Stran 1 od 1

Gojenje za okras

Objavljeno: 07 Apr 2015, 22:19
Napisal/-a hja
Dobil sem nekaj semen, moja dolgoletna želja je, da bi imel eno ali dve sadike konoplje, brez namena kajenja. Malo za provokacijo, malo za okras. Rad bi sadil kar na okenski polici, brez žarnic, growboxov in vsega podobnega.

Semena sem že posadil, pridno rastejo. Kako naj vse skupaj zalivam? Kako pogosto? Kdaj je primeren čas, da presadim vse skupaj v večji lonec? Kako je pri svetlobi pri tem? Koliko časa zadeva sploh raste? Malo prebiram po forumih, sem verjetno preveč zalival, že zmanjšujem :)

Bo raslo to na okenski polici brez posebne nege?

Re: Gojenje za okras

Objavljeno: 09 Apr 2015, 08:44
Napisal/-a snobbyjolly
Osebno brez izkušenj, ampak bom odgovoril pa naj me popravijo, če povem kako neumnost.
Nisi napisal v kakšnem loncu sploh imaš. Večji lonec, večje korenine, bolj rase. 7 literski bo najverjetneje več kot dovolj.
Glede zalivanja pač poliješ ko je suho (vrhnji 2-3 cm). Odvisno od zemlje, vremena, velikosti lončka. Odvečna voda naj odteče, da korenine ne splesnijo.
Manj svetlobe = manjša rastlina. Konoplja začne cvesti ko se dnevi krajšajo, ko enkrat odcveti mislim da je konec.

Re: Gojenje za okras

Objavljeno: 09 Apr 2015, 09:41
Napisal/-a setheh
Kako naj vse skupaj zalivam? Kako pogosto?

Najbolje je, da je zemlja vedno rahlo vlažna (vlažna ne pomeni mokra!) in zračna. Glej sliko prekomernega zalivanja. Začetniki ponavadi preveč zalivajo.

Kdaj je primeren čas, da presadim vse skupaj v večji lonec?

Odvisno kako velik lonček imaš zdaj, ampak načeloma jo lahko presadiš ko se začne rastlina razvejati in intenzivno rasti, kar pomeni, da ima dobro razvite korenine. Jaz ponavadi presajam, ko so take kot ta.

Kako je pri svetlobi pri tem? Koliko časa zadeva sploh raste?

Rabi čim več svetlobe. Za okrasni namen je okenska polica dovolj. Če hočeš pridelek, pa rabiš hortikulturne luči (18 ur svetlobe /6 ur teme za vegetacijo, za cvetenje pa 12 / 12)) ali pa sončno lego zunaj. Konoplja je enoletnica, se pravi raste od pomladi do pozne jeseni.

Re: Gojenje za okras

Objavljeno: 09 Apr 2015, 13:17
Napisal/-a jazsemjaz
Odvisno kako velik lonček imaš zdaj, ampak načeloma jo lahko presadiš ko se začne rastlina razvejati in intenzivno rasti, kar pomeni, da ima dobro razvite korenine. Jaz ponavadi presajam, ko so take kot ta.

take majhne ti presadiš že v naravo?

Re: Gojenje za okras

Objavljeno: 09 Apr 2015, 15:36
Napisal/-a setheh
Ne v naravo. V večje posode. Za v naravo bi še počakal in posadil malo večje.

Re: Gojenje za okras

Objavljeno: 29 Apr 2015, 18:05
Napisal/-a bigbuddy985
Pozdravljeni,

tudi sam sem začetnik, prebral sem si kar nekaj po forumih, imam pa nekaj specifičnih vprašanj.
Letos bom posadil dve roži na terasi, kjer je sonce bolj v jutranjih urah, če bi se izkazalo da je premalo, bi pa popoldan premaknil drugam, kjer sonca ne manjka. Cilj mi je imeti čim nižjo rastlino, odločil sem se, da bom poskusil s tehniko LST, kjer rožo z glavnim steblo zavijemo kot v spiralo, tik nad zemljo, ne vem kako razložit, v manjšem loncu (v mislih imam 5 literskega?). Najbrž ni najbolj primerno za začetnika, ampak imam rad izzive in še raje se pri tem kaj naučim. Zdaj me pa zanima, katera vrsta bi bila za to primerna? Imam možnost dobit klon big buda, critical kush in blueberry kusha. Kaj od tega je najbolj primerno za moj podvig, najraje bi dve različni, pomembno mi je še, da nima premočnega vonja, kot kak ww ali ak47, če se le da ;)

Hvala za odgovor!

Re: Gojenje za okras

Objavljeno: 12 Maj 2015, 13:38
Napisal/-a hja
Najlepša hvala za podatke! Sem ugotovil, da jih prekomerno zalivam ja :D

V glavnem lonček je sedaj pol litrski, tri so mi uspele, dve sta že visoki cca 30 cm, ena 15. Ta najmanjša je sedaj tudi najbolj košata (ni prekomerno zalita :D), drugi dve pa sta tako tako. Steblo je večina rastline gor pa par listkov. Pustim še lahko tako? Kaj z listi, ki se začnejo sušiti? Jih potrgam/porežem dol?

Sicer pa hvala za hitre odgovore