[Vodič] - Izdelava filtra za zrak

Gojenje konoplje znotraj ("indoor") in v rastlinjakih
Uporabniški avatar
jah
Prispevkov: 651
Pridružen: 09 Okt 2010, 13:14
Kraj: Mariborska cesta 7, Celje

[Vodič] - Izdelava filtra za zrak

OdgovorNapisal/-a jah » 30 Jan 2013, 01:07

Pozdravljeni, ker imam kar nekja časa na voljo, sem se odločil, da si izdelam sam svoj "leseni growbox" Ter izdelam svoj "filter za zrak". Ker vodič izdelave "grow/wege-boksa" že obstaja, sem se odločil da delim z vami postopek izdelave filtra za zrak. Vem da ni nobena umetnost, vendar marsikateremu začetniku bi prišlo prav.
Ker so razni karbonski filtri, zelo dragi, oziroma imajo zasoljene cene, si lahko za malo denarja nareditie unčinkovit filter kateri bo prefiltriral vonjave. Ne potrebujete nobene znanosti ali doktorata, le malček spretnosti in kreativnosti

PRIBOR IN MATERIJAL:

2x ventilator računalniški 12w 9x9mm (lahko bilokateri ventilator, (vendar mora biti take velikosti. Boste videli v nadeljevanu zakaj) najlažje je izbrati računalniške, ker so skoraj povsod pri roki). Najdete jih v kakšnem starem računalniku, napajalnikih, mogoče ima kolega kakega viška itd...1x tuba terra Pond 1000 ml (Zelo praktična in uporabna tuba. V osnovi so to briketi za ribe stane vas cca 3€ v trgovinah za male živali). (Brikete lahko podarite oz uporabite če imate akvarij).1x adapter, 12w 1,25A (najdete od kakih starih naprav (ruterji, habi) V trgovini vas pride nov 3€1x aktivno oglje. (dobite ga v trgovinah za male živali.) V hempatiji vas stane 8€ za 1kg oglja. Lahko uporabiš tudi navadno ogle, da zakuriš les, (vendar nisem še sprobal, če je dovolj unčinkovito. Pravijo da tudi zadostuje.)1x (najlon nogavica) Dobite pri ženi punci itd ...


1x (sekundno lepilo)

1x izolir trak

1x olfa nož
POSTOPEK/NAČIN IZDELAVE:

Prvo je dobro preveriti, če nam ventilatorja delata vredu, (ker kasneje, ko bosta namontirana, jih bo težko zamenjati). Kako to naredimo? Vzamemo ventilator ločimo rdečo črno žico, ter ločimo žici na adapterju. (ponavadi ima adapter na enem ovoju obarvano belo črto). Priklopimo rdečo žico na kabelj z belo črto, ter črni kabel na črni kabel od adapterja. (če adapter nima bele črte poizkusiš na slepo, če se nič ne zgodi obrneš kable.) Če še vedno nič je verjetno adapter fuč ali pa ventilator).

No ko smo preverili ventilatorja vzamemo tubo in ji odrežemo dno. Aluminijasti pokrov. Tako da nam ostane na eni strani plastičen pokrovček, na drugi strani odrezan alu pokrovček. (glej sliko)


Nato na tej odrezani strani stlačimo gor nogavičko, jo napnemo, ter ob robu posode zlepimo z sekundnim lepilom. Odvečno nogavico, obrežemo. Sedaj bi morali dobiti na mestu, kjer je bilo prej aluminijasto dno, nogavico. Ta bo služila kot filter, da se oglje ne bi stresalo iz tube. (Glej sliko)Nato iz tega aluminijastega pokrovčka ki vam je ustal ("dno tube") izrežete rob. Lahko si pomagate z olfanožem. Najboljša rešitev ki sem se jo spomnil je odpirač za konzerve. Oodrežete dno tako, da dobite krog. (po želji ga lahko popilite da se znebite ostrih delcev, ter ga ovijete v izolirni trak, da se ne zbodete.) Nato ta krog nalimate na ventilator iz sekundnim lepilom. Če imate ventilator 9x9mm se vam mora krog prilegati kot ata na mamo. Pozorni morate biti na to da krog nalimate na nasprotno smer ventilatoja (tam kjer ventilator srka zrak). Zakaj je sploh pomenben krog?. Brez njega se ventilator drgne ob nogavico in jo prelukna. Tako smo z krogom dosegli da je ventilator ravno prav oddaljen od nogavičke da jo ne poškoduje.
(Glej sliko)Ventilator je potrebno ob robovih še zatesniti, da dobimo pretok zraka samo iz tube, ter ne iz okolice. Ztesnimo ga z izolir trakom po robovih, za ziher pa lahko dodamo še sekundno lepilo. Izgleda nekako takole.
(glej sliko)Nato ta ventilator nalimamo na dno posode z sekundnim lepilom, kjer je nogavička. Moralo bi se prilegati, saj je obroč na ventilatorju bil vzet iz dna tube. KO zalimamo uzamemo še izolir trak in ga nalimamo okoli tube in ventilatorja tako da zatesnimo. Po pomožnosti zalimamo še z sekundnim lepilom.
(glej sliko)Nato vzamemo plastičen pokrov iz druge stani tube, ter ga obrežemo.(pomagamo si lahko z olfanožem) Vzamemo preostanek nogavičke ter jo nategnemo čez plastičen pokrovček, ter zalimamo z sekundnim lepilom.
(glej sliko)

Nato vzamemo 2gi ventilator, ter ga z sekundnim lepilom pritrdimo na plastični pokrov. Paziti moramo, da ga zalimamo na pravo stran, saj drugače ne bomo morali odpirati/zapirati tube.
(Glej sliko)

Nato nam preostan samo če vsposobiti ventilatorja. To naredimo tako, da zvežemo 2 rdeči žički skupaj (se pravi eno iz prvrga ter eno iz 2gega ventilatorja), ter jo vežemo na kabel z belo črto na napajalniku. Enako storimo z črnim kablom (povežemo črna kabla iz prvega in drugega ventilatorja, ter ju vežemo na preostali kabel na napajalniku).

