj, malo manj, za tiste v loncu pa malo bolj pa za notranje se da bolj majhno količino. ker ima stvar veliko dušika, je dobro to dajat le v času rasti. če predolgo, se lahko pojavi problem, da ne bo hotelo zacvetet. sicer se pa tako ali tako obdeluje na cvet. js bi priporočil po 1 deci v količino vode pri zalivanju. ampak razredčeno v količino vode. in potem to za kake 3 tedne.da se razumemo, po tem bi s koprivo prenehal. ali pa zmanjšal koncentracijo, se pravi 30 ml na 10 l vode enkrat na 2 tedna, če želimo ratslino še povečat.

prej enkrat sem reku za potaknjence na dan ko so nizki loki lune in ko je luna pred zvezdji bika, device, kozoroga. to zato, tudi,da se rana lažje in hitreje zaceli pri matični rastlini.

velja namreč pravilo, pri biodinamiki, da če na visoke loke in ko je kak list plod cvet, režemo nekaj, da izgubi zelo veliko tekočin. pri sadju in trti je to dostikrat, ko dobesedno teče iz ran. pri travi pa ravno tako. mogoče ste že kdaj kaj podobnega doživeli...

še nekaj: saj ni bistvo, če nekdo hitrho tipa in pri tem naredi napake na platnu. bistvo je kar je želel povedat. mi smo pa že tolk pametni, da ga razumemo...

kosobrin, prej si omenil tud rman, pa preslico. za močvirsko preslico ne vem. vem pa da je njivska preslica ( čaj 1:10) dobra za plesen. vsebuje nekaj kremenove kisline ki dobro vpliva na rast. kopriva ima tudi nekaj tega kremena v sebi.

nebi blo slabo, če bi zemlji primešali nekaj kremenčevega peska. zemlja se bolje ogreje pa še bolj je zračna. pri b.d. ( biodinamiki) je bilo tudi nekaj govora o bazaltnem pesku oz moki. to je sicer vulkanska stvar, uporablja se ga čisto malo. samo pzabil sem, za kaj že točno. to moram še preučit...

ko se še kaj spomnim, pa še kaj več povem....
ko kmetje zavihamo rokava, zraste cela njiva

barakuda1
Prispevkov: 1074
Pridružen: 15 Feb 2007, 20:36

Re: PRIDELAVA MALO DRUGAÈE

OdgovorNapisal/-a barakuda1 » 28 Feb 2007, 19:13

Ekološka pridelava je usmerjena tudi v to, da so skupaj posajene rastline, ki en drugo varujejo pred škodljivci.Tako naprimer kamilica preprečuje plesen na čebuli in solata odganja bolhača od kapusnic.
Veš morda kaj varuje ganjo pred temi sranji in s katerimi rastlinami bi "sodelovala"?

WoLLf
Prispevkov: 261
Pridružen: 14 Okt 2006, 20:00

Re: PRIDELAVA MALO DRUGAÈE

OdgovorNapisal/-a WoLLf » 28 Feb 2007, 19:37

wooo hudo tole i need more information ... to s koprivo delam že nekaj let, in preverjeno deluje


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 6 in 0 gostovOpozorilo

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam. Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.

Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.