Sedaj je potrebno v tubo še natresti aktivno oglje priključiti zadevo v utičnico, ter zadeva deuje

Lep pozdrav Lion
welcome to my lab where you can choose your own dreams.

krso
Prispevkov: 499
Pridružen: 12 Sep 2008, 14:35

Re: [Vodič] - Izdelava filtra za zrak

OdgovorNapisal/-a krso » 30 Jan 2013, 10:08

Lepo in pohvalno . kok se je pa kej pretok zraka zmanjšal zaradi oglja?

Uporabniški avatar
jah
Prispevkov: 651
Pridružen: 09 Okt 2010, 13:14
Kraj: Mariborska cesta 7, Celje

Re: [Vodič] - Izdelava filtra za zrak

OdgovorNapisal/-a jah » 30 Jan 2013, 11:09

Sem se tudi sam tega ustrašil, da bo potrebno še kaki vent na sredini vgajevati, vendar se pretok zraka zelo malo zmanjša, oziroma skoraj neopazno in nezmotno. In moram potkati na les, da filter deluje zelo odlično. In zelo unčinkovito prefiltrira zadevo. (test je bil opravljen z dišečo palčko v growboxu) in se je zelo dobro obnesno
welcome to my lab where you can choose your own dreams.

pepper
Prispevkov: 44
Pridružen: 25 Okt 2012, 21:20

Re: [Vodič] - Izdelava filtra za zrak

OdgovorNapisal/-a pepper » 30 Jan 2013, 13:59

...lep prispevek.. svaka čast za čas in energijo, ki si ju vložil v to

lp,p
...just GROW it !

biokemik
Prispevkov: 47
Pridružen: 19 Apr 2012, 16:09

Re: [Vodič] - Izdelava filtra za zrak

OdgovorNapisal/-a biokemik » 30 Jan 2013, 18:12

Lion misliš da bi zadeva delovala tudi samo z enim ventilatorjem, oziroma če bi bil samo en ventilator vendar ta močnejši? in na katerem koncu bi bolje delovalo s samo enim ventilatorjem?

Uporabniški avatar
jah
Prispevkov: 651
Pridružen: 09 Okt 2010, 13:14
Kraj: Mariborska cesta 7, Celje

Re: [Vodič] - Izdelava filtra za zrak

OdgovorNapisal/-a jah » 30 Jan 2013, 19:14

Če imaš kakega aluminijastega ki premore večji pretok zraka, bi se dalo, drugače pa za tote računalniške raje priporočam 2. Enega sem dobil v starem računalniškem napajalniku, enega pa mi je podaril kolega. Drugače pa jih dobis sigurno na bolhi itd za male pare.
welcome to my lab where you can choose your own dreams.

mauiuaui
Prispevkov: 115
Pridružen: 10 Mar 2013, 19:49

Re: [Vodič] - Izdelava filtra za zrak

OdgovorNapisal/-a mauiuaui » 04 Apr 2013, 14:21

Odlična navodila in zelo enostavno za naredit, evo tak zgleda moj:

Zaj še samo čakam da poštar prinese oglje pol pa ga probam kak dela. Če vas zanima AKTIVNO OGLJE sem ga najcenejšega našel pri Prima filtri. Poslal sem povpraševanje na: info@prima-filtri.si in že naslednji dan sem ga prejel. Cena kilograma pa je 5,5€ + DDV.

Lp, Maui

mauiuaui
Prispevkov: 115
Pridružen: 10 Mar 2013, 19:49

Re: [Vodič] - Izdelava filtra za zrak

OdgovorNapisal/-a mauiuaui » 07 Apr 2013, 16:59

8,22€ s poštnino vred

Lp, Maui

Uporabniški avatar
jah
Prispevkov: 651
Pridružen: 09 Okt 2010, 13:14
Kraj: Mariborska cesta 7, Celje

Re: [Vodič] - Izdelava filtra za zrak

OdgovorNapisal/-a jah » 11 Apr 2013, 12:45

Pohvalno res se poceni pride skozi pa še dosti uporaben je
welcome to my lab where you can choose your own dreams.

mauiuaui
Prispevkov: 115
Pridružen: 10 Mar 2013, 19:49

Re: [Vodič] - Izdelava filtra za zrak

OdgovorNapisal/-a mauiuaui » 12 Apr 2013, 15:56

@lion_of_jah pri meni je pa nastal en problem. V compshopu niso imeli več 9cm vent in sem lahko dobil samo enega ampak sem zato kupil dva 8cm in ju namontiral enega na drugega vse dobro zafilal da fajn dihta. Onega kaj ma 9cm sem zalepil na stran ko piha ven ostala dva 8cm pa sem zalepit v notranjost boxa da pihata čez oglje. Problem pa je nastal da mi ne kroži dovolj zraka oz. premalo toplega zraka gre ven. Če povečam IN vent mi vonjave letijo pa čez luknjice od boxa. Sicer sem skrajšal to tubo že skoraj na polovico dolžine pa vseeno ne vleče dovolj ven. Kaj predlagaš? Ne da se mi ponovno delat ka sem se jebal celo večnost s tem ker sta bla ova dva 8cm premala in sem se namučil s flikanjem lukenj.

Lp


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 2 in 0 gostovOpozorilo

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam. Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.

Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

cron